parallax background

Zvuči dobro: najzanimljiviji glazbeni albumi u prosincu

opg sisačko-moslavačka županija
Podržite OPG-ove Sisačko-moslavačke županije
siječanj 9, 2021
odgađanje
ZEN tarot – Odgađanje
siječanj 10, 2021

 

Posljednji mjesec u godini tradicionalno je doba diskografskog zatišja i odmora, mjesec kada se kao po nekom nepisanom pravilu izdaje najmanje glazbenih albuma.

Premda izbor nije prevelik, među albumima objavljenima u prosincu 2020. godine ipak sam našla nekoliko zanimljivih inozemnih i domaćih izdanja.

Zvuči dobro: najzanimljviji glazbeni albumi u prosincu

Taylor Swift – evermore

Ova žena je jedna od onih ljudi koji su uspjeli maksimalno iskoristiti naizgled nepovoljnu godinu. Taylor Swift je prvo u srpnju iznenadila albumom folklore, kojime je napravila zaokret u svom izražaju, okrenuvši se folk popu i chamber rocku te suradnji s koproducentom Aaronom Dessnerom, jednim od osnivača hrvatskoj publici dobro poznate grupe The National. S njime je napisala veći dio pjesama, dok je medijima i fanovima indie glazbe pažnju privukla i suradnja s Justinom Vernonom (Bon Iver). foklore je od starta odlično kotirao među glazbenom kritikom, te je u više relevantnih publikacija proglašen jednim od albuma godine. evermore nastavlja ovu priču. To što ga je, ponovno nenajavljeno, objavila tijekom diskografski najmirnijeg mjeseca godine, pokazuje koliko je Swift spremna rušiti nametnuta pravila, kao i sliku javnosti o sebi kao umjetnici. Stilski vrlo sličan, evermore je nadogradnja svog prethodnika, i to zvukovno, pjesnički, kao i po pitanju suradnika. I ovaj album donosi pjesmu s grupom Bon Iver, ali i s grupama The National i Haim. Ovaj introspektivan, nježan i topao album idealan je za ovo zimsko vrijeme.

najbolji albumi

Pavel – Ennui

Francuska riječ „ennui“ ukratko znači dosadu. No, posebna je to vrsta dosade, ona izazvana zamorom i nezadovoljstvom svijetom u kojem živimo. Ne znam za vas, ali mene je krajem prošle i početkom ove godine baš ulovio taj neki čudan osjećaj bezvoljnosti i beznadnosti, vjerojatno izazvan stresom, koji me natjerao da se zapitam ima li nešto bolje, mogu li ja bolje i može li svijet bolje, ako je svijetu kakvog poznajemo uistinu došao kraj. „Ovako svijet završava“ raskošna je kompozicija koja ambiciozno otvara ovaj album, satkan od nekih već poznatih singlova koji su se poprilično vrtjeli u domaćem eteru. No, za razliku od tih radijskih hitova, Ennui započinje pjesmom koja će se tek nekim čudom naći u regularnoj radijskoj rotaciji, naprosto zato što traje sedam minuta. No, uistinu je zvukovno raskošna i šteta bi bila da izmakne vašoj pažnji. Ona u najboljoj maniri otvara album koji mi zvuči kao kompilacija najvećih hitova nekih davnih, zlatnih godina glazbenih festivala, pjesama koje su se mogle naći među evergreenima Zagrebačkog, Opatijskog i Splitskog festivala, pa čak i Sanrema, samo u suvremenom ruhu. Dopustite grupi Pavel da vas u ova čudna vremena odvede u neka prošla, bolja. Kad je bal, nek’ je festival. Ja se nadam da ću neke od pjesama s ovog albuma imati prilike čuti uz veliki orkestar, jer one to zaslužuju.

