parallax background

Zrinka Jezdić: Arhetipovi esencijalnih ulja – veliki praktični vodič

ZEN tarot – Povjerenje
rujan 5, 2019
špagete od leće
Bezglutenska tjestenina: špagete od leće
rujan 5, 2019

 

Svi ljubitelji esencijalnih ulja i oni koji će to tek postati, došli su na svoje objavom knjige Arhetipovi esencijalnih ulja Zrinke Jezdić (Aromavita – Institut za aromaterapiju, 2019.).

Autorica je svoje dugogodišnje bogato iskustvo bavljenja aromaterapijom pretočila u opsežan praktični vodič kroz svijet esencijalnih ulja i kako ih se upotrebljava u terapijske svrhe. U prvom dijelu knjige čitatelj se upoznaje s integrativnom aromaterapijom, energetskom matricom esencijalnih ulja i njenom primjenom na sebi i drugima.

Integrativna aromaterapija ujedinjuje različite pristupe u aromaterapiji i različite tehnike primjene esencijalnih ulja. Opisuje terapeutski pristup bez ideoloških granica, nastao kombinacijom konvencionalnih, komplementarnih i alternativnih terapija. Temelj su esencijalna ulja, od njihovog kemijskog sastava i kliničke primjene do mirisa i vibracija koje nose u sebi.

arhetipovi esencijalnih ulja

Arhetipovi esencijalnih ulja, Zrinka Jezdić

Drugi dio knjige donosi detaljnu analizu 87 esencijalnih ulja koja obuhvaća konkretne podatke o biljci od koje se pojedino ulje dobiva (kojoj porodici biljaka pripada, opis izgleda, porijeklo imena i dodatne zanimljivosti poput legendi koje se uz biljku vezuju u različitim dijelovima svijeta), kemijskom sastavu ulja, koje su indikacije i kontraindikacije za njegovu terapeutsku primjenu. No, ono što je posebno zanimljivo jest tumačenje njihovih duhovnih vibracija, arhetipova, energija i kako one, osim na tjelesnoj, djeluju na čovjekovo mentalno, emocionalno i duhovno stanje.

Iris nije klasično esencijalno ulje, iako ga tako zovemo. U svom kemijskom sastavu sadrži ketone koji mu daju miris „ljubičice“. Korijen sadrži tanine, škrob i kristalni glikozid iridin koji je i najveći nosilac ljekovitih svojstava. Perunika, latinski Iris germanica, Iris florentina, Iris …. i tako oko 200 puta za oko 200 vrsta. Cvijet koji je bio posvećen grčkoj glasnici bogova postao je cvijet koji su Slaveni zatekli na Balkanu i prozvali ga po svom omiljenom bogu Perunu i ženi mu Perunici. Naziv iris potječe od starogrčke božice Iride koja se preko duge spustila na zemlju kako bi ljudima donijela volju bogova s Olimpa. Kad je dotaknula tlo, prelijepi cvjetovi irisa izlazili su iz tla. U jeziku cvijeća iris znači vjeru, nadu i dobre vijesti. Kao autohtoni hrvatski cvijet pojavljuje se Iris croatica…

arhetipovi esencijalnih ulja

Neki aromaterapeuti smatraju kako miris ovog cvijeta pomaže u jačanju unutarnjeg uvida i pojačava intuiciju. Koristan je za uvide u periodima zbunjenosti i sumnje. Otklanja prepreke slobodnom protoku energije, posebno između solarnog pleksusa i četvrtog energetskog centra. To je vrlo ženstveni cvijet, kao i parfem te vanjski oblik. Također, govori se kako je povezan s mjesecom budući da tjera loše utjecaje te umanjuje tjeskobu, anksioznost i depresiju.

Zrinka Jezdić u pogovoru ističe kako su esencijalna ulja odličan medij za terapijski ili razvojni rad na sebi, a ova knjiga, s obiljem korisnih informacija o njima, je nezaobilazna literatura koja se ne pročita jednom i spremi na policu već postaje svakodnevna pratiteljica i savjetnica svakome tko želi koristiti esencijalna ulja u svrhu unaprjeđenja kvalitete svog života i osobnog razvoja.

Zrinka Jezdić MIFPA, diplomirala je aromaterapiju na Shirley Price International College of Aromatherapy (1999.) u Londonu. Stekla je diplomu kliničke aromaterapije na Penny Price Academy of Aromatherapy (2011).

2000. godine otvara prvu hrvatsku školu za aromaterapiju AromaVita učilište te izdaje dvije knjige „Priručnik za primjenu aromaterapije“ 2000. g. te drugo dopunjeno izdanje „Priručnik za primjenu aromaterapije“ 2003. g., i „Kućna ljekarna“ 2002. godine.

Osnivačica je i predsjednica AromaVita instituta za aromaterapiju (2013. g.) koji se bavi istraživanjima i razvojem tehnika primjene aromaterapije. Autor je znanstvenih istraživanja: “Utjecaj aromaterapije na nesanicu“ objavljeno na Researchgateu (profesionalna mreža za znanstvenike), „Utjecaj aromaterapije na bol“ i Utjecaj aromaterapije na tjeskobu“.

Na zdravstvenom veleučilištu (ZVU) je diplomirala i specijalizirala psihijatrijske vještine očuvanja mentalnog zdravlja pojedinca i grupe.

Promocija knjige u Zagrebu održat će se 11. rujna 2019. godine u 18:30 sati u prostorima Makronove (Ilica 11).

 

Tihana Malenica Bilandžija,

– psihologinja, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.