parallax background

12 feel good navika koje će ti transformirati život

zero waste
Želite isprobati život s manje otpada? U 14 koraka do zero waste osobne higijene
siječanj 12, 2022
ekološko čišćenje
Feel Good Dom: Ekološko čišćenje
siječanj 13, 2022

 

Bez obzira odabereš li jednu ili sve, ove navike će ti olakšati, konkretizirati i fokusirati život u smjeru puno više sreće, radosti i zadovoljstva.

Neka ti ove navike pomognu na putu ostvarenja života kakvog želiš i zaslužuješ. I da baš u 2022. odlučiš shvatiti kako apsolutno zaslužuješ život iz svojih snova.

12 feel good navika koje će ti transformirati život

1. Jutarnja rutina

Jutarnje rutine i navike određuju tok našeg dana. Ako odmah iz kreveta posegnemo za mobitelom, porukama, mailovima – šanse su da se otvaramo danu punom stresa i nervoze.
Započni dan osmjehom i dubokim udahom – osjeti sebe u tijelu, svoju prostornost i granice (kožu). Nasmiješi se sebi, osjeti zahvalnost što pred sobom imate potpuno novi dan sa kojim možeš što god poželiš.
U kupatilu se nasmiješi sebi u ogledalu i naglas si reci „volim te“. Dok se umivaš, osjeti konekciju vode sa kožom, osvijesti senzacije na licu. Ovako dugoročno vježbamo biti sve prisutniji u trenutku i zaista osjećati život.
Odmah ujutro probudi tijelo pokretom. Ne moraš raditi teške i zahtjevne kardio vježbe, niti vježbati sat vremena. I 10 minuta je dovoljno da rastegneš i probudiš cijelo tijelo (u nedostatku motivacije, inspiriraj se nekim online vođenim kratkim razgibavanjem).
Nakon pokreta, a prije napitaka i doručka, probudi metabolizam. Čaša tople vode ili topla voda s malo limuna će probuditi probavu i pripremiti tijelo za hranu.

navike

2. Čime se hraniš?

Hrana nije samo gorivo, niti samo užitak – hrana je ono što nas pokreće i čime ozdravljamo ili razboljevamo svoj organizam (uz emocije, naravno).
Bez obzira jedeš li doma na brzinu, u uredu ili usput u hodu, osiguraj si makar jedan topli i nutritivno izbalansiran obrok u danu. Uduplaj vrijeme za pripremu obroka (kad imaš vremena, pa i dan unaprijed), pažljivo biraj namirnice, a jelovnik prilagodi godišnjem dobu
Učini si uslugu i izbaci procesiranu hranu: šećere, aditive, umjetna bojila i pojačivaće okusa – tijelo će ti biti iznimno zahvalno.

3. Poveži se sa svojom hranom

Raskini sa navikom jedenja pred ekranom ili jedenja dok radiš nešto drugo (ovako jedeš puno više jer je fokus na drugom mjestu, pa propuštaš signale želuca kad javi da mu je dosta).
Razmišljaj o jelu kao o najvažnijem „zadatku“ u tom trenu, koji od tebe traži potpuni fokus. Pogledaj svoju hranu/tanjur/obrok. Osjeti koji se mirisi šire prostorom i kako proces probave započinje već sada, slinom koju osjećaš u ustima. Odvoji trenutak i razmisli odakle dolazi tvoja hrana, kako je tekao put od njenog stvaranja do tvog tanjura.
Zahvali onome što ti je na tanjuru, zahvali energiji koju će ti ova hrana dati, osjeti povezanost i prirodni ciklus koji se ovdje dešava – nešto prestaje, da bi ti mogla/ao nastaviti. Zahvali ljudima koji su bili involvirani u proces tvog obroka.

hrana

4.Uspori, uzmi nekoliko kratkih pauza u danu

Bez obzira čime se baviš, kako i gdje radiš, svako toliko – uspori. Udahni duboko (iz trbuha, diši pupkom), izdahni glasno, stavi ruku na prsa/trbuh, umiri se i provjeri kako se osjećaš. Kako je tijelo? Kakve su ti emocije.? Je li sve u redu? Ako nije, provjeri želiš li te emocije zakopati, ili im možda dati još malo svjesne pažnje (pa ako i ne možeš u proces odmah, da ti je lakše baviti se njima malo kasnije).

5.Vodi dnevnik, zapisuj misli, želje, ciljeve, planove

Svi vrhunski govornici, coachevi, lideri, uspješni ljudi – imaju zajedničku naviku – vođenje dnevnika. Bilo da je „zbrda-zdola“ ili je katalogiziran i metodičan – dozvoli tvojoj podsvijeti da tu i tamo probije kroz pisanje. Ne samo da ćeš pisanjem otkriti puno o sebi, već na taj način pratiš svoj rast, razvoj i napredak. Postavljanje ciljeva daje ti jasnoću, fokus i motivaciju u trenucima kada zapneš.

navike

6. Meditiraj

Ne moraš znati ništa o meditaciji, ali joj daj šansu. Meditacija nije natjecanje u tome tko ju bolje izvodi ili tko ima bolju viziju/rješenje, već čin pomoću kojeg svom biću dajemo prostor i vrijeme za mir i za samo bivanje. Tokom bivanja se odmaramo i dajemo mozgu i tijelu signal da nema opasnoti, nismo stalno u petoj brzini i overdriveu. Meditacijom zaista možemo prevenirati burnout, a da ne govorim kakve benefite donosi ako su ti anksioznost i panika dio svakodnevice.
Tokom dana si često u meditaciji a da toga nisi ni svjesna. Kad „odlutaš u mislima“, radiš nešto smirujuće, slušaš laganu muziku – sve je to meditacija. Zatvaranjem očiju i mirnim disanjem ju samo produbljuješ i opuštaš tijelo još više.