pavel

Razni izvođači – Jugoton Funk Vol. 1

Za vraćanje u prošlost i odličnu lekciju iz domaće i regionalne glazbene povijesti zaslužni su Višeslav Laboš i Dr. Smeđi Šećer, koji su pitaj Boga otkuda izvukli 20 ponajboljih prog, funk, soul i jazz pjesama objavljenih u izdanju Jugotona. Odličan groove im je svima glavna odlika, a pokazuju koliko smo imali kreativne skladatelje i aranžere koji su itekako bili upoznati s tada modernim stilovima. Uz Arsena Dedića, tu su Alfi Kabiljo, Stipica Kalogjera, Nikica Kalogjera, Vladimir Delač, Igor Savin, Tihomir Pop Asanović i Drago Lukač, da navedem samo neke. Što se izvođača tiče, uz neke već spomenute tu je cijeli niz poznatih, pa i nekih iznenađujućih imena, kao što su Josipa Lisac, Đurđica Barlović, Dalibor Brun, Ljupka Dimitrovska, More, Pro Arte, Marijan Kašaj, Zdravko Čolić i Kosovski božuri. Ukratko, kako stoji u opisu izdanja: „Šest republika, četiri desetljeća, jedan diktator i jedna jedina diskografska kuća koja je vladala svima: Jugoton“. Ako ste, kao i ja, željni dobrog groovea, iskreno vam preporučujem ovu odličnu kompilaciju Yugo funka, a njezine autore lijepo molim nastavak.

jugoton

pprtgrs – Into Oblivion

Nova rock grupa pprtgrs (Paper Tigers) odabrala je odličan trenutak za objavu svog prvog EP-ja, pod uvjetom da su napravili i dobar plan za medijsku kampanju. Ovaj bend, uz One Possible Option, predstavlja novi val riječkih alternativaca koji imaju dobre izglede probiti se „s druge strane tunela Tuhobić“, kako to slikovito znaju prikazati dečki iz još jedne riječke grupe, The Siids. Članovi grupe pprtgrs su Mateo Davidović, Vedran Iskra, Ivan Brajković, koje predvodi mlada vokalistica Jana Dabo Vukomanović. Upravo nam rockerica nedostaje na našoj sceni. Iako volim procijeniti novi bend tek nakon što ih čujem uživo, pprtgrs su već s četiri pjesme na ovome EP-ju, te dva prethodna singla, dovoljno privukli moju pažnju da mi proradi radar za dobre nove nade. Nadam se da će zavrijediti i vašu pažnju.

glazba

Louis Philippe & The Night Mail – Thunderclouds

O posuđenom vremenu pjeva Taylor Swift u pjesmi „Ivy“, kao i Louis Philippe na otvaranju albuma Thunderclouds. Vjerujem da bi se njegov chamber pop svidio i Taylor Swift, a vjerojatno i ekipi iz Pavela. Album Thunderclouds označava prekid trinaestogodišnje diskografske pauze ovog francuskog kantautora s londonskom adresom, te udruživanje snaga i talenta s triom The Night Mail, koji čine austrijski glazbenik i glazbeni novinar Robert Rotifer (gitara, ex Electric Eels), te Andy Lewis (basist, iz benda Paula Wellera) i Ian Button (bubnjevi, ex Death In Vegas). Uz potporu ove iskusne ekipe, Philippe je stvorio elegantan, melodiozan album, prepun prekrasnih, ali nikad pretjeranih orkestracija i slojevitih aranžmana, te pjesama koje evociraju najbolja vremena šansona i šlagera, s daškom mjuzikla i jazz standarda, dok istovremeno odlično odgovaraju ovom našem vremenu u kojem nam je potrebno malo ljepote, blagosti i topline.

glazba

 

 

Ana Hotko

– Bila sam okružena glazbom i prije no što sam se rodila. Od glazbe živim cijelog života i trudim se, kao radijska novinarka i blogerica, uzvratiti glazbi za sve što mi je pružila.

 

Foto: Unsplash, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.