parallax background

Svjesna seksualnost: kako do nje mindfulnessom

Dobra knjiga: Bijelo se pere na devedeset
svibanj 12, 2021
veganski savjeti
Na što paziti ako se odlučite na vegansku prehranu
svibanj 13, 2021

 

Seks. Neki ga vole, neki obožavaju, neki od njega bježe, većina vjeruje da zna sve o njemu i da su, naravno, sve naučili u pubertetu 😀
Uglavnom je obojan očekivanjima i podvučen debelom notom stresa, jer se često čini kao skup zadataka koje treba „odraditi“ da bi postigli cilj (orgazam). A istina je da je seksualnost beskrajno neistraženo područje o kojem možemo (dapače trebamo) učiti cijeli život.

Najveće opterećenje nesputanoj seksualnosti i istraživanju vlastitog osjetilnog i emotivnog potencijala je potreba za dokazivanjem.

Mnogi seks koriste za dokazivanje iskustva, sposobnosti, zdravlja i reproduktivne moći, zbog čega se seksualno iskustvo vrlo lako pretvori u natjecanje i liječenje frustracija.

Seks naravno ima svoju reproduktivnu/socijalnu, ali ne treba zanemariti i emotivnu/duhovnu stranu.

S mnogim klijenticama se dotaknem i teme seksa, jer je neodvojiv dio self love putovanja, a obuhvaća prije svega rad na sebi. Da bismo mogle potpuno i bezbrižno uživati u seksu, prije svega moramo znati kako biti bezbrižne i kako se opustiti te kako partneru pokazati i reći ono što volimo (a to znamo tako što smo prvo same istražile svoje tijelo i naučile što ono voli).

seksualnost

Svjesnu seksualnost kultiviramo kroz 3 vještine:
1. Vještina disanja, opuštanja i promatranja vlastitog tijela/uma/postojanja
2. Istraživanje vlastitog tijela, osjetilnih senzacija i tjelesnih reakcija
3. Kreiranje prostora i odnosa s partnerom, bez osude i bez ikakvih drugih namjera osim istraživanja seksualnosti

U ovom procesu neizmjerno nam pomaže upravo mindfulness.

Mindfulness opisujemo kao svjesnu prisutnost u sadašnjosti, bez osuđivanja i kritike.

Ukratko, to znači da smo prisutni tu i sada, potpuno svjesni svojih misli, osjećaja i senzacija, bez (pr)osuđivanja jesu li ispravne ili krive, dobre ili loše. Putem mindfulnessa našu pažnju fokusiramo i usmjeravamo na tijelo – „naštimavamo se“ na iskustvo osjeta, a distanciramo s mentalnih distrakcija i šumova.

seksualnost

Mindful meditativna masaža – meditacija svjesnog dodira

U procesu buđenja naše uspavane osjetilne seksualnosti, vrlo je važno upoznavanje vlastitog tijela.

I u tom procesu je važno naglasak staviti na iskustvo i senzacije, nikako na cilj. Dapače, u iskustvo krećemo bez cilja, svrhe i namjere, kultivirajući „unutarnjeg promatrača“ čiji je jedini „zadatak“ svjedočenje iskustva koje imamo u našem tijelu, na ovoj planeti.

U praksu krećemo na način da prije svega osiguramo udobno okruženje: topao prostor, svijeće, štapiće ili aroma lampe – sve ono što i inače koristimo kada se pripremamo za meditaciju ili uživanje.

Cilj ove prakse/meditacije nije samozadovoljavanje i orgazam (ali ako se dese, dobrodošli su), već istraživanje osjetilnih sposobnosti i iskustvo vlastitog tijela. Ova vježba nas među ostalim uči strpljenju i kultivaciji sposobnosti slušanja tijela (onoga što najčešće, zbog brzine i kaosa ne stignemo čuti). Kada ste svom tijelu zadnji put poklonili dovoljno pažnje i vremena istražujući fizička osjetila, a bez namjere da se to čim prije završi (orgazmom, odnosno „otpuštanjem energetskog naboja“ iz tijela)? Vaše tijelo je vrlo sofisticiran instrument, a mnogi od nas nikad ne nauče ni izvaditi ga iz kutije, a kamoli zasvirati na njemu.

