parallax background

5 mentalnih obrazaca koji će vam oduzeti energiju

Dobra knjiga – Grupa: Kako su jedan terapeut i grupa neznanaca spasili moj život
4. kolovoza 2023.
manifestacija
Manifestacija: kako stvoriti stvarnost koju želimo živjeti
7. kolovoza 2023.

 

Mentalni obrasci načini su na koji percipiramo sebe i svijet oko sebe te sukladno tome i djelujemo, a mnogi od njih oduzimaju nam energiju i dovode do stanja iscrpljenosti. Istovremeno, obrasci koji iscrpljuju i opterećuju rad živčanog sustava su i vrlo učinkoviti mehanizmi koji nas štite od boli duboko ukorijenjenih uvjerenja da nismo dovoljno vrijedni, da ne zaslužujemo biti voljeni te da svijet nije sigurno mjesto.

Mentalni obrasci proizlaze iz načina na koji smo kao djeca bili nagrađivani, ponašanja koja su bila poticana i porukama koje su nam naši primarni skrbnici slali o ljubavi i osjećaju sigurnosti. U nastavku slijedi opis 5 uobičajenih obrazaca koji će vam oduzeti energiju, a čije postojanje ni pod koju cijenu ne treba osuđivati.

Naprotiv zahvalite se da ovi obrasci postoje, jer nam upravo oni omogućuju da se nosimo s dubokom boli osjećaja manje vrijednosti i nepovjerenja u svijet. Istovremeno, prepoznavanje ovih obrazaca otvara priliku da se povežete sa stvarnim, bezuvjetnim osjećajem vrijednosti i povjerenja u sebe i svijet i da djelujete iz tog mjesta koje će vas puniti energijom, a ne vam istu oduzimati.

5 mentalnih obrazaca koji će vam oduzeti energiju

POMAGANJE

Osobe kod koji je prisutan obrazac pomaganja neprestano stavljaju potrebe drugih ispred svojih potreba te svoj osjećaj vrijednosti temelje na onome što čine za druge. Ove osobe stoga provode većinu svog slobodnog vremena pomažući drugima te u tom procesu često izgube kontakt sa svojim potrebama i emocijama.

Osobe kod kojih je izražen ovaj obrazac žive u lažnoj nadi da će davajući drugima zauzvrat dobiti to isto što daju te radije usmjeravaju svoju energiju na davanje nego na brigu o svojim vlastitim potrebama. Bivajući tu uvijek za druge, stvara se osjećaj da su drugi ovisni o nama i da moramo biti tu za njih, jer tko će im pomoći kada zatreba ako nećemo mi, ali zatražiti pomoć kada je potrebna nama nećemo nikad. Valja naglasiti da suštinski nema ništa loše u pomaganju drugima, dapače to je vrijednost koju itekako treba cijeniti i njegovati, no pomagati treba iz mjesta koje je održivo i nagrađujuće, a ne mjesta koje će nam kontinuirano iscrpljivati energiju.

USPJEŠNOST

Kada svoj osjećaj vrijednosti definiramo na temelju ostvarenih uspjeha to je znak obrasca koji nas gura preko vlastitih granice u nadi da ćemo se kroz ostvarene uspjehe osjećati vrjednije i voljenije. Ovakve osobe imaju izuzetno visoka očekivanja od sebe i drugih te uvijek nastoje činiti više i biti više pritom često tretirajući tijelo kao mehanički uređaj, zanemarujući signale tijela da je potrebno uzeti pauzu.

Nerijetko, ovakve osobe izgube kontakt sa svojim vlastitim emocionalnim stanjima i potrebama, jer su fokusirane na ono što čine i na to da ih vanjski svijet doživi kao uspješne i sređene ljude. Tužna realnost je da je ovaj mentalni obrazac „rupa bez dna“. Na svako novo ostvareno postignuće automatski se nadovezuje novi cilj, jer prethodno ostvarenje nije uspjelo popuniti prazninu koju osoba osjeća. Važno je naglasiti da uspjeh za osobe kod kojih je prisutan ovakav obrazac ne dolazi isključivo kroz materijalna postignuća, nego i postignuća koja imaju za cilj neki vid društvene pravde kao npr. borba za prava manjina, za očuvanje okoliša i sl.

