parallax background

Kozmički ritual Svete Noći – Sretni počeci

cidrani
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Cidrani poklon paket koji budi leptiriće u trbuhu
prosinac 23, 2021
božićni filmovi
Božićni filmovi: 15 najboljih filmova
prosinac 24, 2021
 

Poštovati svoju moć i svoje izvore snage znači živjeti u Ritmu Sebe i Majke Zemlje. Svatko ima svoj ritam, no svi se ujedinjuju u temeljnima: oni su posebno značajni u određenim fazama, a jedna od takvih je vrijeme poznato kao 12 svetih noći.

Prvi ritam kojega svi poznajemo, ritam je dana i noći. U 24 h Zemlja se okrene oko svoje osi i za to vrijeme gleda cijelo nebo i suočava se sa svih 12 zviježđa. Drugi ritam je ritam vezan na nebesko tijelo Mjesec. Lunarni mjesec traje 27 dana i 8h i u tom razdoblju Mjesec gleda sva zviježđa na nebu. Znači, Mjesec u više vremena učini isto, što i Zemlja u jednom danu. Zatim, još veći ritam je godina, koja je vezana uz Sunce, koje u 12 mjeseci gleda sva zviježđa Zodijaka.

Svi ti ciklusi, naravno, imaju utjecaj na Zemlju i sav život na njoj: primjerice, neke biljke se sade u određenom mjesecu, tj. kad je Sunce u određenom sazviježđu, a neke s obzirom na Mjesec, kad opada ili raste, te kad prolazi ispred određenog sazviježđa. S druge strane, ovim su ritmovima određene cijele civilizacije: primjerice, ritmom kojim se pokreće zemljina os. Treba mu 25920 god. da bi ispunio jedan krug, znači svakih 2160 god. prolazi ispred jednog sazviježđa. Impuls koji silazi s tog sazviježđa bio je dominantni element religije tog razdoblja. Kad je Zemljina os bila okrenuta prema zviježđu Ovna, imali smo zlatno runo i mistično janje. Prije je bila okrenuta prema sazviježđu Bika, i tada smo imali mitove o minotaurima o egipatskom biku Apisu, o svetoj kravi koja je i danas ostala u Indiji i tako dalje unazad. Zato što se taj impuls kroz to razdoblje od 2160 god. smatrao toliko važnim, vladao je religioznim životom jednog cijelog razdoblja.

 

U jednom posebnom trenutku godine Zemlja najviše udiše snage Sunca, Mjeseca i zvijezda. To je razdoblje između Božića i Sv. tri kralja. To razdoblje vrlo važno za pokretanje i stvaranje, možda jedno od najjačih za afirmiranje svog realiteta u nadolazećem ciklusu (godini). Jer, naime, noć za noć silaze na Zemlju zodijakalne sile: u noći između 24. i 25. silaze sile Ovna, od 25/26. sile Bika i tako dalje; sve do noći između 5. i 6. siječnja. To predstavlja dvanaest stupnjeva na putu svakog čovjeka i njegovo razvoja.

Astronomski ovo vrijeme ima poseban značaj jer sile koje silaze, ne mogu direktno djelovati, ali za svoj silazak upotrebljavaju planete kao „stepenice“, i to najviše Mjesec. S Mjeseca idu na Zemlju, a taj aspekt Mjeseca se zove siderički Mjesec (Mjesec gledan sa Zvijezda). Ciklus sideričkog Mjeseca je 27 dana i 8 sati u decimalama 27,3 dana. To je ciklus Mjeseca, koji se zove uzlazni i silazni. To nema veze sa punim Mjesecom. To je astronomija. Mineralna svijest Zemlje je u vezi s tim. Ta svijest se raspoređuje po cijeloj Zemlji. Zviježđe Ovan, njegov predstavnik na Zemlji zove se silicij, kremen. Vaga, na Zemlji ima kalcij za svog predstavnika itd. Cijeli svijet zvijezda ima predstavnike na Zemlji. Tu vidimo da je Zemlja slika svemira.

U procesu je važna i druga svijest Zemlje - vegetalna - koja je najviše u relaciji s planetima. Tri glavne su Saturn, Sunce i Mjesec. Te sile silaze kroz Mjesec i dođu do Zemlje. Samo to više nije onaj Mjesec od prije, o kojem smo govorili, nego sinodički Mjesec: to je onaj kojeg najviše gledamo, pun i prazan Mjesec. On ima ciklus od 29,5 dana. Kroz ovaj Mjesec sile planeta dolaze na Zemlju. One stvaraju svijest, koja je u zonama, područjima. Predstavnici zvijezda u Zemlji su minerali, a predstavnici planeta u Zemlji su metali, koji nisu jednako raspoređeni. Vidimo, primjerice, da u nekim zonama imamo puno bakra, u nekim krajevima imamo puno zlata ili srebra itd. Oni su slika planetarnog svijeta na Zemlji.

