asane

9 asana za otvaranje četvrte čakre – Anahata

 

Moram priznati da s velikom zahvalnošću i entuzijazmom pišem ovaj članak. Iako su svi energetski centri jednako bitni, otvaranje srca nam pruži drugačije poimanje realnosti u kojoj živimo.

Odnosno, s balansiranom i otvorenom Anahatom mi imamo jedno neopisivo prihvaćanje stanja i situacija, što vlastitih, što tuđih (i stanja u svijetu) imamo empatiju i suosjećanje prema sebi i svim živim bićima, a oboje proizlazi iz stanja bezuvjetne ljubavi, koja ne liči na onu ljubav koju gledamo u filmovima ili koja je ovisna, vezana ili ima razlog. U ovom slučaju, pričamo o ljubavi koja je jednostavno- stanje bića. Mi „bivamo“ u ljubavi i gledamo svijet očima ljubavi. I zbog iskustva, znanja i duhovnog rada na sebi mi svaki oblik nasilja, mržnje i neprihvaćanja vidimo kroz prizmu razumijevanja. Razumijevanja u smislu; odakle to dolazi, a to je najčešće iz boli, traume ili rane. To ne znači da se ne znamo zaštititi ili postaviti zdravu granicu. Mi ne reagiramo, već djelujemo, što je velika razlika. Reakcija je automatizam, naš autopilot koji je većinom pun unutarnjih nesvjesnih obrazaca, nerazrješenih traumi, boli i navika pohranjenih u dubokom nesvjesnom. Djelovati možemo tek nakon što postanemo svjesni svojih reakcija, svakodnevnim radom, vježbanjem prisutnosti i suosjećanja. U tome nam najviše pomaže i meditacija. Carl Jung je rekao „ ne postaje se prosvjetljen zamišljanjem bića svjetlosti, već osvješćivanjem vlastite tame“. Zašto je to vezano za Anahatu? Jer suosjećajnim prihvaćanjem vlastite tame, mi automatski počinjemo prihvaćati i druge. Ljubav je najveći alkemičar. A da bi se nešto promijenilo i transcendiralo, mora iz tame izaći na svjetlo; svjetlo naše svjesnosti, naše pažnje i prisutnosti.

anahata

Kad nam je Anahata otvorena, još se nešto zanimljivo događa. Budući da osjećamo duboku povezanost i ljubav s drugim živim bićima mi želimo da svi budu sretni, slobodni i ispunjeni ljubavlju. Na intelektualnoj razini svi to kažu da žele, ali ovdje se odnosi na iskustvo punog osjećaja ove želje što dovodi do akcije i djelovanja koji to isto i pokazuju. To znači da će se razumijevanje drugih i empatija prožimati kroz sve naše odnose (obiteljske, partnerske, poslovne), to će se odražavati i na poslu, a nerijetko će i sam posao imati veze sa stvaranjem ljepšeg mjesta na ovoj planeti (neovisno koji posao radite). Ovdje transcendiramo vlastiti ego (ne odbacujemo ga) tako što nam fokus više nije na nama samima već se širimo prema nečem za što osjećamo da je veće, snažnije i dublje od nas samih.

Stvaranje harmonije, balansa i integracija su ključne za Anahatu, ona je središte svih naših čakri. Ona je most koji spaja donje tri „zemaljske“ i gornje tri „duhovne“ čakre i portal u realnost u kojoj je sve nesavršeno savršeno.

Osoba s otvorenom i protočnom Anahatom je plemenita, humana i nesebična. Vjeruje u život, u nešto veće od nas samih, sposobna je otpuštati i prepuštati se. Zna da se dijeljenjem ljubavi ništa ne gubi nego se umnogostručeno vraća. Budući da tuga najviše blokira njen protok, kroz čišćenje starih boli i patnji (nerijetko kroz suze) ona se vraća u svoje nevino i čisto stanje (Anahata na sanskrtu – neozlijeđena, svježa, čista, netaknuta).

