parallax background

6 znanstvenih činjenica o orgazmu koje možda niste znali

budi dobro
(pro)budi se – “Sadašnjost je takva kakva treba biti”
30. svibnja 2022.
ines hraste
Ines Hraste: Ljubav i osnaživanje talenata su temelj sretnog odrastanja
31. svibnja 2022.

 

Kada tijelo oslobađa napetost, a perinealni mišići (međica ili P-točka), analni sfinkter i reproduktivni organi se ritmično počnu skupljati, dolazi do orgazma; vrhunca užitka. Riječ orgazam potječe od grčke riječi orgasmós što znači puten, požudan.

Muškarci će obično ejakulirati kada postignu orgazam, a žene će doživjeti kontrakcije stijenke vagine. Iako su vezani sa seksualnim vrhuncem, nisu nužni za uzbudljivo seksualno iskustvo, ali zasigurno mogu pojačati senzaciju užitka kada ga osoba doživi. Seks ispunjen užitkom jedan je od čimbenika dobrog zdravlja jer potiče lučenje plina dušikovog oksida iz sluznica krvnih žila što potiče bolju cirkulaciju krvi te uravnotežuje hormone i neurotransmitere.

orgazam

6 znanstvenih činjenica o orgazmu koje možda niste znali

U nastavku donosimo nekoliko manje poznatih znanstvenih činjenica o orgazmu:

1. Nisu svi orgazmi seksualne prirode

Orgazam se može doživjeti kao odgovor na uobičajene neseksualne situacije i iskustva, kao što su turbulencija, pranje zubi, stimulacija gležnjeva, porođaj, dojenje, slušanje određenih vrsta glazbe i slično.

On nije nužno seksualni ili genitalni događaj te ga je zbog toga ispravnije definirati kao neuropsihološki proces s promjenjivim iskustvom povezan s različitim oblicima stimulacije, uključujući prizore, zvukove, okuse, teksture, slike i/ili bol i njihovo ublažavanje.

Naime, kod žena je cirkulacija krvi u zdjelici puno jača nego kod muškaraca u njihovom erogenom erektilnom tkivu, odnosno drugim riječima, ženska erotska anatomija reagira (svjesno ili nesvjesno) na životnu silu u svim oblicima što uključuje zalaske sunca, cvijet ili kada je partner prijazan prema starijim ljudima. U tim trenucima kada primijetimo što nas uzbuđuje, otkrit ćemo da naša erotska anatomija funkcionira poput sustava unutarnjeg vodstva koji vodi prema ispunjenom životu. [Northrup, C. (2021) Žensko tijelo, ženska mudrost. Zagreb, Planetopija]

2. Gotovo polovica oženjenih muškaraca ne može reći kada je njihova žena doživjela orgazam

Mnogi muškarci koji imaju seksualni odnos sa svojim ženama nisu baš dobri u prepoznavanju kada je njihova partnerica doživjela orgazam. Jedna studija ispitala je više od 1600 vjenčanih heteroseksualnih parova o njihovom seksualnom životu i otkrila da 43 % muževa pogrešno percipira koliko često njihova žena doživljava orgazam, odnosno da misle kako njihove žene doživljavaju orgazam puno češće nego što one zapravo jesu.

Razlozi su očigledni; dok kod muškaraca postoji jasan fizički dokaz ejakulacije, kod žena ne postoji način da se utvrdi je li žena doživjela orgazam ili nije. Jedini način da se u to bude siguran je otvorena komunikacija.

orgazam

3. Žene također doživljavaju orgazam u snu

Znamo da dječaci ponekad mogu doživjeti noćno uzbuđenje i ejakulirati dok spavaju od čega je i nastao naziv “mokri snovi”.

Alfred Charles Kinsey američki je znanstvenik koji se smatra začetnikom seksologije. Tako je 1953. objavio studiju “Seksualno ponašanje žene” u kojoj je otkrio da je 37 % žena doživjelo orgazam u snu do svoje 45. godine, dok su novija istraživanja pokazala da žene počinju imati sve više snova erotske prirode.

