macerat centele

Receptura za izradu macerata centele

 

Ono što je kod nas macerat kantariona to je u indijskoj fitoterapiji macerat centele tj. gotu kole (Centela asiatica) koji regenerira kožu, koristi se za njegu svih tipova kože lica i tijela, pomaže kod upalnih bolesti kože, celulita i cirkulacije.

Tisućama godina centela se koristi u indijskoj ayurvedskoj medicini, budući da je samonikla u području jugoistočne Azije i Oceanije.

U francuskoj školi fitoterapije njen se macerat već dugo koristi kod teških oblika celulita, djelujući na vezivno tkivo i poboljšavajući njegovo remodeliranje. Tako se smanjuje oblik narančine kore, ali i potiče regeneracija tkiva.

Centela je odličan venetonik i limfotonik te jedan od najčešćih sastojaka u pripravcima koji pomažu kod problema s venama, kapilarima, otečenim i umornim nogama te kod celulita.
Potpuno je sigurna pa je kao macerat mogu koristiti trudnice za celulit, njegu kože te otečenost nogu.

macerat centele

Receptura za izradu macerata centele

Ovo je jedna vrlo jednostavna receptura za izradu macerata centele tj. gotu kole (Centella asiatica) koji djeluje slično maceratu gospine trave tj. kantarionu (Hypericum perforatum) te odlično regenerira kožu.

Macerat mogu koristiti bebe, djeca, trudnice i dojilje.

Macerat centele koristi se kao čisti macerat, u uljnim mješavinama s eteričnim uljima ili u balzamima za regeneraciju kože (za tu namjenu ga preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija).

Priprema macerata centele vrlo je jednostavna:

– 50 grama praha centele prelijte s 450 grama biljnog ulja makadamije, dobro promiješajte, zatvorite staklenku, ostavite je na sobnoj temperaturi 14 dana bez miješanja te nakon toga prelijte macerat u bočicu od tamnog stakla.

macerat centele

 

Anahata aromaterapija 

 

Gusti talog na dnu staklenke iskoristite kao peeling za lice i tijelo.

Umjesto biljnog ulja makadamije (Macadamia integrifolia) možete korisiti biljna ulja avokada (Persea gratissima), marelice (Prunus armeniaca) ili badema (Prunus amygdalus var. dulcis).

 

Više o aromaterapiji potraži u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– certificirana fitoaromaterapeutkinja, osnivačica Anahata aromaterapije, yoga učiteljica, Timeline Healing, Reiki i Raindrop terapeut te svakom pacijentu osigurava individualizirani pristup uz detaljno savjetovanje, preporuku gotovih i izradu ciljanih pripravaka te kontinuirano praćenje tijekom terapije

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Pexels, Ivona Kovačević Nemec

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.