3 razine slušanja: Koliko ste dobar slušatelj?

pohani kruh
Pohani kruh s grilanim mangom i ananasom
18. srpnja 2021.
emocije
Emocije i unutarnji organi: Kako su povezani i kako si pomoći u njihovom balansiranju
21. srpnja 2021.

 

Koliko ste dobar slušatelj? Zavirite u tekst o trima razinama slušanja i saznajte.

Pomislili biste da je slušanje nekoga općenit pojam koji nema neko veće značenje osim toga da prikupljate informacije koje vam netko priča, no prevarili biste se. Slušanje je puno više od toga. Donosimo vam tri razine slušanja kojih ćete se zasigurno sjetiti u svakoj konverzaciji.

3 razine slušanja

1. Unutarnje osluškivanje

Sve se svodi na naše misli. Zamislite se u situaciji gdje razgovarate s nekim i samo kimate glavom jer uopće ne čujete drugu osobu, već osluškujete svoje misli i kako se osjećate u vezi tog razgovora. Bitni su vam vaši zaključci i sudovi. Slušate osobu, ali je u potpunosti ne čujete.

2. Fokusirano slušanje

U ovoj ste razini slušanja izrazito povezani sa sugovornikom i zaboravljate na vanjski svijet jer vam je fokus na onome što on govori. Bivajući na ovoj razini stavljate se u cipele sugovornika, čujete i osjećate sve što govori.

slušanje

3. Cjelokupno slušanje

Osobe koje se nađu u trećoj razini slušanja više nisu samo fokusirani na sugovornika i na ono što govori, već postaju svjesni cijelog trenutka, okoline oko njih, gestikulacija i ostalih neverbalnih znakova, svjesni su svega što sugovornik govori, ali i ne govori. Na ovoj razini postajete svjesni što je za sugovornika istina. Stavljate fokus na njegovu perspektivu i ciljeve.

Zapitajte se sljedeće. Koliko ste zapravo dobar slušatelj? Slušate li osobu dok govori ili paralelno s njezinim govorom odmah smišljate što ćete reći? Ukoliko je drugi dio rečenice za vas točan, definitivno morate poraditi na svom fokusu. Razmišljajući o tome što ćete reći gubite velik dio informacija koje vam sugovornik pruža. Tada ste na prvoj razini slušanja. Mnogi ljudi nikada ni ne prolaze ovu razinu jer se boje da neće dovoljno brzo uspjeti smisliti odgovor te da će doći do neugodne tišine. Ta tišina, ta stanka je svima dobro došla i ne trebate je se plašiti jer možete uistinu doći do pravog odgovora. Osvijestite samo koliko ste puta nakon razgovora s nekim pomislili da ste mogli reći nešto bolje i drugačije. Da ste si uzeli stanku, možda i biste. Slušajte osobu pažljivo, s fokusom na sve što govori i već ste na drugoj razini, iako je za stjecanje te vještine potrebno prakticiranje. Treća razina vam nudi savršenu komunikaciju s drugima jer ste svjesni svega oko vas.

Sve tri razine su proces napredovanja. Nemoguće je skočiti iz prve razine u treću, za to će vam trebati vremena. Sada kad znate da postoji puno više od slušanja, težite trećoj razini. Tako ćete najbolje upoznati svoga prijatelja, brata, majku, kolegu, sugovornika općenito. Slušajte na trećoj razini i uistinu ćete čuti.

 

Rafael Jaić

– imam 23 godine i student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.