parallax background

Povratak s godišnjeg: 10 rituala za životni sklad svakodnevice

majstor
ZEN tarot – Majstor
16. rujna 2023.
unutarnje vodstvo
ZEN tarot – Unutarnje vodstvo
17. rujna 2023.

 

Ponekad je jedino što nam preostaje od 24 sata tijekom dana tih „5 minuta“ koje izdvojimo za sebe i za naše male rituale. Pa ipak, nadam se da izdvajate barem malo više od 5 minuta u danu za sebe i da ti mali rituali nisu „mali“ jer oni su itekako bitni i veliki. Oni su ona istinska hrana za našu dušu. Ako duša nije „nahranjena“, sve ostalo neće funkcionirati kako treba pa tako i naša svakodnevna rutina. Rituali i vrijeme koje izdvajamo za sebe bitni su za naše mentalno zdravlje, ali i opće psiho-fizičko stanje.

Pravila nema… ti mali rituali mogu biti sve ono što nas čini sretnim, energizira i motivira, pomaže da se lakše nosimo s obavezama i stresom tijekom dana. Sve ono radi čega „preživljavamo“ dan. Od jutarnje kave uz novine, dobre knjige, podcasta ili opuštajućeg filma na kraju dana, tečaja keramike ili stranog jezika koji smo upisali s namjerom da naučimo neku novu vještinu i otkrijemo svoje još neistražene talente i mogućnosti, šetnje u prirodi, self-care i spa tretmana, masaže ili dobrog kardio treninga koji će pomoći ukloniti napetosti iz tijela.

Primijetit ćete da sigurno neke ili većinu njih već i sami prakticirate. Ono što je ipak bitno, možda najbitnije, u tim našim ritualima je svjesnost. Svjesnost da kada jedete svoj omiljeni jutarnji „smoothie bowl“, koji će vam dati sve potrebne nutrijente i energiju za svakodnevne obaveze, da ga stvarno jedete i uživate u svakom njegovom slasnom zalogaju, znajući što on čini za vaše tijelo. Po mogućnosti u miru i tišini, bez mobitela ili novina u ruci.

Svjesnost ima nekoliko bioloških svrha i ključan je dio emocionalne inteligencije. Na primjer, omogućuje nam da svjesno odaberemo radnju koju ćemo poduzeti te da nismo na auto-pilotu, pomaže nam u postavljanju prioriteta, učenju i prilagodbi novim informacijama, lakšem donošenju odluka i još mnogo toga. Kada su ljudi svjesni sebe i aktivnosti koje obavljaju, tada razumiju svoje snage i izazove i znaju što im pomaže da napreduju. Svjesnost nas ustvari „tjera“ da živimo u sadašnjem trenutku na koji možda i previše zaboravljamo u današnjem svijetu velikih količina informacija i života u online svijetu.

10 rituala za životni sklad svakodnevice

Jedina razlika između rutine i rituala je upravo u svjesnosti. Rutina je slijed radnji koje izvršavamo, često bez neke posebne svjesnosti, makar nije pravilo, dok su rituali niz radnji koje obavljamo s barem određenom razinom svjesnosti. Rutina može uključivati fokus na ishod određene radnje, ali rituali usmjeravaju pažnju na sam proces i svrhu koja stoji iza rutine. Kada naučimo usporiti i uvesti pažnju i svjesnost u naše rutinske radnje, one će se pretvoriti u rituale.

Zahvalnost je uz svjesnost jednako bitna. Neka zahvalnost bude sastavni dio vaših jutarnjih, ali i večernjih rituala. Ujutro dok ste još u krevetu nabrojite i podsjetite se na čemu ste sve zahvalni ili ste postigli do sada te se veselite novim izazovima koji su ispred vas. Tako stvarate pozitivan mentalni sklop i namjeru te na kraju krajeva privlačite pozitivnu energiju (aktivnosti) u danu. Po istom principu, navečer kada liježete u krevet ponovite i zahvalite se svemu što ste taj dan doživjeli. Dan je bitno znati započeti, ali jednako tako i završiti.

Jutarnji rituali za dobar početak dana

1. Da biste ujutro aktivirali tijelo, pokrenuli probavu te izlučivanje toksina, napravite vježbe aktivacije cijelog sustava čim ustanete iz kreveta – skačite na mjestu 1-2 minute s rukama podignutim iznad glave. Drugu vježbu koju možete napraviti je da dok poskočite s nogama u stranu, pljesnete rukama iznad glave, a dok poskočite skupljajući nogu, pljesnete rukama spuštajući ih.

2. Mućkanje hladno prešanim suncokretovim uljem 15-20 min (na tašte) pokreće našu prirodnu pumpu za izvlačenje svih toksina iz tijela. Za to vrijeme možete napraviti samo-masažu nekim od prirodnih ulja te dodatno potaknuti aktiviranje vaših energetskih centara (čakri). Ovdje vrijedi pravilo da uvijek krećete od kraja udova i idete prema srcu. Nakon mućkanja uljem (kojeg obavezno ispljunete, ne gutate), dobro je ajurvedskom žlicom očistiti jezik od ostatka toksina ili „ame“ koju tijelo tijekom noći izbacuje na jezik. I naravno dobro operete zube.

3. Tuširanje mlakom vodom je dodatan bonus vašem psiho-fizičkom zdravlju, aktivira krvotok i razbuđuje cijeli organizam.

4. Malo mlake vode s pola iscijeđenog limuna je dobro za alkalizaciju organizma i pH balans te dobru apsorpciju željeza i kalcija. A i dodatno razbuđuje te donosi pozitivne misli.

5. Dodala bih još kako je možda najveće bogatstvo koje imamo u jutarnjim ritualima upravo jutarnja tišina. Vrijeme kada možemo umiriti svoj um bez vanjskih smetnji. Vrijeme koje je dobro za napraviti vježbe disanja (pranajame), meditaciju, kontemplaciju i ponavljanje pozitivnih afirmacija.

Večernji rituali za dobar završetak dana

1. Kako ste mentalno započeli dan, tako ga mentalno završite. Odložite sve u stranu barem sat vremena prije spavanja, dajte si vremena da se vaš um i tijelo opuste, dobro provjetrite spavaću sobu, možete si pustiti i laganu muziku, ponovite si afirmacije i zahvalite se za sve što ste doživjeli u danu.

2. Izbjegavajte obilate obroke, gledanje televizije ili čašu vina netom prije spavanja.

3. Isto vrijedi i za korištenje mobilne tehnologije, jer ono isijava bijelo svjetlo koje daje signal našem živčanom sustavu kao da je dan, drugim riječima razbuđuje ga.

4. Neki vole napraviti plan aktivnosti za idući dan te si na taj način podesiti pozitivno stanje uma za jutarnje buđenje idućeg dana.

5. Svakako pripazite da idete spavati prije 23 sata, jer se samo određeni hormoni luče noću, a neki samo između 23 i 1 sat ujutro. Također, priskrbite svom tijelu dostatnu količinu spavanja od 7 do 8 sati sna kako bi ono moglo normalno održavati i regenerirati cijeli organizam.

 

Petra Šafranko

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.