tibetanske zdjele

Terapija zvukom u naš život priziva ozračje sigurnosti i optimizma

 

Gong je jedan od najstarijih instrumenata na svijetu. Prvi gongovi pojavili su se prije oko 5000 godina. Zvuk gonga ima jaku iscjeljujuću vibraciju, utječe na obnavljanje stanica u tijelu, duboko uravnotežava, smiruje i oslobađa od stresa. Ukratko… pročišćava nas i približava sebi samima.

Slušanjem opuštajućih i iscjeljujućih zvukova ovih prekrasnih tradicionalnih instrumenata preplavit će nas nova kreativna i stvaralačka snaga, a u svoj život prizvat ćemo ozračje sigurnosti, zaštite, suosjećanja, optimizma i obilja na svim razinama.

Ako prihvatimo činjenicu da je zvuk vibracija, a znamo da vibracija može utjecati na svaki dio našeg fizičkog bića, tada shvaćamo da zvuk čujemo ne samo ušima već i svakom stanicom našega tijela. Jedan od razloga koji objašnjava zašto zvuk iscjeljuje na fizičkoj razini je zbog toga što isti djeluje duboko i transformira nas na emocionalnoj i duhovnoj razini. „Zvuk može utjecati na neravnotežu na svakoj razini našeg fiziološkog funkcioniranja te može pozitivno utjecati na tretiranje gotovo svake medicinske nepravilnosti.“ Dr. Mitchel Gaynor, Centar za preventivu raka Cornell, NY.

gong meditacija

Zvukoterapija: sve je vibracija

Sve u svemiru vibrira. Svi predmeti oko nas, tlo, biljke sastoje se od molekula koje vibriraju. I naše tijelo vibrira. Svaki naš organ, stanica, vibriraju svojom frekvencijom. Ako se neki od organa nalazi u energetskom ili fizičkom disbalansu, tada će vibracija njegove frekvencije biti poremećena. Svaka nepravilnost osim na fizičkom može se detektirati već na samom eteričnom tijelu te se određeni problem može otkloniti i prije nego što se manifestirao u fizičkom obliku kao određeno oboljenje.

Danas postoje mnogobrojni dokazi koji potvrđuju utjecaj zvuka na vodu koja je odličan zvučni i vibracijski provodnik. Uzmemo li u obzir činjenicu da zvuk može proći kroz bilo koji oblik materije te činjenicu da smo sastavljeni od gotovo 80 % vode, koja odlično povezuje i provodi zvuk te nam omogućuje odličnu međustaničnu komunikaciju, pohranjivanje novih te brisanje starih informacija, tada možemo vidjeti kako su mogućnosti iscjeljivanja zvukom doista impresivne i neograničene.

Iscjeljivanje Zvukom ima poseban učinak na eterički kalup – dio aure gdje su pohranjeni izvorni mentalni obrasci. Stoga ga je odlično kombinirati s tehnikama fizičkog rada na tijelu (poput masaža i ostalih zahvata), s obzirom da uklanja energetske osovine u auri iz kojih se obrasci spuštaju na tijelo.

zvukoterapija

Terapija zvukom: liječenje zvukom

Glazba je sveto mjesto, katedrala toliko veličanstvena da u njoj osjećamo uzvišenost univerzuma, ali i koliba toliko skromna i skrovita da nitko od nas ne može proniknuti u njezine najdublje tajne.” Citat iz knjige Mozart efekt primjena moći glazbe za iscjeljivanje tijela, jačanje uma i oslobađanje kreativnog duha autora Don Campbell-a. Prva rečenica koju ćemo pronaći otvorimo li Bibliju glasi ovako: “U početku bijaše riječ.“ Krenemo li u daljnju analizu, ustanovit ćemo slijedeći redoslijed: Riječ oblikuje zvuk, a zvuk pokreće energiju koja manifestira vibraciju.

Budisti i hinduisti vjeruju kako je zvuk OM najvažniji element koji je prisutan u svim aspektima postojanja svijeta. Jedna od legendi Aboriđina koji predstavljaju najstariju civilizaciju na zemlji kaže kako je svijet nastao iz zvuka Didgeridooa iz kojeg su izašle zvjezdice koje su se raspršile po svemiru i tako oblikovale njihovo vrijeme sanjanja (dream time). Moderna znanost također se slaže s činjenicom da je svemir nastao iz velikog praska, a prasak uvijek biva popraćen zvukom i svjetlosti.

Gotovo da ne postoji civilizacija i kultura na Zemlji koja u svojoj praksi ne koristi određenu formu iscjeljivanja zvukom. Krenemo li od početka evolucije čovječanstva, primijetit ćemo kako su prvobitna plemena koristila instrumente poput školjki ili kostiju životinja koje bi udaranjem jedna o drugu stvarale ugodnu vibraciju, tj. zvuk s kojim se čistio prostor od negativnih energija.

terapija zvukom

Mnoge kulture koje u svojim tradicijama koriste iscjeliteljski princip šamanizma, još danas aktivno koriste bubnjeve i udaraljke kao vrlo praktičnu i funkcionalnu metodu za promjene stanja svijesti i masovno iscjeljivanje. Aboriđini su otišli korak dalje, inkorporirajući zvuk s vrlo učinkovitim metodama cirkularnog disanja koristeći didgeridoo koji predstavlja vrlo jak instrument za zvukoterapijski rad i iscjeljivanje.

U Aziji i na Himalaji, već se tisućama godina koristi tajno znanje upotrebe gongova i tibetanskih zdjela koje posjeduju svojstva reprodukcije više tonova odjednom budući da je svaka od zdjela sastavljena od nekoliko različitih vrsta metala koje međusobno čine elementarne i međuplanetarne spojeve.

Danas, osim svih navedenih instrumenata, čovječanstvo vrlo aktivno istražuje upotrebu ljudskog glasa u iscjeljujuće svrhe, a harmonijsko pjevanje koje izvorno potječe iz Azije vrlo efektivno dokazano može iscijeliti čovjeka.

 

Ovdje potražite glazbu za opuštanje, meditaciju i smirenje.

 

 

Zoran Malin

Foot: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.