parallax background

10 najboljih knjiga koje čitamo ovog ljeta

Pun Mjesec i ulazak Saturna u Jarca donosi popuštanje pritiska
12. srpnja 2022.
pun mjesed
Pun Mjesec u Jarcu – ucrtavamo novi put na mapi života
13. srpnja 2022.

Ljeto je idealno vrijeme za uploviti u uzbudljiv svijet knjiga. Možete li zamisliti bolji godišnji odmor od opuštenog izležavanja na lijepoj plaži s knjigom koja vodi u neometana razdoblja opuštanja.

Znanstveno je dokazano da čitanje smanjuje tjeskobu, anksioznost i stres za 60 %, a za vrijeme godišnjeg odmora to nam je posebno potrebno. Kako bi ljeto dobilo dodatnu čarobnu dimenziju, obavezno se izgubite u koricama knjiga. Ovo su neki od najboljih naslova koje možete ponijeti sa sobom na plažu. Potrudili smo se da u izboru ima za svakoga po nešto – od publicistike, moderne znanosti preko duhovnosti pa sve do osobnog razvoja, a nismo zaboravili niti naše najmlađe. Uživajte u ljetu i čitanju, uz napomenu da ove knjige mogu odvesti u sasvim neočekivanom smjeru i pretvoriti ljetovanje u avanturu života.

dobra knjiga

10 najboljih knjiga koje ovo ljeto čitamo na plažama

Stefanos Xenakis, ŽIVOT JE DAR

Poduzetnik i motivacijski govornik Stefanos Xenakis osvojio je društvene mreže svojom strašću za osobnim razvojem, a njegova knjiga Život je dar svjetski je i grčki bestseler. U Grčkoj je provela čak više od 80 tjedana na vrhu popisa najprodavanijih naslova. U ovoj zbirci od sto priča Xenakis s čitateljima dijeli transformativan pogled na svijet koji mu je pomogao da pronađe svrhu i smisao u svakodnevnim životnim trenucima. Priče pune empatije i pozitivnog odnosa prema ljudima i životu koje iznenađuju svojom toplinom i iskrenošću. Mala knjiga puna čuda koja nas podsjećaju kakav dar je naš život.

život je dar

Claudia Hammond, UMIJEĆE ODMARANJA

Odmor nije luksuz, on je potreba. Odmor je bitan. No što je zapravo odmor? Psihologinja i nagrađivana autorica Claudia Hammond bila je dio tima koji je na 18 000 ljudi iz 135 zemalja proveo globalno istraživanje o tome kako se najradije odmaramo. Rezultati su je toliko zaintrigirali da je pomno istražila 10 najpopularnijih načina odmaranja i otkrila kako znanost podupire naše odabire. U istodobno poučnoj i zabavnoj knjizi uz znanstvene dokaze nudi nam i uvide i spoznaje pomoću kojih i sami možete pronaći svoj savršen recept za kvalitetan odmor. Imajte na umu da je čitanje u ovom istraživanju završilo na prvom mjestu, kao aktivnost koja nas najviše odmara.

Mary Oliver, NOVE I ODABRNE PJESME

“Ne moraš biti dobra. Ne moraš hodati na koljenima stotinu milja kroz pustinju, u okajanju. Samo trebaš pustiti da meka životinja tvoga tijela voli ono što voli.” Stihovi su ovo Pulitzerom ovjenčane pjesnikinje Mary Oliver iz zbirke Nove i odabrane pjesme čije će vas divljenje i ljubav prema svijetu i prirodi snažno dirnuti. Dani odmora pravo su vrijeme da usporimo i otkrijemo ljepotu poezije koja nam u malo riječi otvara svijet beskrajne ljepote. Pjesme jedne od najvećih američkih pjesnikinja svoje generacije posvećene veličanstvenim čudu života nesumnjivo će vam nahraniti dušu.

Našu recenziju možete pročitati ovdje. 

dobra knjiga

Michael James Wong, TISUĆU ŽDRALOVA

Ljepota nije prisjećanje kad će sunce izaći, već zašto.

