Vježbama disanja protiv ljetne vrućine: Rashladite tijelo i osjećajte se opušteno

jantre
Jantre: što su i kako upravljati energijom u prostoru
lipanj 28, 2022
tišina
ZEN tarot – Tišina
lipanj 29, 2022

 

Ljeto je vrijeme za opuštanje i zabavu uz manje obaveza, aktivnostima na otvorenom i odmorima. Međutim, borba s ljetnim temperaturama ponekad rezultira opeklinama od sunca, dehidracijom i iscrpljenošću.

U potrazi za raznim načinima da se rashladimo, najbolja moguća podrška je onaj iznutra. Stručnjaci predlažu uključivanje prehrane na bazi vode kao što su lubenice, dinje, tikvice, krastavci, agrumi… Osim što pomažu da se osjećamo lagano i svježe, istovremeno opskrbljuju tijelo hranjivim sastojcima. No, postoji još jednostavniji način hlađenja, a to su vježbe disanja!

Kako vam joga i vježbe disanja mogu pomoći rashladiti tijelo?

Disanje je nešto što radimo cijeli dan i obično ne razmišljamo o tome. Obraćanje pažnje na cikluse disanja može biti moćna praksa koja ublažava stres i smiruje živčani sustav. Otkrivamo vam dvije tehnike pranayame koje će vam pomoći da rashladite tijelo i osjećate se opušteno na ljetnoj vrućini.

Prije prakticiranja pranayame važno je pronaći udoban sjedeći položaj. Možda ćete se htjeti nasloniti na zid ili sjesti na stolicu. Sjednite produžujući kralježnicu i omekšavajući ramena. Opustite mišiće na licu i grlu. Počnite duboko kroz nos i za početak odvojite nekoliko minuta da oslobodite svu ustajalu energiju u tijelu te uspostavite duboki osjećaj svjesnosti daha i tijela.

disanje

Sheetali Pranayama

Sheetali je terapeutska pranayama koja osvježava tijelo, smiruje um, smanjuje kiselost organizma te ima iscjeljujući učinak na tijelo.

Za vrijeme udisaja rubovi jezika podižu se prema gore, formirajući tako malu cijev ili „slamčicu“ koja izlazi iz usta. Tako položen jezik hladi zrak pri ulazu u dišni sustav rashlađujući čitavo tijelo. Izdisaj se izvodi uz povlačenje jezika u usnu šupljinu, zatvarajući usta i ispuštajući dah kroz nos. Uz ovu pranayamu udahnuti zrak za tijelo je kao hladan napitak po vrućem danu. Sheetkari pranayama je modificirana verzija Sheetali, ako niste u mogućnosti okrenuti jezik. Pri ovoj tehnici udiše se kroz stisnute zube i otvorena usta, a izdiše kroz nos sa zatvorenim ustima.

disanje

Nadhi Shodana

Često nazivana „naizmjenično disanje“, ova pranayama puni tijelo svježim kisikom i ima učinak hlađenja. Uz to čisti energetske kanale u tijelu, smiruje um i donosi svjesnost u sadašnji trenutak. Naizmjenično disanje kroz nosnice uravnotežuje lijevu i desnu hemisferu mozga te također pomaže kod problema s cirkulacijom i dišnim sustavom.

Prije prakse ove vježbe disanja, spojite prste desnog dlana u Vishni Mudru tako da nježno prislonite vrh desnog palca na desnu nosnicu (spoj hrskavice i kosti), a mali prst i prstenjak spojite, ispružite i naslonite na lijevu. Ostali prsti usmjereni su dolje i naslonjeni na dlan. Prije nego krenete, izdahnite na obje nosnice. Vaš desni palac držat će desnu nosnicu zatvorenu dok udišete kroz lijevu, zatim otpustite desni palac i zatvorite lijevu nosnicu dok izdišete kroz desnu. Nakon izdaha, lagano pritisnite palac na lijevu nosnicu, izdišući kroz desnu. To je jedan krug ili ciklus.

Vježbajte ovo 5 do 10 ciklusa. Ne zaboravite da vaši udisaji i izdisaji budu jednako dugi!

disanje

 

Petra Sever

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.