Ako to pokušamo prikazati matematički, izgleda ovako: 365 dana u godini podijelimo sa 27,3 (siderični Mjesec) to je 14,3, a ako podijelimo sa 29,5 (sinodički Mjesec) to je 13, ... . Tako da vidimo da su u jednoj godini 13 ciklusa sinodičkog mjeseca, a siderički Mjesec ima 14 ciklusa. Ako je u sideričkom Mjesecu jedan ciklus više, znači da ima jedan moment, u kojem one počinju zajedno. Po otprilike 6 mjeseci su u suprotnoj fazi jedna od druge i nakon jedne godine se opet spoje, ali jedna ima jedan ciklus više. To doba, kad su skupa, to je u vrijeme kada su svete noći: od Božića na dalje, tih trinaest dana, ta dva su Mjeseca ista, prekrivaju se, a za Sv. Ivana, u ipnju se najviše razlikuju. To je vrijeme fundamentalno za rast biljaka i razvoj svega živoga.

Zato je mudro upotrijebiti ga za afirmiranje Sebe i svog života u nadolazećem periodu. Ovo ćemo napraviti upoznavanjem sa silama i njihovim „povlačenjem“ u svoju Svijest, a time i život. Da bismo bili u ovom procesu što uspješniji, otvorit ćemo nebeska vrata: prvo otvaranje je na dan Sv. Lucije 13. prosinca kada se energije svemiru počinju preokretati u korist snaga Svjetla. Zato je tada mudro početi pripremu (donosimo protokol sutra), a zatim nastavljamo svoj rad SamoStvaranja tijekom dvanaest svetih noći.

 

Kozmički ritual - Svete noći

Stvarajući svoju stvarnost, mudro je jednom godišnje napraviti izniman ritual koji kroz posebne dane u ciklusu utiskuje energiju za cijeli novi Krug Godine. Postoji period u godini, koji počinje 24.12., poznat kao vrijeme Svetih noći: tada su zvjezdani portali na poseban način povezani sa Zemljom i njezinim stanovnicima svih kraljevstva – biljnog, životinjskog i ljudskog. Ova tajna je prvi put otkrivena Rudolfu Steineru u vezi obrade zemlje, no Milošću Života&Tarota ja sam je modificirala za osobnu primjenu.

Svetih noći, naime, vibracije planeta utječu jače na svijest i poput moćnih valova pojačavaju one vibracije u nama povezane s određenim zviježđima. Proces počinje 24.12. sa zviježđem Ovna i nastavlja se kroz sve „znakove“. Ovaj mali kalendar je pomoć kako bismo svaki dan, počevši s 24.12., mogli pratiti energetske tokove i ekstrahirati najljepše od njih, utiskujući ih tako u svoju svijest i stvarnost. Mudro je da dan prije početka rituala pripremiti se za valove, s namjerom da izvučemo najbolje od njih: kao kad surfamo pa koristimo različite snage vjetra za pokretanje različitih snaga u nama.

Prvi korak je da nacrtamo svoje božićno stablo. Dobro je uzeti što veći papir možemo, jer ćemo ga poslije kititi – docrtavajući kuglice i pišući na njih ključne afirmacije povezane sa zviježđima i njihovim odrazom u nama. Ovo je vrlo moćan energetsko-psihološki proces postavljanja i aktiviranja naših namjera, a znamo – namjera je ta koja čini čuda, odnosno manifestira magiju življenja. Kada je, kao tijekom Svetih Noći, podržana zvjezdanim sistemom... doista je čarobna.Stoga, sveto nam i sretno vrijeme pred nama: pastele, bojice, flomiće u ruke i idemo spustiti svoje vizije i dati im vjetra u leđa.

 

24. 12. Sretni počeci - Ovnove afirmacije

Znači, imamo svoje DRVO, koje će nositi energiju i biti svojevrstan glif naših namjera za naredni ciklus. Drvo je oduvijek moćan simbol. Utjelovljuje sve elemente svemira – svojim korijenjem što zadire duboko u Majku Zemlju i pije, predstavlja vodu, svojim stabilnim deblom zemlju, granama što se protežu u visinu zrak i lišćem koje fotosintetizira vatru, svjetlost sunca – vatru. Ma, puno toga predstavlja drvo i u kojim god civilizacijama provodili svoja inkarnacijska iskustva na zemlji, duboko u svojoj srži - drvo nas dira. Sada pak radimo Sveto Drvo, sa zahvalnošću koristeći energiju Svetih Noći Vibracije Svetih noći primarno su namijenjene plodnosti uroda: usklađenosti Majke Zemlje i njezinih plodova sa zvijezdama što svemu usađenom u zemlju nosi više plodova i puniji cvat. No, kako smo i mi i naši životi svojevrstan „zemaljski plod“, imamo prostora primijeniti ove zakone i na sebe te svoje živote.

