Detaljan vodič: kako uspješno kupovati second hand odjeću

 

Industrija brze mode i dalje globalno raste te je odgovorna za oko 10 % globalnih emisija ugljika što ju čini jednom od najvećih zagađivača na svijetu. Svojim djelovanjem predstavlja čitav niz ekoloških prijetnji, poput onečišćenja zraka i vode, otrovnih kemikalija, ogromnih količina tekstilnog otpada i ugroženih divljih životinja. Milijuni odjevnih predmeta svake godine završe na odlagalištima – zamislite desetke tisuća tona tekstila koji se raspadaju u zemlji uništavajući naš okoliš.

Upravo zbog ovih činjenica i želje za održivijim pristupom modi pokrenuta je inicijativa Second hand September.  Second hand September je kampanja koju organizira dobrotvorna organizacija Oxfam. Cilj kampanje je podići svijest o utjecaju mode na okoliš te poticanje na izbjegavanje kupnje novo proizvedene odjeće cijeli mjesec.

Kupovina second hand odjeće postoji već godinama, ali sada doživljava istinski povratak. Donedavno se na rabljenu odjeću gledalo kao manje vrijednu, manje “čistu” i rezerviranu isključivo za članove društva slabije platežne moći dok su samo pojedinci vidjeli potencijal u kvalitetnom lovu na blago.

Ako ste potpuni početnik u cijeloj filozofiji, kupovati second hand nije jednostavno kako se na prvu može činiti. Često mi kažu: “Ti stvarno imaš sreće, uvijek nađeš predobre komade! Ja nikad ne nađem ništa!” Potrebno je strpljenje, znanje i na kraju iskustvo kako biste bili sigurni da ste uspješni u tome. Second hand shopping nije stvoren za brzinu i impulzivnost. Pristupite mu kao hobiju kojim ćete si omogućiti jedinstvene komade odjeće, razvijanje osobnog stila te dati doprinos očuvanju našeg okoliša.

Korisno je poznavati razlike između socijalnih zadruga (npr. Humana Nova), vintage trgovina (npr. Mango Sticky Rice) i regularnih second hand shopova (poput Textile House).

second hand

@mangostickyricevintage

Detaljan vodič: kako uspješno kupovati second hand odjeću

Ovaj će vam vodič dobro poslužiti gdje god odlučite kupovati, a savjeti, iako ne svi potrebni za svaki odlazak u shopping, poboljšavaju iskustvo i povećavaju šanse da uspješno pronađete komad u kojem ćete zaista uživati.

Pa krenimo:

1. PREGLEDAJTE VLASTITI ORMAR I ODJEĆU KOJU VEĆ POSJEDUJETE
Ovo je dobra polazna točka ako niste sigurni koje stvari odabrati – dat će vam ideje o tome što bi vam moglo zatrebati u ormaru i/ili predmetima koji će odgovarati onome što već imate. Korisno je osloniti se i na neku od aplikacija za garderobu s kojom uvijek pri ruci imate fotografije komada s kojima želite nešto uskladiti ili ih upotpuniti.

2. RAZMISLITE O DONACIJI ILI PRODAJI ODJEĆE KOJU VIŠE NE NOSITE
Pregled ormara iskoristite i za odvajanje odjeće koju više ne nosite. Budite iskreni sami sa sobom. Jeste li nešto jednostavno stilski prerasli? Čuvate li određeni komad samo zato što ste ga skupo platili, a zapravo ga nikad ne nosite? Što je s baš onim hlačama koje nikako nisu vaš kroj, ali čekaju taj magičan dan kada ćete otresti prašinu s njih?

Zamislite to kao karmu štedljivosti i razmjene te nastavite ciklus korištenja. Odjeću veće kvalitete prodajte, a budžet preusmjerite u kupnju onih komada koje ćete zaista nositi. Ostatak donirajte. Ako ste lijeni ili nemate vremena odnositi odjeću na donaciju, postoji rješenje i za to. Razne Sharing is caring grupe na Facebooku funkcioniraju na način da osoba koja želi preuzeti doniranu odjeću, sama dolazi po nju u vrijeme koje vam odgovara.

second hand

3. UNAPRIJED ISTRAŽITE GDJE ŽELITE KUPOVATI
Prije nego krenete, odgovorite si na ova pitanja: Što tražite? Jedinstvene vintage komade? Trendovske komade dostojne Instagram feeda? Vrhunsku dizajnersku odjeću? Kvalitetne basic komade? Razmislite o svojim potrebama, jer to diktira koje ćete trgovine odabrati.

