antun hiršman

Antun Hiršman: Brend je moćna nematerijalna imovina koja potiče emocije i prodire u dubine kolektivne podsvijesti

 

Jeste li se ikada zapitali što stoji iza nekog uspješnog brenda, što je to što nas privuče, stvori neku viziju, sliku i emociju u nama i zašto neke brendove volimo, a neki nam ne sjedaju?

O tome što je to brendiranje, zašto je važno, kome je namijenjeno i koje sve blagodati može donesti brendu ili pojedincu razgovarali smo s Antunom Hiršmanom, vlasnikom studia za dizajn Hirsch Studio i dizajnerom koji je napravio fantastičan rebranding i našeg Budi Dobro.

Antun Hiršman je grafički dizajner iz Požege u kojoj živi sa suprugom i petomjesečnom kćeri. Nakon što je završio Elektrotehnički fakultet u Osijeku zaposlio se kao Web Dizajner. Radeći taj posao shvatio je da ga više privlači grafički dizajn te je odlučio proširivati znanje u tom smjeru. Završio je nekoliko tečajeva i edukacija vezanih uz grafički dizajn, a 2014. otvorio je svoj obrt vezan uz njega. Od tada se specijalizirao samo za tu vrstu posla te sada isključivo radi branding. Prije 3 godine zaposlio se u branding agenciji koja se nalazu u Austinu (Texas) gdje radi kao vanjski suradnik, mahom za klijente koji su interior dizajneri. Hobiji su mu fotografija, vožnja motorom i crtanje.

antun hiršman

Antun Hiršman

Što sve podrazumijeva proces brendiranja? Je li to više od logotipa i naziva branda?

Kod mene je proces brendiranja podijeljen u nekoliko faza.

1. Istraživanje
Započinjem s pozivom kako bismo razgovarali o poslovanju i priči koja stoji iza njega. Ovo je savršena prilika za pitanja i provjeru jesmo li kompatibilni za zajednički rad. Prije faze razvoja dizajna šaljem upitnik kao “domaću zadaću” kako bih još bolje upoznao priču iza branda i što točno klijent želi. Imajući na umu odgovore krećem u istraživanje kako bih razvio strategiju dizajna.

2. Razvoj dizjana
Upotrebljavam odgovore iz upitnika za početak istraživanja branda, strategije dizajna i razmišljanja o konceptu. Počinjem sa skicama kako bih istražio koncepte, a zatim usavršavam tri najbolja dizajna kako bih ih digitalno razvio i predstavio. Uz dizajn predlažem paletu boja, tipografiju i fotografije koje mislim da bi odgovarale uz brand.

antun hiršman

3. Dorađivanje
Nakon toga zajedno s klijentom prolazim kroz koncepte sve dok ne dođem do onoga što je klijent želio. Nakon što koncept dizajna bude pročišćen i usavršen dodajem dodatne stvari poput vizitki, predloške za društvene mreže, memorandum i sl.

4. Pokretanje
Sve digitalne datoteke objavljuju se online (uključujući varijacije boja, varijacije slogana, uzorke i ikone). Mapa za preuzimanje također će sadržavati grafiku pokretanja za dijeljenje na društvenim mrežama…

Naravno, brand je više od logotipa. Brand je skup ideja, asocijacija, fotografija i obećanja formiranih u umu kupaca o određenom proizvodu ili tvrtki općenito. Brend je više od vizualne slike tvrtke. To je moćna, ali nematerijalna imovina koja potiče emocije i prodire u dubine kolektivne podsvijesti potrošača.

antun hiršman

Zašto je brendiranje uopće važno? Tko ga sve treba napraviti?

U 20. stoljeću, s usponom brendova, postojalo je uvriježeno uvjerenje da je brendiranje privilegija rezervirana samo za moćne korporacije, dok su male organizacije mogle raditi samo sa skromnim imenom tvrtke. Istina je da je brendiranje bitan aspekt svakog poslovanja, posebno novog. Brendiranje omogućuje poslovanju da postane ne samo još jedna tvrtka u industriji, već tvrtka koja nudi nešto jedinstveno i smisleno. To je razlog zašto male tvrtke također mogu imati koristi od brendiranja i trebale bi ga učiniti središnjim dijelom svoje strategije.

Bi li preporučio bendiranje influencerima ili onima koji žele ostaviti neki trag na društvenim mrežama poput IG? Koliko se osobno brendiranje razlikuje od npr. onoga za neki proizvod?

Preporučio bi svakome tko želi podići svoj profil na jednu višu razinu. Netko tko želi uskladiti svoj IG profil s uslugama koje nudi.
Osobni brend se gradi oko Vas — Vaše osobnosti, Vašeg stila života i Vaših interesa.

To obično znači da brendirate svoju tvrtku svojim imenom. Osobni brendovi savršeni su za “industriju jedne osobe”. Ako ste umjetnik, autor, profesionalni govornik ili trener, jak osobni brend potaknut će vaše poslovanje i privući nove, zainteresirane potencijalne klijente.

