Znamo 10 razloga zašto da ih voliš

springerica
Springerica – art piknik kojeg ne smiješ propustiti
svibanj 14, 2019
puni mjesec
Puni cvjetni Mjesec u Škorpionu
svibanj 18, 2019

 

U zadnje vrijeme se dosta govori o klimatskim promjenama te se čini da ekologija s pravom dobiva zasluženu pažnju među ljudima. Nažalost, ta pažnja je došla zbog činjenice da se naš planet strahovitom brzinom negativno mijenja pod utjecajem čovjeka.

Te promjene su ogromnih i vjerojatno nemjerljivih razmjera, koje već sada pogađaju mnoga živa bića, a posljedice koje nose sa sobom osjećat će se sve više u godinama koje dolaze, osim ako se nešto u čovjekovom pristupu na globalnoj razini ne promjeni.


 

Think globally, act locally

Možda nam se čini da nemamo moć djelovati globalno (ali pogledajte što je pokrenula 16- godišnja Greta Thunberg), ali ono gdje je naša moć najveća smo mi sami. Dalai Lama je jednom prigodom rekao „Ako mislite da ste premaleni da biste napravili razliku, probajte spavati s komarcem.“

Čovjek je kao dio prirode usko povezan sa svim živim bićima i neživim elementima koji ga okružuju. Naša sudbina nije odvojiva od sudbine ostalih bića na ovom planetu. Sva znanstvena istraživanja i predviđanja, brojna izvješća i slični dokumenti upozoravaju i govore o drastičnom gubitku bioraznolikosti na Zemlji. Stručnjaci upozoravaju da je gubitak vrsta koji danas vidimo 1000 do 10.000 puta veći nego prirodni tijek izumiranja vrsta kakav bilježimo kroz geološku povijest Zemlje. Druga zabrinjavajuća činjenica je da je za izumiranje o kojem ovdje govorimo gotovo isključivo odgovoran čovjek.

Svatko od nas može početi od sebe i svakodnevno učiniti mnogo malih koraka kako bi pridonio u borbi protiv gubitka biološke raznolikosti i klimatskih promjena. Ako ste roditelj, ljubav prema prirodi te odgovornost prema planetu koji nam je svima Majka, možete prenesti na svoju djecu.

Današnje generacije djece odrastaju u svijetu koji je bitno drukčiji od onoga u kojem smo mi ili naši roditelji odrasli. Posvuda su ekrani i sve je nekako brzo. U takvom svijetu čini se kao da je knjiga nešto što djecu ne može zainteresirati. Ali, knjiga je više nego ikada, knjižnice su pune korisnika, nikada nije bilo ljepših slikovnica nego je to danas. Ako se potrudite od najranije dječje dobi djecu motivirati za čitanje i odgajati nove čitatelje sigurno će i sami posezati za knjigama. Još ako su slikovnice koje im čitate i edukativne, uspjeh je zagarantiran.


 

U svjetlu malih koraka za velike promjene naš ovotjedni prijedlog su ekološke edukativne slikovnice iz serije 10 razloga da ih voliš autorice Catherine Barr, a u izdanju Nakladničke kuće Planetopija. Ove slikovnice na interesantan način prikazuju zanimljivosti o ugroženim životinjama. Putovanjem kroz ove 4 prekrasno ilustrirane slikovnice upoznajte svoje dijete s lavovima, morskim kornjačama, slonovima i medvjedima. Neka čitanje postane aktivan dio života vašeg djeteta. Uživajte!


 

 

10 razloga da ih voliš - Morska kornjača, Catherine Barr, Hanako Clulow

Otvori slikovnicu 10 razloga da ih voliš - Morska kornjača i nauči sve o tome zašto su morske kornjače prekrasna stvorenja.

Jeste li znali da su morske kornjače stare koliko i dinosauri? Ili da mogu držati dah satima ispod vode? Morske kornjače nastanjuju zemlju milijunima godina, piju samo morsku vodu, tako da im je tijelo jako slano. Previše soli im šteti pa je se kornjače oslobađaju tako da liju velike, slane suze.


 

10 razloga da ih voliš - Lav, Catherine Barr, Hanako Clulow

Sigurno znaš da su lavovi kraljevi životinja, ali uz ovu divnu knjigu 10 razloga da ih voliš - Lav nauči više o njihovom načinu života, navikama te zašto ih je važno zaštiti.

Te veličanstvene velike mačke nekoć su slobodno lutale i vladale Afrikom, Azijom i Europom. Danas prebivaju samo u središnjoj i južnoj Africi, te indijskom Nacionalnom parku Gir. Ova slikovnica za djecu u dobi od 4 do 10 godina (ali iz koje će i odrasli mnogo toga naučiti) širi znanje kojim kod djece njegujemo svijest o važnosti očuvanja života i svih živih vrsta za Zemlji.


 

 

10 razloga da ih voliš - Medo, Catherine Barr, Hanako Clulow

Jeste li znali da medvjedi mogu spavati? Ili da pjevuše bez riječi kada su sretni? U ovoj zanimljivoj, prekrasnoj i informativnoj knjizi djeca će saznati zašto su medvjedi divna stvorenja i na koji način ih mogu pomoći zaštiti. U 10 razloga jednostavno je opisano po čemu se jedinstveni i zašto bismo ih trebali voljeti te još pet prijedloga da pokažemo svoju ljubav prema njima.

Knjiga 10 razloga da ih voliš - Medo pomaže djeci razumjeti svijet oko sebe, ali i skrbiti za njega.


 

10 razloga da ih voliš - Slon, Catherine Barr, Hanako Clulow

Jeste li znali da su slonovi najveće kopnene životinje na svijetu? Ili da žive u krdu koje vode bake? Knjiga 10 razloga da ih voliš - Slon približit će vas svijetu ovih nježnih divova, a saznat ćete još i pregršt zanimljivosti poput toga da slonovi udaraju nogama kad žele nešto reći, kad su uzbuđeni, ljuti, prestrašeni, trube surlama. Slonovi osjećaju tugu, uznemiri ih smrt prijatelja. Ako pronađu slonovske kosti, nježno ih miluju surlama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.