Kako nas rad za kompjuterom deformira

thai pumpkin laksa
Thai pumpkin laksa – začinjena juha s rižinim rezancima
listopad 13, 2019
Najava: Transformativni vikend Trakošćan – 5 elemenata
listopad 14, 2019
 

Jedna od stvari koje su zajedničke većini ljudi koji dolaze na shiatsu (a rekla bih i inače), su bolna ramena.

 

Ponekad su samo napeta, ponekad se bol širi u vrat dovodeći i do glavobolja, a katkad zbog napetih ramena počnu zatezanja u križima, šireći probleme u sasvim drugom smjeru. Mogući razlozi za napetost u ramenima uistinu su mnogobrojni, ali u razgovoru iza riječi “ramena”, obično vrlo brzo uslijede i riječi poput “sjedim”,” posao” ili “računalo”.

Ako na poslu provodiš osam sati uglavnom sjedeći za računalom, to sigurno utječe na tvoje zdravlje. Budimo realni, sve češće to je i više od osam sati, a tu bi trebali uračunati i sve vrijeme provedeno za računalom kod kuće. Štetnost dugotrajnog korištenja računala je tema za sebe, ali uglavnom neizbježna posljedica rada za računalom je i sjedenje. Puno sjedenja. Stoga nije zgorega stalno ispočetka naglašavati važnost pravilnog položaja. Svi otprilike znamo kako bi položaj za stolom trebao izgledati, ali malo nas se toga drži. Ni sama nisam baš sjajan primjer, ali srećom moj posao ne uključuje mnogo sjedenja pa ne trpim posljedice (ponekad uistinu groznih!) položaja u kojima koristim računalo.

 

Problem nepravilnog sjedenja postao je još gori pojavom prijenosnih računala. Iako se na prvi pogled čini baš praktično, npr. mogli bi dio vremena raditi stojeći za visokim stolom/pultom (izvrsna kontra sjedenju), većina nas koristi tu prenosivost za zauzimanje još maštovitijih (ali time ne i boljih), položaja koji rangiraju od potpunih pereca do ležećih položaja koje mijenjamo tek kad neki dio tijela utrne.

Čak i korištenje “laptopa” za stolom najčešće je loše, jer se, zbog neodvojivosti od tipkovnice, ekran nalazi ispod našeg vidnog polja, prisiljavajući nas u pogrbljeni položaj.

Kako bi si predočili snagu utjecaja lošeg položaja na svoje zdravlje, zamisli da osam i više sati u teretani bildaš npr. trbušne mišiće. Rezultati ne mogu izostati! Isto tako, perecastim sjedenjem bildamo mišiće koji nas drže u pogrbljenoj pozi, dok mišići koji nam trebaju kako bismo se uspravili mršave i nestaju.

Prilično je jednostavno improvizirati bolji položaj. Činjenicu je ipak da koliko god pravilno sjedili, svakodnevnom sjedenju moramo često davati kontru bilo kojim oblikom kretanja.

 

Koja su osnovna pravila “dobrog” sjedenja?

1. stopala bi trebala biti na podu

2. koljena i laktovi otprilike pod kutem od 90°

3. kukovi odmah uz naslon stolice, koji bi trebao ugodno podržavati donji dio leđa

4. monitor u ravnini pogleda

 

Ako je sve tako jednostavno, što nas to najčešće sprječava da budemo u pravom položaju? I kako tome doskočiti?

Evo još nekoliko brzinskih ideja:

• problemi s vidom – ako imamo i mali problem s vidom, naginjat ćemo se unaprijed ili unazad kako bismo pročitali tekst s ekrana. Jedino rješenje je redovito provjeravati dioptriju i odmarati oči od buljenja u monitor.

• loš stolac – donekle si možemo pomoći improvizirajući jastukom iza donjeg dijela leđa, približavanjem kukova naslonu stolca, a stolca radnom stolu, ali ako uistinu mnogo sjedimo na poslu, ulaganje u kvalitetni stolac najvjerojatnije se isplati: odaberi neki kojem možeš prema vlastitim potrebama podesiti visinu i naslon.

• rad s ljudima – ako radiš i na računalu i s ljudima s druge strane stola, monitor je prisilno sa strane i stalno se rotirate iz kukova ili vrata u njegovom smjeru. Nakon nekog vremena taj vrat ili ti kukovi počet će boljeti. Stanje je moguće popraviti stolcem na kotačićima koja se okreće umjesto tebe.

• prijenosno računalo – improviziraj s par debljih knjiga i starom tipkovnicom ili uloži u praktični stalak koji će ekran dovesti u razinu tvog pogleda, a često ima i integriranu tipkovnicu.

• slabi mišići – to je zatvoreni krug: pogrbljenim sjedenjem slabe mišići koji su nam potrebni da uspravno sjedimo. Ako je do toga došlo, jedini način da se izvučemo iz začaranog kruga jest da dio slobodnog vremena posvetimo jačanju mišića trbuha i leđa, a pomoći si možemo i sjedeći na lopti na napuhavanje bar dio vremena koje provedemo za računalom. Ona zahtjeva stezanje upravo tih mišića kako se ne bismo naprosto otkotrljali s njom i tako ih jača.

 

Potrudimo li se oko ovih par sitnica možemo izbjeći bol, a možda i veće probleme koji bi nastali kroz dulje vrijeme. No što ako smo već u fazi da na poslu doživljavamo bolove? Čak i kada dođemo do toga da moramo potražiti nečiju pomoć kako bi se riješili boli, možemo si uvijek pomoći i sami vježbama istezanja i samomasažom.

 

Ivana Lovrić,

- Radom na tijelu bavim se posljednjih osam godina. Kombinirajući svoje dvije profesije - psihologiju i shiatsu, radim na fizičkim (poput bolnih leđa, dismenoreje, babinja…) i psihičkim stanjima (traume, poremećaji prehrane, nesanica…). U shiatsu metodi najviše cijenim pristup podrške: shiatsu praktičar, kao i psiholog, samo je podrška i pomoć osobi u procesu samoizliječenja.

 

Ivanu možeš pronaći i na:

tiliastudio.hr

facebook.com/tiliashiatsu/

1 Comment

  1. Crnkić Ružica napisao:

    Jako dobri savjeti .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.