parallax background

Što je Mother’s blessing, odnosno Blagoslov Majke

prisutnost
ZEN tarot – Biti prisutan
studeni 29, 2020
tara rosandić
10 nijansi kreativnosti: Pitali smo glumice i glumce
studeni 29, 2020

 

Mother’s blessing je ceremonija koja je sve više popularna u svijetu, a korijene zapravo ima u starim tradicijama u cijelom svijetu. Čak se i kod nas prije, a i sada, u trudnoći često slavi babinjak, u okruženju žena.

Za razliku od popularnog “baby showera” a čak i modernih verzija babinjaka, “Mother’s Blessing”, odnosno Blagoslov Majke, ne temelji se na darivanju djeteta, ili vezanim aktivnostima, već na slavljenju majke u toplom, intimnom okruženju žena koje voli i kojima vjeruje. Ova ceremonija odvija se pred kraj trudnoće (36-38 tjedan) a puno inspiracije uzima od ceremonije “Blessingway”, koja je tradicija Navajo plemena. Najčešće se sastoji od desetak žena s kojom je trudnica posebno bliska ili povezana. To mogu biti bake, mama, sestre, prijateljice, kćeri…cijeni se ženski krug u čijem je fokusu trudnica i njezino novo iskustvo trudnoće kao i majčinstvo koju ju čeka. Često je fokus baš na tome da su prisutne žene iz tri glavna ženska arhetipa: Maiden, Mother, Crone (Djeva, Majka, Starica/Vješta žena), kako bi trudnica bila okružena raznim perspektivama, iskustvima, mudrostima i pozitivom. Iako ima raznih tradicija slavljenja trudnice u ovakvoj ceremoniji, i da se svaka može prilagoditi željama i trudnice kao i njezinom karakteru, pisat ću vam o nekoliko čestih i meni srcu dragih.

@una.bridged

Ceremonija blagoslova Majke

Prostor se često ukrašava toplim detaljima, s postavljenim ugodnim jastucima i dekicama na podu u obliku kruga. Cvijeće u raznim oblicima neizostavan je motiv, kao simbol ženstvenosti i novoga života. Često ga nalazimo kao cvjetne krune na glavama prisutnih žena, s najraskošnijim na glavi trudnice koja se slavi. Sušeno cvijeće i bilje često se može pronaći i u obliku štapova za kađenje, na engleskom zvani kao “smudge stick”, kako bi se prostor očistio i napunio mirisima. Osim udobnih dekica i jastuka, te dekorativnog cvijeća, prostor ukrašavaju svijeće, kao i razni dekor kao što su mjeseci, pletivo, drveni pladnji, ručno rađena keramika, kristali ili što god paše u viziju trudnice, za njezin topao i sveti prostor. Često možete vidjeti i da ove ceremonije imaju dress code bijele odjeće, koja simbolizira novi život.

Uzvanice ne nose poklone kao takve, već ih se često zamoli da ponesu par stvari. Prva stvar je tekst, odnosno pjesma, molitva, čitanje, sveto pismo ili odlomak iz knjige…koji se radi o trudnoći, majčinstvu, porodu ili sličnim usko vezanim tematikama. Druga stvar je najčešće perlica. Kada svaka osoba donese perlicu, od nje se zajednički izradi narukvica ili ogrlica koju majka nosi na porodu, kao podsjetnik na divne žene koje ju okružuju i podržavaju. Te perlice najčešće budu kristali ili poludrago kamenje koje se povezuje sa ženskom energijom, plodnošću, majčinstvom, trudnoćom i porodom. Neki od takvih kristala su: ružičasti kvarc, mjesečev kamen, unakit…

Ideja je da se zajednički niza svaka perlica s dobrom namjerom, ili porukom, a često i čitanjem teksta koje je svaka uzvanica donijela. Ovisno o tradicijama i uvjerenjima, često se i doda privjesak recimo križa, Fatimine ruke, pera, mjeseca… Na taj način majka ima sa sobom uspomenu na taj prekrasan dan, a i nešto što joj ulijeva snagu i povjerenje u trenucima kada joj je potrebno.

@una.bridged

Piju se razni čajevi, jede se topla i cjelovita hrana, pjevaju se pjesme, sviraju se i instrumenti ako za to postoji mogućnost, a ženski krug priča pozitivne i podržavajuće priče svojih iskustava djetinjstva, trudnoće, poroda i majčinstva.

Jedna divna praksa, preuzeta od Arapa, je oslikavanje i ukrašavanje ruku kanom, kao i trudničkog trbuha. Kana je prirodna i nije trajna, a tom se praksom daje do znanja koliko je trudnoća jedna posebna, sveta i prekrasna faza. Također ima opcija i prirodnih boja i taj tip oslikavanja trbuha i zatim slikanja kao uspomenu, a jedna novost koja je sve češća je otisak trudničkog trbuha od gipsa, koji ostaje kao još jedna uspomena majci i kasnije se može dodatno oslikati. Često se i plete kosa, koja se prije toga raščešljava drvenom četkom na koje je nakapano nekoliko kapi eteričnih ulja kao što su lavanda, geranij i mandarina.

Jedna prekrasna tradicija je također simbolično paljenje svijeća. Jedna velika, posebna svijeća, upali se u sredini, i na njoj svaka od uzvanica upali svoju svijeću s riječi podrške ili afirmacijom za majku. Svijeće se zatim gase, a svako kući nosi svoju, a pale ih ponovno kada majka javi da kreće u porod.

Pisanje pisama bebi, o bebinoj mami, je isto jedna divna gesta, gdje svatko napiše kratko pismo o tome na koji su način povezani s mamom, zašto im je bitna i proslijedi lijepe riječi mami i bebi, koje onda oboje imaju za cijeli život.

Ima zaista jako puno posebnih i povezujućih aktivnosti, ovisno o tome što majku privlači i što ima osjećaj da joj je potrebno. Iako nije tradicionalno nositi poklone, osim spomenutih sitnica koje su bitne za samu ceremoniju, ponekada se znaju složiti njegujući paketi za mamu u kojem se nalaze svijeće, ulja za tijelo, kuponi za trudničku masažu, afirmacijske karte i slične stvari kojima je cilj dodatno pojačati tu notu topline i simboliku podrške.
Van toga, Mother’s Blessing bazira se na opuštenom druženju, punom pozitive podrške i ljubavi svih koji su tamo, kako bi se buduća majka osjećala sigurnom, osnaženom i spremnom na sve što ju čeka, znajući da iza sebe ima svoje žene, iz svih faza života, koje su uz nju.

 

Una Pašić Gregović

– Kroz svoj rad kao doula kao i predivne uloge majke sve više uviđam i spoznajem snagu žene, naše povezanosti s prirodom i nevjerojatnu moć koju nosimo u sebi. Želja mi je da kroz svoj rad, tekstove i edukacije ta saznanja približiti i drugima, kao i produbljivati vlastita.

 

Foto: Pexels, Unsplash,  Una Pašić Gregović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.