Yoga za lice

Kozmički ljubavnici – Sveti seks
siječanj 1, 2019
pomrčina sunca
Pomrčina Sunca i Mladi Mjesec 6. siječnja
siječanj 6, 2019
 

Često sam, vodeći satove, gledala ljude. Izvode različite fascinantne poze tijelom, vrlo svjesno pokreću i najfinije mišiće, izvode balanse, a kada im je najteže ili najizazovnije, zna im se vidjeti i na licu. Mišiće lica na razne načine "krivo" koristimo i samim takvim korištenjem izazivamo stvaranje promjena na njemu, kao i njegovim lošim tretiranjem. Ali, to je već tema za neku drugu priču.

Iako u vratu i licu imamo oko 60 mišića, uglavnom svjesno pokrećemo samo one u tijelu, a vrlo se rijetko bavimo nekom svjesnom aktivnošću mišića lica, bilo da se radi o jačanju ili opuštanju.


 

Zašto yoga za lice?

Često čujem pitanje: zašto yoga za lice? Možda ti zvuči površno, a možda smiješno. Ali, lice je prva stvar koja nas predstavlja svijetu, prvi kontakt. Osmjeh ili grimasa. Na licu već ujutro možemo vidjeti kako smo i koliko spavali, a navečer kakav nam je bio dan i što smo kroz njega radili.

Staneš li i ti ponekad pred ogledalo pa pomisliš: a tko nam je ovo danas?

I upravo zato je yoga za lice puno više od samog vježbanja mišića s ciljem boljeg izgleda. Baš kao i yoga za tijelo. Rijetko tko će reći da mu služi isključivo kao trening. Možda je u početku čak i tako, no ima nešto dublje što nas nastavi dovoditi na satove.

 

 

Tako je i s yogom za lice. Naravno da svi želimo zadržati sjaj i čvrstoću lica, ali ona je puno više od toga. Otkad je prakticiram, mogu reći da prvi put pomnije promatram vlastito lice, gledam promjene koje dolaze s godinama, ali da se istovremeno i dobro osjećam.

Lice nosi mnogo stresa, često ni ne primijetimo gdje da sve pohranjujemo. Na čelu, oko obrva, oko očiju, u žvačnom zglobu, u donjoj čeljusti, oko usana.

I to je već prvi korak, upoznavanje i prepoznavanje.

A slijedi još puno toga.

Ako probaš yogu za lice, a ponekad je uistinu dovoljno napraviti nekoliko vježbica i masažama malo potaknuti cirkulaciju, primijetit ćeš taj ugodan osjećaj ozarenog lica i već i samo to će ti dati novi osjećaj i u tijelu.

Često kažem na satu yoge: opusti lice i vidjet ćeš da će se i ostatak tijela opustiti.


 

Vježbe koje vraćaju sjaj na lice

A možda najbitnije u svemu ostaje taj osjećaj brige za samog sebe. Suočavanje s vlastitim odrazom na jedan novi, malo drukčiji način.

Često mislimo da ne možemo puno napraviti, da su promjene na licu stvar godina. Međutim, istraživanja kažu da 80 % promjena izazovemo mi sami, a najveći je faktor je onaj dobroznani stres. I zato neka nam yoga za lice i gledanje u ogledalo služe kao pokazatelj gdje smo na tom putu - putu otkrivanja naših najvećih stresova, preuzimanja odgovornosti za njih i preuzimanja odgovornosti u traženju rješenja i načina kako sami sebi pomoći.

Kada sve to podvučemo, yoga za lice je osjećaj brige o sebi, osjećaj zahvalnosti i poštivanja vlastitih godina i iskustava, kao i otpuštanje stresa njegovim osvještavanjem i umanjivanjem. Ono što svakome treba.

Vježbice koje će svakako vratiti sjaj na lice, ali osim toga i opustiti nepotrebnu napetost mišića, mogu biti upotpunjene i masažama lica, akupresurom i bilo kakvim dodatnim aktivnostima koje poduzmemo sami za sebe, kao što su opuštajući trenuci, san i bilo što drugo što nam vraća osmjeh na lice.

I onda će to lice biti baš onakvo kakvo želimo da nas predstavlja svijetu oko nas. Ne da skriva naše godine, već da ih sretno i opušteno nosi.

 

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.