Prema japanskoj tradiciji, ako čovjek u jednoj godini načini tisuću papirnatih ždralova, ostvarit će mu se jedna želja, ona koja bi mu mogla donijeti naklonost sudbine, vječnu sreću, dug život i radost. To umijeće savijanja papira naziva se senbazuru, ali ono je puno više od izazovnog pothvata – riječ je o prekrasnoj praksi svjesnosti koja nas podsjeća da usporimo te da bi svaki naš čin trebao biti svrhovit. U svijetu u kojem živimo postaje sve važnije ovladati umijećem življenja u sadašnjem trenutku, kako bismo se udaljili od iskušenja koja nas drže u prošlosti, ali i neprestane okrenutosti prema budućnosti u nadi da ćemo predvidjeti kako će se naš život odvijati. Tisuću ždralova zbirka je osobnih priča, pjesama, mudrih izreka i prekrasnih ilustracija u kojoj nas učitelj meditacije i prakse svjesnosti Michael James Wong poziva na putovanje samootkrivanja, pregib po pregib. Naučit ćete načiniti papirnatog ždrala tehnikom origamija, ali još važnije, razvijati hrabrost, posvećenost, opraštanje i radost.

tisuću ždralova

Nataša Ozmec, Jasmina Kosanović, TI, MOJA PREKRASNA DJEVOJČICE

Svaka je djevojka, žena i starica najprije bila prekrasna djevojčica. Ovo je oda svim tim djevojčicama, a ujedno i poruka onoj posebnoj, srcu najbližoj, jednoj ili stotinama njih. Pokušaj da divljenje, želje i snove, svu ljubav koju osjećamo, pretoči u riječ i sliku. Slikovnica napisana kao pjesma u prozi, kao pismo i radosnica koja čuva najljepše želje za naše djevojčice, nježno i živo oslikana akvarel tehnikom u kombinaciji s olovkom.

Bilo da ste i sami roditelj koji pokušava svom djetetu reći koliko je posebno ili je čitate iz perspektive djevojčice, njezina toplina i iskrenost usjeći će vam se u um i srce. Ponekad je dovoljno samo nekoliko stihova da pokažete koliko volite i naučite druge kako voljeti:

Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima
kojima te ja gledam i zaljubi se.

Slikovnica za divne majke i voljene kćeri.

dobra knjiga

Elif Shafak, POGLED

B-C je muškarac izrazito niska rasta, a njegova voljena – izrazito pretila žena. U okrilju svog doma žive mirnim, povučenim životom, ali čim izađu na ulicu, na njih se sruči gomila pogleda teških od predrasuda. Žena ih loše podnosi, muškarac nešto bolje. Ona se tješi opsesivnim prejedanjem, a on opsesivnim traganjem za natuknicama za svoj Rječnik pogleda. Dosjete se čak zamijeniti uloge: ona se preoblači u muškarca, a on u ženu, ne bi li zavarali okolinu… No tu priči nije kraj – poći nam je dublje u prošlost i dalje u svijet, jer čovjek je svagdje i odvajkada i promatrač i promatrani, a znatiželji se ne može uteći.

Ova, zasigurno najneobičnija knjiga Elif Shafak, objavljena davne 1999. godine, aktualnija je nego ikad. Napisana u doba kada nije bilo reality showova ni društvenih mreža, bavi se gledanjem i viđenim, promatračem i promatranim. Bavi se živahno, napose neobično, na momente bizarno i groteskno, poimanjem ljepote i ružnoće, emocionalnom gladi i traumom, pogledima svake namjere i izgledima svake vrste. Istočnjački mistična i pripovjedno zaigrana, proza u kojoj autorica meandrira kroz prostor i vrijeme, ponirući u tajne ljudskog bića oduvijek izložena pogledu, donosi nam ludičku studiju o nezaustavljivoj moći percepcije.

Min Jin Lee, PAČINKO

Poput bajke o siromašnoj ribarevoj kćeri i naočitom strancu započinje ovaj roman epskog opsega o korejskoj obitelji, koju će prilike prisiliti da se trajno naseli u Japanu. Na ribljoj tržnici u Busanu 1932. bogati mešetar Koh Hansu zagleda se u mladu i neiskvarenu Sunju, i među njima plane ljubav. Ali Sunja uskoro otkriva da je trudna, a Hansu oženjen i otac triju kćeri. Razočarana, prihvaća bračnu ponudu boležljivog pastora s kojim ubrzo otputuje u Osaku. Njezin odlazak iz rodne Koreje, koju više nikada neće vidjeti, pokrenut će lavinu događaja što će odjekivati desetljećima i utjecati na sudbinu sljedećih naraštaja.

Pačinko je nagrađivana povijesna, višegeneracijska saga o korejskoj dijaspori u Japanu – zainichi Korejcima, koja se proteže od japanske okupacije Koreje 1910. do kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. U zanosan obiteljski narativ upletene su potresne sudbine brojnih likova, njihove ljubavi i gubici, ambicije i razočaranja, njihove pobjede i porazi. Min Jin Lee sigurnom nas rukom vodi, kako zagušljivim uličnim tržnicama i siromašnim korejskim getima, tako i blještavim pačinko-salonima, u kojima zveckaju fliperi i novac, i moćnim kriminalnim yakuza podzemljem, ispisujući raskošnu dramu o identitetskim i moralnim postavkama dvaju naroda na vjetrometini burnog dvadesetog stoljeća.