Boja ovog centra je zelena (i roza), a dijelovi tijela uz koje je povezana su pluća, srce, cirkulacija, ruke i dlanovi, timus i imunitet. Osjetilo dodira je također vezano za ovaj centar.

Disbalansi ove čakre se očituju kao:

– teško davanje i primanje ljubavi
– duboka tuga, bol u prsima
– usamljenost
– osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja
– astma, srčane i plućne bolesti
– visoki krvni tlak
– zavist, ljubomora
– škrtost, gorčina
– pasivna agresivnost
– uskogrudnost i netolerancija
– konstantna boležljivost
– zatvorena ramena koja idu prema unutra (štićenje srca)
– bronhitis
– rak pluća ili dojke
– teško praštanje i otpuštanje (sebi i drugima).

anahata

S druge strane ova čakra zna biti i preaktivna. To će se najčešće očitovati u našoj ogromnoj tuzi i boli koju osjećamo kada vidimo patnju koja se događa u svijetu, do te mjere da nas dovede do nedostatka volje, borbenosti i srčanosti. Postajemo preosjetljivi i ne možemo djelovati. To možemo riješiti redovnom meditacijom i povezivanjem s onim vječnim dijelom sebe, shvaćajući da duše ne pate. One se odlučuju inkarnirati ovdje na planeti s razlogom da učimo, evoluiramo i razvijamo se.

Poboljšavanje protoka ove čakre započinje promatranjem svijeta kroz odnose (međuljudske, prema drugim bićima i prema Bogu/Kreaciji), promatranjem našeg odnosa prema našem tijelu i umu te prema unutarnjim i vanjskim dijelovima sebe.

Element Anahate je zrak, stoga bilo koja pranayama (vježba disanja) isto poboljšava njen protok kao i vođene meditacije, afirmacije, pomaganje i služenje.

U jogi postoje asane koje nam pomažu otvoriti srce. To su sve ekstenzije kralježnica i rotacije ramena. Htjela bih napomenuti da je za sve navedene asane bitan jak i aktivan core (naš centar, trbuh i leđa) kako se ne bi ozlijedili u želji da se što više otvorimo. Dobre predvježbe za core možete vidjeti u članku MANIPURA.

Slijede asane za otvaranje anahate:

9 asana za otvaranje srčane čakre – Anahate

1. KOBRA

Legnemo na trbuh, stopala širine kukova, pete malo van, prsti unutra (može i varijanta sa spojenim stopalima, ali pete jednu od druge gurati da se stvara prostor u donjem dijelu leđa). Dlanove položimo na pod iza ramena blizu rebara. Stopala pritisnemo u pod, izdužimo kralježnicu, spojimo lopatice, ramena udaljimo daleko od ušiju i odignemo gornji dio torza od poda. Pubična kost ostaje u podu, srce šaljemo naprijed i gore. Vrat izdužen. Duboko dišemo 5-7 udaha i izdaha.

joga asane

2. PAS PREMA GORE

Za razliku od kobre, u psu su kukovi i pubična kost u zraku. Noge su snažne i odupiremo se podu. Trbuh je aktivan i izdužujemo se prema stropu više nego što se naginjemo prema nazad (jako se fokusiramo na to da se ne lomimo u donjem dijelu leđa nego ciljamo prsni koš). Spajamo lopatice i ramena šaljemo daleko od ušiju i nazad. Vrat također ne lomimo već ga izdužujemo prema gore.

Ova asana je inače češće tranzicija nego asana koja se drži, no ukoliko se izvodi pravilno ima mnoge benefite i u zadržavanjima 5 udaha-izdaha. Ukoliko imate problema s leđima, bolje zamijeniti sa kobrom i postupno jačati.

joga asane

3. ANAHATASANA

Sam naziv spominje Anahatu.

Beneficije: otvara ramena i mišiće prsnog koša, torakalne kralježnice, jača mišiće donjeg dijela leđa, poboljšava posturu zdjelice, dovodi protok u srce i u pluća. Ova asana je kao espresso za tijelo, razbuđuje i revitalizira.