7. Me time

Dediciraj vrijeme za sebe u svakom danu i pitaj se što danas želiš. Šetnja, ručak u gradu, šoping, čitanje knjige…na dnevnoj bazi si daj onoliko vremena koliko imaš na raspolaganju (naravno da je ovo vrlo izazovno ako si trenutno majka male djece s hrpetinom obaveza, ali te upravo tu pozivam da pronađeš način kako si omogućiti neko vrijeme samo za sebe. Ne u 2 ujutro kad svi spavaju, nego tijekom dana kad imaš energije i sposobnosti uživati u nečem samo za sebe.), na tjednoj cijelo jedno prijepodne/poslijepodne za sebe u gradu i činjenju svega što te čini sretnom, a na mjesečnoj bazi si pokloni cijeli jedan dan – možda ćeš htjeti otići na izlet, a možda ćeš htjeti samo odmarati i ležati cijeli dan (pozivam te da ovo isprobaš tijekom mentruacije, da dozvoliš tijelu potpuni odmor i reset).

navike

8. Radi više onoga što voliš

Najtužnija rečenica za kojojm sve češće posežemo je: „nemam vremena“. A koliko vremena dnevno provodiš besciljno skrolajući društvenim mrežama, npr.?
Vrati se svojim starim hobijima (ili započni nove), kreiraj nešto svojim rukama, veseli se kao dijete kad vidiš rezultat (bez obzira je li vrijedan izlaganja u muzeju tvoje kuhinje gdje će biti izložen kritičnim pogledima ukućana i slučajnih prolaznika :D). Dozvoli si uroniti u kreaciju nečeg. Što god da to jest.

9. Poveži se s ljudima koje voliš

Ne moraš čekati rođendan, Božić ili neku sličnu prigodu, pozovi svoje ljude na druženje bez ikakvog povoda i razloga (nije li „falite mi i volim vas“ zapravo savršeno dovoljan?)
Pronađi nove interese sa partnerom, odite na date. Naoravite nešto što nikad ranije niste učinili (ja i muž smo si npr. poklonili po 3 unikatna date-a za Božić, na koja se moramo odvesti tokom 2022. Neki od njih su „wine&paint“, turnir u bacanju sjekira, rafting na Tari i skok iz aviona. Nije baš konvencionalno za spojeve, ali svakako ćemo si njima otvoriti cijelo jedno novo poglavlje života.

navike

10. Boravi u prirodi

Molim te, svaki dan. Prošetaj, diši friški zrak, osjeti prirodu, poveži se sa Majčicom zemljom. Njeni darovi su naš doslovni život i zdravlje. U prirodi se gradi imunitet (disanjem, hodanjem, slušanjem), u prirodi se rekonektira sa sobom. Priroda ozdravlja, grli, njeguje, voli. Zagrli stablo, hodaj bosa po travi, budi opet dijete u prirodi. Na godišnjoj bazi poklonili si makar nekoliko dana u čistoj, netaknutoj prirodi gdje nema ničega osim – prirode.

11. Radi na sebi

Stalno si kritična, čangrizava, svi su ti krivi za sve, odgovornost je uvijek na nekom drugom, vidiš samo negativno, fokus ti je na brigama, ne vidiš izlaz, život je sranje…? Čestitam, zrela si za zaranjanje u sebe i povratak sebi. Za početak – ili potraži konkretnu i direktnu pomoć, ili se inspiriraj dijeljenjima onih koji su na tom putu (instagram je prepun takvih profila, evo moj prvi). Šteta je provesti život u energiji brige, misleći kako nema ničeg drugog ili kako ti to ne zaslužuješ. Svi smo rođeni sa mogućnošću da u potpunosti transformiramo svoj život i da zaista uživamo u njemu i obilju njegovih darova (bez obzira vidimo li to u ovom trenu ili ne). Želim ti puno ljubavi i nježnosti na ovom putu.

 

12. Zahvalnost

Zahvalnost je najljepša emocija. Nisam sigurna je li ju netko već energetski izmjerio, ali sigurna sam da vibrira najviše, najčišće i s maksimalnom ljubavlju. Osjećati zahvalnost je valjda najbliže bogu što jedan, npr. ateist može osjećati. Kultivacija zahvalnosti radi se jednostavno – svakodnevnim osvještavanjem sitnica koje su nam dotični dan učinile boljim, kvalitetnijim i lakšim. Sunce, hrana, ljudi, cvrkut ptica, krasne boje neba …ili praktičnije, asistencija kolege na poslu, zagrljaj kad nam je teško, poziv nekog koga davno nismo čuli – sve su ove stvari ono na čemu možemo biti zahvalni u svom danu, a što će dugoročno dovesti do (dugo)trajnijeg osjećaja zahvalnosti. A što smo duže u tom osjećaju, pa i fizički ozdravljamo jer smo u energiji čistog dobra (bez očekivanja, bez kalkulacije, bez ikakve potrebe…)

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.