ZEN tarot – Uspoređivanje

knjige
Dobra knjiga: 5 novih knjiga koje čitamo ovog prosinca
prosinac 1, 2021
adventsko darivanje
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Gesha – linija proizvoda za njegu lica
prosinac 2, 2021

 

Tko ti je ikada rekao da je bambus ljepši od hrasta ili da je hrast vredniji od bambusa? Misliš li da hrast želi imati šuplje deblo poput bambusa? Je li bambus ljubomoran na hrast, jer je on veći i njegovo lišće na jesen mijenja boju?

I sama ideja da se dva stabla međusobno uspoređuju čini se smiješnom, ali nama ljudima je tu naviku tako teško odbaciti. Priznajmo da će uvijek biti netko tko je ljepši, talentiraniji, jači, inteligentniji ili očito sretniji od tebe. I obrnuto, uvijek će biti oni koji su u svemu nabrojanom manje od tebe.

Uspoređivanje donosi inferiornost i superiornost. Kad ne uspoređuješ sve inferiornosti i superiornosti nestaju. Tada ti jesi, jednostavno si tamo. Maleni grm ili ogromno stablo – nije važno, ti si ti. Potreban si. Vlat trave je potreban baš kao i najveća zvijezda. Bez vlati trave Bog bi bio manje nego što sada je. Pjev kukavice je potreban baš kao i bilo koji Buddha; svijet bi bio manje nego što je bez tog glasa kukavice.

Samo se osvrni oko sebe. Sve je potrebno i sve se savršeno uklapa jedno u drugo. To je organsko zajedništvo: nitko nije viši i nitko nije niži, nitko nije superioran i nitko nije inferioran.

Svi smo neusporedivo jedinstveni. Put da otkriješ tko si TI nije uz uspoređivanje s drugima, već da vidiš ispunjavaš li svoje vlastite potencijale i mogućnosti najbolje što znaš i možeš.

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

 

Indira Juratek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.