Stoga, mokri snovi nisu samo za dječake adolescente, već tijekom REM-a, ako je san dovoljno uzbudljiv, dotok krvi u vaginu se povećava i može dovesti do noćnog orgazma. Ovo nije ništa novo i neuobičajeno.

4. Vaginalna stimulacija također može izazvati orgazam

Dugo se smatralo da postoje dvije vrste orgazma, klitorisni i vaginalni, no proučavanjem anatomije klitorisa utvrđeno je da orgazam koji se postigne tijekom vaginalne penetracije bez izravne stimulacije vanjskog klitorisnog glavića, zapravo i dalje odnosi na klitorisni orgazam.

Naime, klitorisni kompleks sastoji se od najmanje 18 funkcionalnih dijelova. Od grlića klitorisa granaju se dvije grane i šire se sa svake strane stidnih usmina, obuhvaćajući otvor rodnice, što znači da stimulacijom G-točke unutar rodnice zapravo dolazi do stimulacije unutarnjeg dijela klitorisa. [Northrup, C. (2021) Žensko tijelo, ženska mudrost. Zagreb, Planetopija]

Vaginalni orgazam može se postići kada je žena stvarno uzbuđena, sretna i prepuštena užitku, a ako nije dovoljno opuštena, može biti bolno. Kod mnogih žena vaginalna stimulacija može probuditi neugodna sjećanja i skrivenu bol, no ona se na svim razinama može iscijeliti partnerskim razumijevanjem te blagim i nježnim vođenjem ljubavi. Takvo iscjeljenje u ženi može probuditi toliko snažnu radost koju do tada još nije doživjela.

orgazam

5. Ženama prirodno nije teže doživjeti orgazam

Žene češće prijavljuju da ne mogu doživjeti orgazam nego muškarci, ali ne radi se o biologiji već je riječ o kulturnim normama i nedostatku informacija. Isto tako, često se može čuti kako žene orgazam opisuju kao nešto što je tajanstveno, nedostižno pa čak i rijetko, unatoč činjenici da oko 95% žena obično s lakoćom doživi orgazam dok same masturbiraju.

Povijesno gledano, kulture diljem svijeta povezivale su seks isključivo s muškim užitkom, a to je i razlog zašto su tijekom prošlog stoljeća postojale tisuće studija o muškom seksualnom užitku i disfunkciji, ali vrlo malo o ženskom. Tek se u posljednjem desetljeću konačno počelo više govoriti o cjelovitoj strukturi klitorisa i oblikovati rješenja za postizanje orgazma koji seže puno dublje u psihologiju individue od fizičke stimulacije.

6. Edukacija o orgazmu povećava vjerojatnost njegova postizanja

Provedeno je istraživanje u kojem su se ispitivale žene prije i nakon edukacije o seksu – jedna skupina žena je pohađala opći tečaj o ljudskoj seksualnosti iz antropološke perspektive, dok je druga pohađala tečaj koji je posebno govorio o jazu u orgazmu između muškaraca i žena, odnosno činjenici da 95 % strejt muškaraca doživi orgazam svaki put kada imaju seks, u usporedbi sa 65  % heteroseksualnih žena. Žene koje su prisustvovale tečaju izvijestile su da su nakon toga imale više i bolje orgazme.

Potrebno je puno raditi kako bi se stvorila istinska jednakost orgazma među spolovima, a informacije su jedan od najmoćnijih načina za to. Što više svi pričamo o tome, to ćemo imati bolji seks. Uklanjanje stigme s jedne vrlo važne teme dogodit će se isključivo znanjem i osvještavanjem da smo seksualna bića, a seksualnost je organska, normalna, fizička i emocionalna funkcija u ljudskom životu.

Budući da je znanje je moć, a kvalitetan seksualni odgoj doslovno može promijeniti živote, uskoro ćete na portalu moći čitati puno zanimljivih i edukativnih tekstova na ovu temu.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.