parallax background

Svjetovi slavenskog svemira: Pravi, Javi i Navi

tempeh
Moćni burgeri od tempeha s tzatziki umakom
rujan 27, 2020
jesen
(pro)budi se – „Primijetio sam da je jesen više doba duše nego prirode“
rujan 28, 2020

 

Prema slavenskoj kozmologiji postoje tri svijeta u svemiru: Pravi, Javi i Navi svijet. U svakom od njih nalazi se devet krugova, svaki sa svojim karakteristikama. To je ukupno 27 energija koje tvore strukturu svijeta te imaju utjecaja na čovjeka.

U Slavenskom horoskopu roda te energije se još smatraju životnim i duhovnim zadacima koje čovjek dobiva kako bi se realizirao u inkarnacijama, to predstavlja evoluciju duše od prvog do devetog kruga. U trenutku rođenja (ovisno o datumu, satu, mjestu i lunarnom danu) dobivamo svoju poziciju, odnosno energiju koja nas predstavlja u životu i sa sobom nosi određene karakteristike i zadaće.

Deveti i prvi krug po svom smislu stoje jedan nasuprot drugom: Zemlja i nebo, materija i duh, žensko i muško. Prvi krug predstavlja duhovni početak, on je najslabiji u magnetskom aspektu, privlačenju željenog i realizaciji vlastitih namjera. Njegova funkcija je upijanje znanja i donošenje na svijet moralne i duhovne principe. Za razliku od prvog, predstavnicima devetog kruga lagano idu procesi povezani s materijom, strukturom i uzemljenjem.

Na osnovu ovog znanja slaže se i objašnjenje ostalih krugova (npr. drugi krug predstavlja djelatnosti, treći znanje, četvrti stvaralaštvo…).

slavenski horoskop

Svjetovi slavenskog svemira

Gornji ili Vrhovni svijet, izvorno nazvan Svijet Pravi, odgovoran je za pitanja duhovnog razvoja, uma, mudrosti, sposobnosti izražavanja misli, nadahnuća i izraza kreativnosti/stvaralaštva, ljepote, svjesnosti i intuicije. Pomaže nam u pronalaženju vlastite svrhe, zanimanja i realizaciji planova.

Iz perspektive slavenske kozmologije u svijetu Pravi žive duše naših predaka koji su prošli sve karmičke i rodovne zadatke, dostigli viši stupanj svijesti, saznanja, mudrosti i ljubavi.

Devet energija koje predstavljaju ovaj svijet su: duhovni potencijal, uspjeh u djelatnosti, osnaživanje, fantazija, ispunjenje želja, pravda, uvid, odnosi sa svim ljudima i ravnoteža.

slavenski horoskop

Srednji svijet, drukčije nazvan Svijet Javi, je ovaj svijet u kojem živimo, svijet realnosti. Odgovoran je za odnose s ljudima, životne procese, ljubav i poslovna pitanja. Njegove blagodati možemo osjetiti u harmonizaciji odnosa sa suprotnim spolom, obitelji, djecom te u pogledu na materijalno bogatstvo.

Energija prvog kruga Srednjeg svijeta naziva se uspjeh u komunikacijama, druga financijsko blagostanje, treća harmonija u paru te ostale redom: slobodno izražavanje, moć uvjerenja, zaštita odnosa, aktivnost/pokret, obiteljska mudrost/roditelji te rast.

slavenski horoskop

Donji svijet ili Svijet Navi, je svijet umrlih predaka, sila prirode, životinja, elemenata te istoka, zapada, sjevera i juga. Zadužen je da nam pomogne u povezivanju s energijama zemlje, zraka, vatre, vode, egregora i strana svijeta, da stupimo u kontakt s njima i primimo njihovu snagu. Također, kroz Svijet Navi možemo komunicirati sa životinjama te pronaći zaštitnike u šumi (vile, patuljci i ostala mala šumska stvorenja). Ovaj svijet odgovoran je za zdravlje (kod žena posebno za zdravlje reproduktivnih organa i hormonalnog sustava), bogatstvo i čuvanje imovine.

Čine ga energije: strukturiranje prostranstva, harmonija/neovisnost, znanja roda, organizacija zamišljenog, produženje vrste/porijekla, energetska zaštita, odlučnost, cjelovitost/iscjeljenje i samoodrživost.

slavenski horoskop

Kako bi lakše razumjeli gore napisano evo primjera: na osnovu podataka o rođenju koje sam zatim provukla kroz određene tablice dobila sam informacije kako je moja glavna energija sloboda izražavanja. Dakle, svoje mjesto dobila sam u četvrtom krugu Srednjeg svijeta.

Važno je naglasiti da među ovih 27 nabrojanih energija ne postoje dobre ili loše, jače ili slabije, bitnije ili manje bitne. Sve su one dio strukture svijeta koje se mogu razviti u čovjeku kako u pozitivnom tako i negativnom smislu, sve ovisi o njegovim postupcima, pogledu na svijet i stupnju duhovnog razvoja.

Iako nas dominantno određuje energija iz jednog, u sebi nosimo obilježja sva tri svijeta. I sva tri je potrebno držati u ravnoteži što, naravno, nije uvijek jednostavno. Disbalans Gornjeg svijeta pojavit će se u obliku iluzija, bijega u paralelne svjetove, neodlučnosti, “nereda u glavi”, strahova, nedostatka znanja, tvrdoglavosti, laži, “fiks” ideja te opsesija. Neravnoteža u Srednjem svijetu manifestira se kao ogorčenost, bijes, ranjivost, depresija, ljubomora i zavist, a onu u Donjem svijetu prepoznati ćemo po radoholizmu, nemoći te opsjednutošću materijalnim.

Da pojednostavim priču, ova tri svijeta slavenskog svemira su os svijeta (axis mundi), a da bismo bili najbolja verzija sebe njihova ravnoteža u nama je od ključne važnosti, jer zadaća čovjeka je naučiti živjeti u materijalnom svijetu prema duhovnim načelima.

 

Marina Marjanović

 

Ako vas zanima više intervju s Marinom Marjanović pročitajte ovdje. 

 

Foto: Marina Ćosić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.