4. UKOLIKO SE NE RADI O ONLINE SHOPPINGU, KUPUJTE RADNIM DANIMA
Preskočite vikend! Dozvoljava li vam to poslovni raspored, idealno vrijeme je radni dan, usred dana. Second hand shooping usred radnog tjedna smanjuje konkurenciju i mogućnost da vam netko pred nosom zgrabi baš ono što ste tražili. Dobit ćete bolju ponudu, bolju uslugu i izbjeći gužve. Gotovo da se podrazumijeva, no ova vrsta shoppinga zahtjeva dobro raspoloženje i nikako ne bi smjela biti uzrok stresa i frustracije. Ako se osjećate da niste na visini zadatka koji ste odredili, odgodite!

5. ODVOJITE VRIJEME KAD NISTE U ŽURBI
Potraga za onim što tražite može se činiti kao sport izdržljivosti, stoga ako planirate dan koji ćete posvetiti odjeći, ponesite vodu i grickalice kako biste s lakoćom uživali u iskustvu i povećali šanse da pronađete nešto. Ne žurite! Cijeli smisao ovakve vrste kupovine jest usporavanje i svjesnost. Često pomišljamo na manjak vremena za ovakvu aktivnost i cijela se organizacija može učiniti kao previše muke. Pokušajte se sjetiti koliko ste puta usputno ušli u trgovinu brze mode dok ste čekali prijateljicu kako biste “samo vidjeli” što ima. Stvar je prioriteta, presložite ih.

second hand

6. SAZNAJTE KAD SU AKCIJE
Pitajte zaposlenike kada im obično dolaze nove pošiljke i saznajte kojih su dana rasprodaje. Ovo dvije informacije su ključne. Na primjer, Textile House na određene tjedne u mjesecu ima akcije gdje su svi komadi po 50, 30, 20 ili 10 kn, dok neke vintage trgovine nove komade odjeće dobivaju prvi ponedjeljak u mjesecu.

7. ODREDITE BUDŽET
To se posebno odnosi na vintage trgovine koje naplaćuju više od dobrotvornih trgovina. Važno je da sami postavite ograničenje jer to što je odjeća, relativno govoreći, jeftina ne znači da želite pretjerivati. Ne želite ponovno završiti s ormarom punim komada koje ne nosite.

8. PONESITE GOTOVINU
Mnoge trgovine rabljenom odjećom i dalje prihvaćaju samo gotovinu. Gotovina će vam pomoći da se držite određenog budžeta te se nećete morati brinuti oko načina plaćanja ukoliko pronađete baš ono što ste zamislili.

9. IZABERITE UGODAN OUTFIT ZA SHOPPING
Nosite nešto što se lako mijenja. Shopping outfit trebao bi biti udoban s obućom i odjećom koju nije teško oblačiti i skidati jer ćete to činiti često. Neke trgovine nemaju svlačionice pa budite spremni presvući se u prostoriji ako morate. U tom slučaju, spasit će vas nošenje tankih kratkih hlača i potkošulje ispod odjeće.

second hand

10. PONESITE PLATNENE/VREĆICE ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU
Mnoge trgovine ne nude vrećice ili se još uvijek oslanjaju na plastične. Također, ne idite u kupovinu s puno stvari ili velikim ruksakom jer ne želite da vas ometa u pregledavanju polica.

11. PRI ULASKU U TRGOVINU POČNITE S ONIM ŠTO TRAŽITE
Imajte na umu komade koje želite i krenite prvo s time kako ne biste bili opterećeni izborom i odabirom odmah pri ulasku u trgovinu. To će postaviti smjer i pomoći vam da izbjegnete besciljno hodanje između polica.

12. VJEŽBAJTE EFIKASNO TRAŽITI KOMADE
Nemoguće je pregledati svaki komad pa je trik u tome da se snađete u traženju stvari na vješalicama. Usredotočite se na jedno po jedno područje i tražite stvari koje vam se ističu, bilo da se radi o boji, tkanini ili stilu. To će vam uštedjeti vrijeme i učiniti iskustvo ugodnijim umjesto mukotrpnog preispitivanja svega do pojedinosti.