Na podu:
– Smjestimo se na koljena i ruke: namjestimo kukove točno iznad koljena
– Ruke pružimo i dlanove udaljimo što dalje od sebe, širine ramena (kukovi ostaju na mjestu)
– Izbacimo stražnjicu nazad, nježno pritisnemo donji dio leđa u pod
– Spustimo čelo, nos ili bradu u pod, ovisno o tome koliko nam je otvoren prsni koš
– Najbitnije: ne lomiti vrat već osjećati izduženost, zbog toga najbolje početi s čelom u podu

Ova asana djeluje mirno, ali nije pasivna: s mikrosavijenim laktovima nježno guramo ruke u pod, a time i prsni koš, okrećemo pazuh prema pazuhu (vanjski dio ramena guramo dolje, unutarnji prema gore). Sjedne kosti usmjeravamo prema stropu. Osjetimo otvaranje tijela, slušamo duboki dah.

joga asane

4. ROTACIJE U RAMENIMA

Rotacije u ramenima možemo raditi na različite načine: u sjedećem i stojećem položaju, u niskom i visokom lunge i ležećki. Koju god postavku donjeg dijela tijela odabrali poravnanje gornjeg dijela je sljedeće:

– trbuh je snažan i izdužen (aktivnosti mišića kao kad oblačimo uske hlaće), pupak stalno gleda u istom smjeru, rotacije se događaju samo u gornjem dijelu trupa.

Udah: dignemo ruke gore
Izdah: jedna ruka nazad, druga naprijed, pogled prati ruku koja ide nazad.
Udah: ruke gore
Izdah: zamijenimo strane

Zamislimo da lopaticama „grabimo“ srce i otvaramo ga prema van. Obje ruke su vrlo aktivne, prsti rašireni i zategnuti prema tijelu. Obje ruke guramo jednu od druge.

Ponoviti 10-12 puta. Ova vježba je toliko benefitna da ju možemo ponoviti između asana.

joga asane

joga asane

5. DHANURASANA (LUK)

Legnemo na trbuh. Stopala širine kukova, ruke uz tijelu. Prvo odignemo ruke i noge u zrak, stisnemo trbuh, aktiviramo leđa, zatim savijemo koljena i probamo dohvatiti svoje gležnjeve s vanjske strane.

Ovdje je iznimno bitno držati trbušnjake snažnima da se ne prelomimo u donjem dijelu leđa, osjećati izduživanje kralježnice.
Ne širiti koljena u luku šire od kukova. Istovremeno „šutamo“ stopala prema nazad i vučemo rukama noge, stvaramo otpor što produbljuje položaj. Stopala možemo zategnuti ili pružiti. Vrat izdužen, pogled u jednu točku, dubok snažan dah (5-7 udaha i izdaha).

joga asane

6. MALI MOST

Mali most je vrlo zdravo na početku izvoditi sa joga ciglicom ili vrlo debelom knjigom između bedara. Na taj način učimo tijelo da koristi snagu nogu u ekstenziji više nego da pritišćemo gluteusima zdjelicu prema gore.

Poravnanje: stopala širina kukova, pete „poškakljikamo“ rukama i onda ih udaljimo koji cm od stražnjice. Dignemo kukove gore, isprepletemo ruke iza leđa i probamo došetati lopaticama jedna do druge. Noge guramo u pod i od torza da srce priđe bliže glavi. Stražnjicu malo opustimo a težina prelazi na noge. Vrat protočan, držimo 5-7 dubokih udaha i izdaha.

joga asane

7. URDHVA DHANURASANA

Ovu vježbu izvoditi ako nemamo nikakve probleme s leđima, a ako nismo prije ili dugo radili najbolje uz stručno vodstvo. Jako bitno je ne forsirati ni na koji način tijelo u ovu asanu. Ako ne možemo disati u njoj, tamo ne trebamo biti.
That being said; poravnanje kaže:

Priprema je ista kao za mali most. Kad dignemo kukove, ruke prebacimo iza ramena i prvo se odignemo na vrh glave. Laktove zatvorimo unutra (dlanovi i laktovi širine ramena) i povučemo lopatice nazad, opustimo malo stražnjicu i snaga prelazi u noge. Tek kad sve postavimo- dižemo se gore i to sa fokusom da guramo pod rukama i nogama. Trbuh je vrlo aktivan, čuva donji dio leđa. Izdužujemo cijelu kralježnicu i ciljamo otvaranje prsnog koša.Ukoliko osjetimo bilo kakvu bol u donjem dijelu leđa ili ramenima, spustimo se nazad i napravimo mali most.