David Deida, PLAVA ISTINA

Nakon Puta vrhunskog muškarca, svjetskog bestselera kojim je dopro do milijuna čitatelja diljem svijeta, duhovni učitelj David Deida donosi još jedan praktični životni vodič, ovog puta usmjeren na to kako živjeti u potpunosti svjesno, otvoreno i slobodno, a prihvaćajući sebe, svoje partnere i partnerice, i sve što nas određuje. U Plavoj istini on dijeli s čitateljima riznicu vještina i uvida o otkrivanju istinske srži čovjekove svrhe, strasti i neprigušene ljubavi. U prvom dijelu knjige, Život i smrt, Deida objašnjava kako se otvoriti, osjećajući koliko je god moguće duboko u sebe i široko oko sebe. U drugom dijelu knjige, Ljubav i seks, otkriva kako kročiti spomenutom stazom u divljini prisnih odnosa i kako mudro ploviti kroz zapletaje ljutnje, ljubomore, straha, požude i mnoštvo drugih valova.

dobra knjiga

Natalia de Barbaro, ŽENSKI POVRATAK SEBI

Ova knjiga je napisana za sve žene koje se osjećaju kao da su same na svom putu. Koje se, iz neznanja o boljem, očajnički drže starih obrazaca koji ih drže sputanima. Koje osjećaju da se u njihovom životu nagomilano previše dužnosti, a radosti kao da su isparile. Nisi sama. Napisala sam ovu knjigu da ostavim tragove vlastitog puta, da pomognem i drugim ženama koje se ne mogu othrvati nemoći, strahu i tuzi, i koje osjećaju da ne mogu biti Svoje, u punini značenja te riječi. Koliko noći si provela u suzama, s osjećajem bespomoćnosti, samo zato jer si znala da te čeka još jedan dan glumljenja nečega što nisi, još jedan dan koračanja stazom koja nije tvoja, još jedan dan stavljanja tuđih potreba ispred svojih? To znaš samo ti, draga čitateljice. Napisala sam ovu knjigu da ti posluži kao zrcalo u kojemu ćeš se moći ugledati i shvatiti da nisi sama. I čitat ćemo je skupa, s vjerom da će se Duša koja sve zna probuditi u tebi i pomoći ti na tvom putu. Dopusti joj da te nježno povede u dubine istine i mudrosti koja se krije u tebi.

Našu recenziju možete pročitati ovdje. 

ženski povratak sebi

Joanna Goodman, DOM ZA NEŽELJENE DJEVOJČICE

U Quebecu, sredinom dvadesetoga stoljeća, Francuzi i Englezi se međusobno toleriraju, oprezno se uljudno ophodeći, slično kao roditelji Maggie Hughes. Maggien otac, kojemu je materinski jezik engleski, za svoju kćer ima ambicije koje ne uključuju udaju za siromašnoga Francuza, Gabriela Phénixa, mladića sa susjedne farme. Ali Gabriel je zarobio Maggieno srce. Kada ona kao petnaestogodišnjakinja zatrudni, njezini roditelji primoraju je da malenu Elodie dade na posvajanje i ponovno se vrati „na pravi put“.

Elodie odrasta u jednom siromašnom sirotištu u Quebecu. Takvo već samo po sebi dovoljno nesigurno postojanje doživljava tragičan preokret kada je Elodie, zajedno s tisućama ostale siročadi iz Quebeca, proglašena umobolnom, kao posljedica novoga zakona kojim se više financijskih sredstava osigurava za psihijatrijske bolnice nego za sirotišta. Pretrpjevši odvratno postupanje redovnica, Elodie naposljetku stječe slobodu kao sedamnaestogodišnjakinja, kada je gurnuta u jedan nepoznat i često uznemirujuć svijet.

Maggie, u braku s poslovnim čovjekom koji žudi za tim da zasnuje obitelj, ne može zaboraviti kćer koju je bila prisiljena ostaviti i slučajan ponovni susret s Gabrielom potiče je da donese iznimno stresnu odluku. Tijekom godina, životi Maggie i Elodie se isprepliću, ali nikada ne dotiču, no naposljetku se spajaju kada Maggie pođe u potragu za svojom davno izgubljenom kćeri, razotkriti istinu koja im je objema bila uskraćena.

Našu recenziju možete pročitati ovdje. 

dom za neželjene djevojčice

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u našoj rubrici Dobra knjiga.

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Planetopija, Ljevak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.