Alternativa postoji

život u trenutku
Dopustiti Životu da radi za mene s punim povjerenjem
27. veljače 2018.
horoskop
Horoskop za ožujak
1. ožujka 2018.
 

Sličnost ljudskog razvoja i sjemena je velika, tj. priroda posađena u nama znači da je potrebno da se razvijamo kao i stablo, tj. moramo proći emocionalno, mentalno i fizičko obučavanje iliti iskustva života.

 

To je neuništivo sjeme i kada završimo put sazrijevanja ono čeka prikladne uvjete da bi se moglo razviti. Ti uvjeti su ustvari kao povoljni uvjeti u kojima možemo vježbati, ali i susresti ljude koji su taj put završili i mogu nam pomoći u razvijanju.

Mi smo ustvari jedno, ali problem je u opažanju. Naime, mi radimo na sebi i mislimo da postoji razvoj, ali ustvari on se ne razvija. Ako promatramo iz obične ljudske perspektive, prepoznajemo da imamo obmane koje treba otkloniti kroz duhovnu praksu. Dok napredujemo, vidimo da se obmane prorjeđuju, a naš um postaje pročišćen. Iz ove točke gledišta možemo razumjeti da se tu radi o razvoju, ali ustvari ta priroda je nepromjenjiva u nama i ona se ne razvija već mi samo mijenjamo opažaj. Na pitanje kako se ona razvija, ona se može spoznati meditacijskim prodiranjem u prirodu našeg uma.

Ono što je bitno, nazovimo ga ovdje razvojem jest njegovanje duha probuđenja u svakodnevnom životu, u svakoj situaciji. Ovo je moguće samo u mjeri u kojoj sam život doživljavamo kao stazu razvijanja opažaja. Dakle, hodam, koncentriran sam na hodanje, na ono što se sada događa, koliko god nam je to besmisleno mi u tim trenucima gasimo blebetanje uma s kojim smo poistovjećeni.

 

Drugi put je kontemplativni pristup usmjeren na nadilaženje i odbacivanje svih prianjanja. To je strog, redovnički pristup, ali prilično djelotvoran. Ovaj pristup je prikladan za njegovanje potpune mirnoće uma, ali je i rigidan i nije za svakog ako se ne razumije na dubljoj razini pošto može biti fanatičan. Većinom, a to ne znači da je pravilo za svakog, jest da danas trebamo njegovati put praktičara na sadašnjost koji su uključeni u društvo, koji mogu biti u braku s djecom te imati mnoge druge stečevine svjetovnog života. Iako takav stil života često pojačava prianjanja i druge mentalne jade, ovi odnosi također sadrže veliki potencijal za duhovni rast.

Alternativa je odlučiti ostati u odnosima i na taj način se osvještavati, prepoznajući da sadrže puno duboko vrijednog, iako su pomiješani s mentalnim obmanama. Ova situacija je plodno tlo za njegovanje inteligentnog razlučivanja.

U romantičnim odnosima obično postoji snažan element prianjanja, ali postoji također ljubav i naklonost. Njegovanjem inteligentnog razlučivanja i odvajanjem prianjanja od ljubavi, otvara se mogućnost njegovanja suosjećanja u odnosima, a zatim njenog širenja prema drugima, obuhvaćajući naposljetku sva osjetilna bića umom nepristranosti. Za većinu ljudi ovaj put bi bio jako dobar, jer bi na taj način najbolje prevladali probleme koje imaju u braku. Praksa može puno toga dati i promijeniti, a to znači, manje mislite, više promatrajte bez upliva uma i donošenja sudova.


 

Nikola Žuvela

vedski-jyotish.net


 

Nikola Žuvela

Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000. godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.