Ova asana se najčešće ponavlja 2-3 puta (u nekim praksama i više) jer se prvi put tijelo tek prilagođava na ovakvo duboko otvaranje. Tek drugi ili treći put možemo malo više snage dati u ekstremitete da se još više otvorimo. Ostanemo 5-7 dubokih udaha i izdaha.

Spuštanje: brada na prsa i polako savijamo laktove i spustimo leđa.

joga asane

8. USTRASANA (DEVA)

Ovu asanu je isto potrebno vrlo oprezno izvoditi zbog donjeg dijela leđa. Poželjno je na početku (kao i u malom mostu) staviti joga ciglicu ili debelu knjigu između bedara, da se više noge aktiviraju nego da stražnjica gura kukove naprijed.

Poravnanje:
– stopala širina kukova, ruke namjestimo iza leđa na sakrum (prsti gore, korijen dlana dolje), spojimo lopatice, ramena daleko od ušiju
– stisnemo noge jednu prema drugoj, sa udahom izdužimo struk (opet uske hlače) i srce šaljemo prvo u vis
– sa izdahom i vrlo čvrstim trbuhom se nježno u prsnom košu nagnemo prema nazad

Ako ne vježbate ovu asanu često onda ovu predpripremu ponoviti 2-3 puta i tek onda probati sa jednom rukom dohvatiti petu, ako dokučimo probamo i drugu.

Ukoliko uspjemo dohvatiti pete- ne opustiti se nego tek onda još više izduživati torzo i srce prema stropu, više nego prema nazad. Na taj način otvaramo tijelo a sigurno ulazimo u asanu.

Vrat ne lomimo već je izdužen. Dubok dah 5-7 puta. Snaga trbuha nas vrati nazad u centar.

joga asane

9. WILD THING

… you make my heart sing! Šećer na kraju. Zaista, ova asana pod sanskrt nazivom „Camatkarasana“ u prijevodu znači „ekstatično otvaranje zanesenog srca“ i vjerujte mi, takav je i osjećaj. Ova asana, kao i mnoge ekstenzije pokazuju koliko je snage potrebno čovjeku da se otvori i bude ranjiv.

U položaj se može ući na više načina: iz psa prema dolje dignemo i savijemo koljeno, otvorimo kuk, zatim spustimo nogu iza sebe i odemo u čučanj i pripremu za wild thing. Takozvani „flip the dog“ (teža varijanta).

Druga varijanta jest iz bočnog planka spustiti gornju nogu iza sebe bliže trupu i saviti koljena i otići u pripremu. U pripremi smo u laganom čučnnju, jedna ruka je iza nas i tom lopaticom „zagrabimo srce“ i otvorimo rame, drugu ruku pružimo ispred sebe.

Dižemo gore kukove, pružimo obje noge (jedna noga je gotovo potpuno pružena, druga noga koja je bila gornja u planku je koljeno savijeno i peta dignuta u zrak). Drugu ruku pružimo. Noge i trbuh su vrlo snažne, stražnjica malo opuštenija i ciljamo i dišemo u srce. Vrat ne lomimo nego je izdužen. Ostanemo 5-7 udaha i izdaha

joga asane

 

12 asana koje reguliraju protok prve čakre možete pronaći ovdje. 

10 asana koje reguliraju protok druge čakre možete pronaći ovdje.

9 asana za podizanje unutarnje vatre možete pronaći ovdje. 

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Kristijan Cimer

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.