parallax background

Sok od celera je novi gastro trend

Tjedni jyotish horoskop – otvaraju se novi početci
veljača 11, 2019
Dobra knjiga: Koje knjige čitamo ovaj tjedan?
veljača 14, 2019
 

Čak i ako si jedna od onih osoba koja ne pije ništa zeleno u svom životu, vjerojatno znaš za sok od celera (#celeryjuice), jer nekako se čini da ga odjednom baš svi piju. I ne samo da ga piju, svi se zaklinju da je savršen napitak za zdravlje.

 

Anthony William iz Medical Mediuma je drugo ime za čovjeka koji stoji iza ovog trenda. Autor nekoliko New York Times bestsellera, osoba je koja jako dobro funkcionira izvan okvira konvencionalne znanosti i medicine. Postao je poznat po svojim tvrdnjama da je vođen Duhom kako bi ljudima pomogao vratiti zdravlje pomoću hrane.

Anthony William tvrdi da je upravo sok od celera čarobni napitak te da ga treba uvrstiti u super hranu, jer ima nevjerojatnu sposobnost stvaranja temeljitih poboljšanja za sve vrste zdravstvenih problema. Po njemu je sok od celera jedan od najvećih ljekovitih tonika svih vremena.

Jedenje stabljike celera, iako je vrlo zdravo i važno, nije isto što i piti čisti sok od celera. Kada se celer iscijedi, pulpa (vlakno) se uklanja, s čime ljekovite supstance celera postaju mnogo moćnije i raspoloživije za organizam, posebno za nekoga s kroničnom bolešću.


 

Savjeti za sok od celera

Ako želiš brzo i učinkovito poboljšati svoje zdravlje, slijedi ovu rutinu:

- Svako jutro popij otprilike pola litre soka od celera na prazan želudac. Sok od celera je ljekovito piće, a nije kaloričan pa ćeš i nakon toga trebati doručak. Pričekaj najmanje 15 minuta nakon što popiješ svoj sok od celera prije nego što pojedeš ili popiješ nešto drugo.

- Sok uvijek radi od svježeg celera, po mogućnosti iz organskog uzgoja.

- Najbolje je piti sok koji je napravljen neposredno prije konzumacije. Ako ne možeš napraviti sok od celera prije nego ga poželiš piti, važno je da ga popiješ u roku od 24 h od njegove izrade. Najbolji način za pohranu soka je u staklenoj posudi s poklopcem u hladnjaku.

- Ako ti je okus čistog celera prejak, možeš dodati sok od jednog krastavca i/ili jedne jabuke Kad se navikneš na to, nastavi povećavati omjer celera; najviše koristi od ovog napitka dolazi kada se sok od celera konzumira sam.

- Neki ljudi mogu osjetiti promjenu u crijevima kada počnu konzumirati sok od celera. To je normalna reakcija detoksikacije koju mogu iskusiti pojedinci s većom razinom toksina. Sok od celera će uništiti loše bakterije u crijevima i također pomoći u čišćenju jetre. To može rezultirati mekanim stolicama dok tijelo izbacuje toksine iz jetre. Gotovo svatko danas ima određeni stupanj toksičnosti jetre što može dovesti do bezbrojnih neželjenih simptoma i stanja.


 

Ovako napravi svoj sok od celera

Sastojci:

- 2 stabljike celera

* opcionalno jedna jabuka i/ili svježi krastavac

Upute:

Celer operi i isjeckaj. Po želji možeš staviti i listove, a ne samo stabljiku, ali tada će napitak biti nešto gorči. Ako se odlučiš za dodatak jabuke i /ili krastavca njih također nascjeckaj. Ubaci sve u sokovnik. Uživaj u svom zdravom napitku!


 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.