Lezite, pomoću disanja opustite tijelo, umirite se. Neizmjerno je važno povremeno se umiriti i samo bivati sa svojim tijelom, slušati ga što nam govori.
Dotaknite svoj obraz, podragajte se kao da dragate neko milo dijete i osobu koju baš volite. Osjetite taj dodir, gdje se sve u tijelu reflektira toplina i ugoda. Spustite ruke preko vrata i ključnih kosti, osjetite kožu kako reagira na vaš dodir.

Izmasirajte si grudi (koristite ulje, neusporedivo je ljepše iskustvo).

Ovdje ne mogu dovoljno naglasiti koliko masaža grudi nije gnječenje grudi i nasilno štipanje bradavica, već nježni masažni pokreti samog tkiva grudi i okolnog područja: mišića, tetiva, limfe u potpazušnoj regiji.

Kada u ovu praksu krenemo bez cilja i mozak i tijelo se lakše opuste, jer nema očekivanja i opterećenja u stilu „hoću li uspjeti, jesam li dovoljno dobra/ar, meni ovo ne ide“ i sl. S tim na umu, kada budete radili ovu praksu, naprosto pustite tijelo neka samo dirigira i vodi vaše ruke i dodire. Možda će završiti masažom vulve (penisa), možda ćete samo masirati grudi i trbuh, možda ispočetka tijelo neće dati ni blizu (svakako si uvijek postavljajte pitanja gdje osjećate senzacije i kakve su, jer se i dobrima i neugodnima vrijedi pozabaviti).

seksualnost

Mindful seks

Mindful seks je iskustvo u kojem ste u potpunosti uronjeni u fizičke senzacije vašeg tijela.

To ne znači da se neće desiti ili da nećemo imati misli i distrakcije, već da se njima nećemo baviti i da ćemo pažnju/fokus s njih vratiti na tijelo i trenutak u kojem se nalazimo.

Kreiranje prostora za unutarnje senzacije i iskustva, nije isto što i prihvaćanje tih senzacija i iskustava.
Čak i ako se iskustvo pokaže nelagodnim, prisutnost u trenutku nam pomaže da umjesto verglanja scenarija u glavi (i neminovne kritike i krivnje koja s tim ide), pomognemo sami sebi postavljajući si pitanja: Kako se osjećam? Gdje osjećam ugodu (ili nelagodu)? Mogu li se fokusirati do te mjere da primjetim suptilne promjene u ovoj senzaciji i time naučim nešto novo o sebi i svom tijelu?

A kad misli odlutaju, fokus lagano vratimo nazad na tijelo. I tako svaki put. Nježno i bez osude.

Mindful seks je simfonija mirisa, zvukova, okusa, dodira, a kada ga lišimo trke prema cilju, dozvolimo i sebi i partneru usporiti i dati prostora za samo postojati jedno pored drugog.

seksualnost

Kada ste zadnji put svog partnera samo gledali u oči nekoliko minuta ili disali toliko blizu njegovih/njenih usana da više niste znali gdje čiji dah počinje, a gdje završava?

Kada ste vašim tijelima dozvolili da ona odlučuju o tome kada su sprema za penetraciju, za primanje i davanje?

Tu će nam pomoći kreiranje prostora/situacije u kojem se seksualnom iskustvu može pristupiti bez očekivanja, osuđivanja i ikakvih namjera osim upoznavanja vlastite senzualnosti.

Ništa od ovog se neće nužno desiti preko noći, ali kreće s prvim korakom i vježbom. Za početak, stvarnog bivanja u trenutku i samo promatranja sebe i svijeta oko nas.

Namaste.

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.