parallax background

Živimo jer žudimo

mandala
Moć Mandale
siječanj 23, 2018
bill mollison permakultura
Povijest permakulture
siječanj 24, 2018
 

Ono što svatko od nas neprestano osjeća, iz dana u dan i što nas pokreće jesu želja, žudnja i ambicija. Kada se zaljubimo, u drugoj osobi vidimo savršeno biće i u nama se javlja želja da se s njim/njom povežemo i stopimo.

 

Ta žudnja za partnerom, temelj je našeg bivstovanja. Žudnja nas pokreće na aktivnostii i mi tada vjerujemo da će ona ukloniti sve prepreke i razlike između dvoje ljudi. U toj žudnji žudimo da budemo isti. Ambicija se ovdje javlja kao žudnja da druga osoba postane moj idealni svijet kako više ne bi postojala dva svijeta.

Ali to ne radimo radi toga jer smo pokvareni. Mi, prema psihoterapiji, toliko želimo to jedinstvo koje smo osjetili u povezanosti s majkom, dok druga učenja kažu da žudimo za povezanošću s jedinstvom koje smo osjećali s Onostranim, Bogom, svemirom, duhom predaka.

Ukratko, žudimo se vratiti u stanje prije rođenja jer tada svijet nije bio podijeljen na Ja i Ti. Kaže se u starim učenjima da želja stvara naše tijelo, ali i u psihoterapiji se govori da je tijelo ustvari naša žudnja, jer mi se kroz tijelo povezujemo s partnerom. Uz pomoć riječi i dodira povezujemo se s drugom osobom, a druga osoba je svijet ili cjelina, povezanost s Jastvom. Ako kojim slučajem, što je najčešći slučaj, svijet osuđuje ono što govorimo, mislimo, osjećamo, mi se osjećamo odbačeno. Postajemo fragmenti gdje imamo dijelove tijela poput organa, ali nemamo tijelo.

Ono što svijet odbacuje postaje bolest određenog organa. Ipak, ono u čemu griješi psihoterapija jest da prema klijentu treba biti neutralan, ali ako hoćete shvatiti, prijatelja, partnera, roditelja i dijete, morate žudjeti jer jedino tako ćete moći razaznati idealno od onog realnog. Tako razaznajete ono što ste projicirali, a ono što ostane jest temelj odnosa koji ćete tek tada moći uspostaviti. Obično ljudi ne razgovaraju s drugima već samo s objektom željenja onoga što bi drugi trebao biti, a tek kada se suočimo s onim što želimo, dopuštamo različitost i tada se rađa ljubav.


 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net


 

Nikola Žuvela

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000. godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.