PERFEKCIONIZAM

Perfekcionizam je obrazac kod kojeg se osjećaj vlastite vrijednosti bazira na temelju savršeno ispravno izvršenih djela te su osobe kod kojih je prisutan ovaj obrazac fiksirane na važnost koju pridaju detaljima u izvršavanju zadataka. Budući da se ovakve osobe doživljavaju vrijednima kada učine nešto ispravno, kada isto izostane nastupa osjećaj bezvrijednosti, nesigurnosti i straha.

Razlika između osoba kod kojih je prisutan obrazac uspješnosti i obrazac perfekcionizma je u tome da osobe usmjerene na uspjeh nisu nužno fokusirane na detalje, iako to mogu biti, dok je perfekcionizmu sklona osoba mnogo više usmjerena na ispravno obavljanje i najmanjih detalja zadataka koji je pred njima.

ANKSIOZNOST

Osobe kod koji je prisutan obrazac anksioznosti doživljavaju svijet kao nesigurno i opasno mjesto te se s time nose tako da svu svoju pažnju zadržavaju u svom umu. Ove osobe su često zabrinute te zamišljaju sva moguća rješenja za potencijalne scenarije problema koji im dođu na um. Nažalost, pokušavajući doći do osjećaja sigurnosti razmišljanjem osoba se udaljava od povezanosti sa senzacijama u tijelu gdje se pravi osjećaj sigurnosti nalazi te posljedično ostaje još više zatočena u umu.
Ovakve osobe će se ponekad pokušati suočiti s osjećajem straha i brige tako da se izlože opasnim situacijama u nadi da će tako prevladati strah, što nažalost često rezultira s još više štete nego koristi. Osobe s anksioznim obrascem imaju tendenciju biti privučene osobama za koje se čini da znaju što rade i koje djeluju osnaženo, no kada se takvim osobama približe postaju sumnjičavi i nesigurni u njihovoj prisutnosti.

KONTROLA

Kontrola je jedan od načina nošenja s osjećajem da je svijet nesigurno mjesto i pokušaj da se osjećamo sigurnije u vlastitoj koži. Kod osoba sklonih ovome obrascu načelno izostaje osjećaj povjerenja k svijetu i ljudima. Ove osobe u stanju su kontrolirati sve od najmanje sitnice poput temperature u sobi do toga da sve obavljaju sami i da su u potpunosti nezavisni. Ove osobe često preuzimaju previše odgovornosti i jedan od najvećih strahova im je da ih drugi vide u njihovim slabostima, jer tada postoji mogućnost da će ih odbaciti ili iskoristiti. Ove osobe ne mogu drugima prepustiti vodstvo, jer su u strahu da će ih to odvesti na mjesto koje je nesigurno i nelagodno.

Čitajući opise ovih mentalnih obrazaca moguće je da ste se pronašli u više od jednom od njih, u nekima više, u nekima manje ili da se niste pronašli ni u jednom obrascu. Sve od toga je moguće jer svatko od nas je jedinstvena osoba s jedinstvenim životnim iskustvima. Prepoznavanje ovih obrazaca važno je jer nas može osnažiti na djelovanje i donošenje zdravijih izbora. No osvještavanje samo po sebi nije dovoljno. Nakon što prepoznamo obrazac i uvidimo ga u nekim prijašnjim ponašanjima ili u trenutku kada se odvija, potrebno je donijeti odluku i sukladno tome djelovati drugačije, u smjeru koji će nam donijeti osjećaj blagostanja i dobrobiti, a ne iscrpljenosti i manjka energije.

 

O sličnim temama čitajte u našoj rubrici LIFE COACH & HEALING.

 

Iva Bubalo

– u svom radu s velikom strašću integriram znanja iz područja psihologije i duhovnosti s ciljem poticanja ljudi na povezivanje i življenje u skladu s unutarnjom harmonijom i radošću koju svatko u sebi nosi. Iscjeljujuće izvore pronalazim u prirodi, dahu, kundalini jogi i snovima, a psihoterapijski pristup koji je okosnica u mom radu je model Unutarnjih obiteljskih sustava („Internal Family System“) s naglaskom na tjelesno orijentirani pristup. Osobni i kolektivni proces transformacije smatram neodvojivim te s takvim pogledom na svijet koračam kroz život.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.