Stoga krećemo, s prvom energijom koja se spušta 24.12., a poznajemo je iz astrologije pod nazivom energije Ovna. Da razjasnimo – za proces Svetih Noći, tj. energiju koja se spušta – nije važno što smo po horoskopu jer je ideja da smo svi sve, tj. svi negdje imamo neki djelić kozmosa u sebi. Astrologija to zove „kućama“ tj. područjima života, no odmaknimo se od svih koncepata i znački: gledajmo, jednostavno, na sebe kao svojevrstan vibracijski koktel spleten od svih energija oko nas, u nekom omjeru. U tom smislu, svaki input utječe na nas, na neki način. Primjerice, energija Ovna je ona sila u nama zahvaljujući kojoj krećemo lako u novo. To je golema i snažna sila koja nam je na raspolaganju, negdje duboko u nama, da pokrenemo stvari. Nije važno u kojem dijelu života – ljubavi, poslu, ozdravljenju, samorazvoju... To je snaga koja nas pokreće hrabro u novo i nepoznato. Pa makar bila nekad blesava jer se rogovima zatrčava na zid ili je nepromišljeno skočila... uvijek je nagradi njezin optimizam. To je ona sila koja srčano kaže „Idemo! Možemo! Sutra je novi dan!!! Dakle, vrlo bitna energija – ona entuzijazma koji, ma koliko razočarenja i udaraca doživio, uvijek negdje smogne snage krenuti dalje, ustati se prašnjav iz pepela i reći „ok, idemo opet“. To je sila našeg instinkta: baš onog poriva da nešto napravimo pa „'ko živ, 'ko mrtav“, to je snaga našeg srca i jajnika. Jasno, kao i sve u kreaciji, ima ta sila i svoju sjenu – tipa bijes. Da, da, Ovan u nama je onaj koji dobiva živčani slom kada treba stajati u nekom redu, koji će radije progristi zid zubima neko č-e-k-a-t-i.... No, najveća stvar je da Visoki Ovan, odnosno osviještena ova sila u nama zna svoju sjenu transcendirati, tj. okrenuti u svoju korist – primjerice, okrene svoj bijes u naviku trčanja ili neki dinamični sport, aktivnost... i tako redom.

Kada na svoje Drvce stavljamo kuglicu Ovna – po mogućnosti ferrari crvenu jer je to boja Marsa koji „vlada“ Ovnom – afirmiramo sve dobiti koje nam Ovan nosi. Ovdje su afirmacije Ovna, no uputno je da ih samo iskoristimo kao pokretač za svoju afirmaciju. Svi znamo gdje smo najjači i najslabiji, pa stoga znamo što nam je najpotrebnije i zato su najjače afirmacije koje sami napišemo. Pišemo ih na svoju kuglicu, kako nam dođe (okruglo, ravno...). Zgodno je reći „moj instinkt mi donosi obilje zdravlja i novca“ jer je Ovan baš jako povezan s instinktom, ali i sve drugo što osjećate kao svoje – radi.

 

Ovnove afirmacije

Ja jesam Izvor Života.

Ja jesam Sila koja pokreće Akciju.

Ja jesam radosna Kreativnost Svemira.

Moj instinkt mi donosi sreću i cjelovito zdravlje.

Moji vatreni organi pročišćeni su i iscijeljeni ovdje i sad, za vijeke vjekova.

Sva moja tijela i moji oblici na svim razinama postojanja i stvarnosti su ovdje i sad ozdravljeni vatrom svijesti.

Volim odmah, svim svojim bićem.

Vjerujem u prvi dojam: prepoznajem ga, prihvaćam i živim u skladu njegovog ritma i informacija.

Novac dolazi u moj život odmah čim poželim i zatražim.

Moja snaga je moje obilje.

Vjerujem Životu i skačem radosno u njegove Avanture.

Pozdravljam novo s lakoćom u svom životu.

Ja s užitkom stvaram i rastvaram: moja strast je kreativna i plodna.

Kuglicu je mudro nacrtati na Marsovom položaju na Stablu: ako zamislimo svoje drvce kao malog čovječuljka, kojemu je vrh glava a korijen noge, procijenimo gdje bi čovječuljku bio lijevi lakat (gledajući drvce pravo, ravno ispred sebe). I tamo, na mjestu lijevog lakta stavimo Marsovu crvenu kuglicu na koju možemo nacrtati i runu koju želimo. Zatim sliku aktiviranog napravimo u svojoj Kugli i zapečatimo je runom. Možemo i dopisati mantru za Mars i runom blagosloviti i Marsove organe u tijelu.

 

Vježba za aktivaciju energije Ovna

Opustite se disanjem. Zatvorite oči i osvijestite plamen vatre. Gledajte, u vašoj svijesti, kako plamen ispunjava cijeli prostor, sve oko vas. Uzdiže vas i nosi na crveni tron, satkan od vatre i okružen salamaderima: sjedate, a vatrene ptice vam donose vatreni štap i oko vas stavljaju vatreni plašt. Sjedite na vatrenom prijestolju i gledate kao vatra čisti svaku stanicu vašeg tijela: plamtite, a svaki plamen budi vašu svijest... pred očima vam se izmjenjuju prizori vašeg života... one bolne, stare, povrijeđene ili koje izazivaju strah uzimate i bacate u vatreno ognjište pokraj vas... one lijepe koje volite i koje tek želite stvoriti, blagoslivljate svojim vatrenim štapom. Kada osjetite da jeste, završite vježbu.

 

Dea Devidas

Autorica Elemenata

- Čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam - vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki... ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju... život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima

 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.