Zbrinutost umjesto zabrinutosti

ZEN tarot – Suzbijanje
siječanj 8, 2021
čajevi za mentalno zdravlje
9 savršenih čajeva za mentalno zdravlje
siječanj 8, 2021
 

Budući da na vanjsku stvarnost znatno utječe unutarnja, korisno je pomaknuti se na točke sigurnosti u unutarnjim planovima, jer će nas tako duša, iznutra, voditi po novim fizičkim prostranstvima.

 

Kada vas uhvati osjećaj nedostatka, uskraćenosti...čak i ako je izazvan "realnim" stanjem tipa nemate danas nešto što ste imali jučer ili ne znate kako će te izvući sutra račune, kredite, obveze.. .najveća zamka je upasti u zabrinutost.

Um to po navici radi: krene krojiti scenarije izlaza, ali s tihom mješavinom straha i panike, to ne može uspjeti. A iznutra osjećaj jeze i bespomoćnosti raste. Pa se krenu rojiti misli, čovjek čak zaključi da je možda nekako uklet, pa nađe dosadašnje dokaze za to i onda još čvršće povjeruje.

Jasno je da iz nikakve situacije nema izlaza s takvim stanjem, znači prvi korak nije tonuti u zabrinutost i smišljati grčevito rješenje nego maknuti se na tren od situacije. Ako je moguće, otići u prvi park ili prirodu gdje je scena obilja: bogato procvjetali vrt, ili polje, guste šumske krošnje, ptice koje bezbrižno lete i čvaknu na što naiđu, šumske jagode na putu... sve su to iskonski prizori obilja koji razum donekle smiruju, ali rade mnogo bitniju stvar - hrane i konsolidiraju dušu budeći u nama pradrevne memorije zbrinutosti.

I taj osjećaj zbrinutosti je prvi trik u eliminiranju zabrinutosti. I prvi korak povratku svoje sigurnosti. Jasno, ako je to još nahranjeno svjesnim disanjem u želudac i gušteraču, proces povratka u mir je jači i ubrzaniji.

 

Neće naime sam taj čin vratiti kredite i donijeti zaradu ili ozdravljenje, ali će vas kao biće pomaknuti iz stanja pada energije, a time i pojačanog gubitka, u stanje moći iz kojeg možete polako i svjesno vidjeti nova rješenja, nove načine.

Zato je važno da redovito gledate prizore zdravlja i sreće: oni iz prirode nekako najdublje rezoniraju s našim tijelom, no možete i bilo koje druge. Kad se čovjek, recimo, nađe u polju malina - prođe ga sva muka. Jednostavno osjeti snagu prirode, čije je i on sveto dijete, kao jaču od snaga ikakvog društva (banaka, kredita...). Kada vidi životinju kako se povuče u svoje samoiscjeljenje u njemu se iskonski iz dubina podsvjesti bude moći koje mogu isto učiniti za njega, makar usmjeravajući ga u prave ljude i načine za ozdravljenje.

 

Zato, kada vas obuzmu misli gubitka, osjećaji bespomoćnosti i manje vrijednosti, nemojte ih slijediti i bavite se njima, nego ih prepoznajte, zahvalite što su se pojavili i tako vas potakli da promijenite stanje: prvo unutarnje, a njega će slijediti i vanjske promjene.

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.