13. KUPUJTE PREDMETE MIMO SEZONE
Često ćete ljeti naći jeftiniji zimski komad i obrnuto, a i vjerojatnost da ćete uloviti odličan zimski džemper ljeti je veća s obzirom da tad većina kupuje haljine.

14. RAZMIŠLJAJTE UNISEX
Budite otvorenog uma. Pretražite jednako i muške i ženske odjeljke. Jedan od najboljih sakoa koje imam, pronašla sam u među komadima za muškarce. Uz to, u second hand trgovinama, pogotovo na dane većih sniženja, sva je odjeća često pomiješana.

second hand

15. DOBRO PREGLEDAJTE IZABRANE KOMADE
Kad pronađete ono što vam se sviđa, provjerite ima li očitih znakova nošenja i istrošenosti, izgleda li kao da bi vam veličina mogla odgovarati i je li komad uopće vrijedan isprobavanja. Pronađete li oštećenja, provjerite jesu li ona zanemariva i lako rješiva posjetom krojaču ili se jednostavno ne isplati išta popravljati. Također, imajte da na umu da većina trgovina nema politiku povrata ili zamjene.

16. POTRAŽITE OZNAKE I NAUČITE PREPOZNATI TKANINE
Poznavanje materijala i čitanje oznaka ukoliko ih na odjeći ima pomoći će vam procijeniti koliko je lako očistiti komad i vrijedi li svoje cijene. U regularnim second hand shopovima čest je primjer velike količine sintetičkih materijala i potrebno je znati prepoznati ga kako bismo lakše pronašli one kvalitetnije ili potpuno prirodne.

17. BUDITE STRPLJIVI
Od svih faktora uspješne second hand kupovine, strpljenje je najvažniji. Naravno da je važno naći se na pravom mjestu u pravo vrijeme i oštrim istreniranim okom pronaći “skriveno blago”, no strpljivost je ono što će vas iz amaterske sreće pretvoriti iskusnog profesionalca. Uz saznanje što točno želite pronaći, ostavite prostora za spontanost i zabavu. Ne morate, a zasigurno ni nećete pronaći sve što ste si zamislili odmah. Podsjetite se da pronalazak jedinstvenih i vama vrijednih komada zahtjeva vrijeme i trud.

18. ZAPITAJTE SE JE LI TO NEŠTO ŠTO ĆETE ZAISTA NOSITI
Lako je zanijeti se. Ovdje će vam dobro doći mišljenje prijatelja koje će pomoći da odvagnete ako ste u opasnosti od impulzivne kupnje komada koji iskreno nikada nećete odjenuti. Prisjetite se pregleda ormara i onoga to vam je zaista potrebno. Želite komad koji vam stoji odlično, koji je ugodnog materijala i za koji vam ne bi bilo žao dati ni veći iznos kad bi se radilo o tome da je potpuno nov.

second hand

19. NEMOJTE SE OBESHRABITI AKO NISTE BILI USPJEŠNI
Neki dani jednostavno nisu uspješni i važno je s time biti ok. To svakako ne bi trebao biti razlog za odustajanjem od ovakve vrste shoppinga. Svaki je dan drugačiji i svaki dan se mogu pojaviti novi komadi stoga je važno redovno provjeravati ponudu. Komad koji tražite je tamo negdje, vjerujte mi.

20. KUPUJTE SECOND HAND NA PUTOVANJIMA
Provjera lokalnih second hand ili vintage trgovina tijekom odmora, bilo u vašoj ili u stranoj zemlji, odličan je način za spajanje lokalne povijesti mode i kulture. Jedna od mojih kolegica koja povremeno radi na projektima u Švicarskoj, pronalazi zavidno dobre komade u njihovim lokalnim trgovinama.
U najboljem slučaju završit ćete s jedinstvenim komadima koji će godinama služiti kao ekološki osviješteni suveniri; u najgorem slučaju otići ćete praznih ruku, ali s uvidom kako izgleda ponuda na drugim mjestima.

Postavite sebi osobni izazov, pridružite nam se u rujnu i second hand kupnjom odjeći dajte drugi (duži) životni vijek!

 

Petra Sever

 

Ako želite znati više o ovoj temi pročitajte naš intervju s Petrom. 

 

Foto: IG, Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.