Poslovni brend je izgrađen oko identiteta koji kreirate za svoju tvrtku. To obično znači da morate izraditi ime za svoju tvrtku koje je neovisno o osobnom imenu. Poslovni brendovi omogućuju da pozicionirate svoje poslovanje iz nule.

antun hiršman

antun hiršman

Što čini jednu brending strategiju?

Strategija brendiranja je plan za postizanje niza dugoročnih ciljeva koji u konačnici rezultiraju identifikacijom i preferencijama brenda od strane potrošača. Uspješna strategija brendiranja obuhvaća misiju branda, njezina obećanja kupcima i način na koji se ona komuniciraju.

Često pogrešno shvaćena, strategija brendiranja nije zbroj vašeg logotipa, palete boja ili web stranice; iako su ovi kreativni elementi sastavni dio uspješne strategije brendiranja. Strategija brendiranja vrti se oko svih nematerijalnih elemenata koji s vremenom pokreću svijest o robnoj marki, vrijednost robne marke i osjećaj robne marke.

Glavni cilj uspješne strategije brendiranja je dati svijetu do znanja da Vaš brend postoji, koju svrhu ima i što ga definira. Strategija brendiranja je promjenjiva, dugoročna strategija koja često zahtjeva ponovno razmatranje tokom vremena na temelju njezina uspjeha (ili nedostatka istog).

Uspjeh strategije razvoja brenda nije uvijek lako izmjeriti. Strategije brendiranja često uključuju nematerijalne elemente koje nije lako kvantificirati i – kada planirate ovu vrstu strategije – važno je od samog početka odlučiti kako će se mjeriti uspjeh.

antun hiršman

Vjerujem da se mnogi ne odluče na profesionalni brending jer misle da je to preskupo. Što bi ti takvima i onima neodlučnima savjetovao?

Nažalost dosta primjera “brendiranja” koje sam vidio su loše odrađeni. Mnogi polaze od toga da je to lako za napraviti pa se predaju u ruke neprofesionalnih ljudi te se zna desiti da su boje neusklađene, nema vektorske verzije loga, dodane su sjene i gradijentni zbog kojeg je logo teško čitljiv. Kao i svaki drugi posao tako i ovaj zahtjeva izvjesnu količinu znanja, vremena i truda da bi se dobilo kvalitetno rješenje. Svoje usluge naplatim u skladu s tim što nekome bude preskupo, a nekome prihvatljivo. Sve ovisi o tome što klijent želi i koliko je spreman uložiti u kvalitetan brand. Ja sam tu da se maksimalno potrudim isporučiti kvalitetno rješenje za svakog klijenta.

Što netko tko se tebi obrati za brending može očekivati?

Može očekivati individualan pristup idejama i realizaciji koje uključuje sve faze brendinga koje sam gore spomenuo. Volim se posvetiti svakom klijentu na svoj način, jer ipak smo svi različiti i svaki brand priča svoju priču, zato je bitno da se pokaže jedinstvenost branda u najboljem svjetlu.

antun hiršman

Imaš li neki tip brandova za koje najviše voliš raditi ili se pronađeš u svakom svom poslu?

Trenutno nemam, volim raznolikost projekata. To me uvijek vodi da potražim nove i kreativne načine za rješavanje određenog problema.

Je li ti izazovnije raditi od same 0 ili kad već imaš uhodan brand kojeg treba rebrendirati kao što je bio slučaj s Budi Dobro?

Kod mene to nema prevelike razlike, kada se radi od nule onda smišljam kreativna rješenja koja bi mogla funkcionirati, slično je s rebrandingom, uvijek ima kreativni problem koji se mora riješiti ili u slučaju rebranda – poboljšati.

antun hiršman

Brendiranje je jedan zbilja kreativan posao. U čemu nalaziš inspiraciju?

Da, jedan jako lijep i kreativan posao. Trenutno inspiraciju nalazim svuda oko sebe, kod starih časopisa, ambalaže, ploča itd. Gledam svaki detalj oko tipografije, usklađenosti boja, raspored elemenata itd. Pokušavam “ući u glavu dizajnera” te razmisliti zašto je koristio određeni element i na koji način. Što se tiče digitalne inspiracije, tu su razni blogovi, Pinterest, Behance, Dribble te ostali dizajneri na Instagramu.

Što za tebe znači biti dobro?

S godinama sam shvatio da biti dobro leži u konstantnom radu na sebi. Posebno bih izdvojio zahvalnost i prihvaćanje kao osnovu svega. Što sam stariji to sam sve zahvalniji na onome što mi život nudi, a prepreke koje se putem javljaju prihvaćam i gledam kao lekcije nužne za moj rast.
Biti dobro za mene također znači i uživati u poslu koji radim. Ponekad mi je posao izazovan i težak, ali sve je to zanemarivo jer ga volim raditi. I za kraj bih rekao da je važan ključ za biti dobro pomaganje drugim ljudima. Čin pomaganja drugima mi pomaže da se osjećam bolje u vezi sa sobom posebice ako to činim besplatno ili bez ikakvih očekivanja.

antun hiršman

 

 

Indira Juratek

 

Foto: Antun Hiršman

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.