špagete od leće

Bezglutenska tjestenina: špagete od leće

 

Špagete od leće odlična su zamjena za klasične špagete od glutena.

Leća je puna bjelančevina i kao takva je idealna za sve one koji ne jedu meso te za osobe koje boluju od celijakije. Također sadrži veliku količinu željeza pa ju često koriste osobe koje imaju problema s anemijom.

Ova mahunarka štiti naš imunitet, srce i sjajan je borac protiv umora i tromosti organizma. Ako tvom organizmu nedostaje proteina, najbolji mogući izvor su klice leće, koje se klicaju na vrlo jednostavan način, i već kroz 2,3 dana se mogu konzumirati kroz salate, sendviče, zelene sokove, itd.

U Hrvatskoj sam trenutno pronašla leću u obliku tjestenine i špageta pa podjednako koristim i jedno i drugo, iako moram priznati da mi je tjestenina nekako draža. Jako mi se sviđa što se obje varijante prave od samo 2 sastojka – leće i vode, bez dodatnih pojačivača okusa, konzervansa i ostalih aditiva.

Ono što bih napomenula, a vrlo je bitno za vegane – kompletne proteine ćemo dobiti ako kombiniramo mahunarke i žitarice ili mahunarke sa sjemenkama ili orašastim plodovima. Ova kombinacija ne mora biti u istom obroku, ali je dobro da kroz dan konzumiramo namirnice iz navedenih skupina. U ovom receptu sam pazila da uz leću kombiniram quinou, kako bih dobila kompletan obrok.

Na slici možeš vidjeti obojanu varijantu špageta (jer ja obožavam obojanu hranu) u kombinaciji s raznim povrćem. U principu ovako izgleda moj klasični ručak, ako nije u sirovoj varijanti. Ono što također prakticiram su brzi obroci, jer hrana dugotrajnom termičkom obradom gubi svoje vitamine, a i jednostavno ne želim izgubiti nekoliko sati dnevno na pripremu obroka, već vrijeme radije potrošim na korisnije stvari.

Recept: bezglutenske špagete od leće s kuhanim slanutkom, bučom i salatom od blitve

Ono što sam koristila za ovaj ručak je sljedeće:

Sastojci

Špagete od leće (količina po želji), kod nas je pola vrećice dovoljno za 2 obroka

Kuhani slanutak (pola staklenke iz DM-a)

Kuhana quinoa (2 šake)

Buča 200 g

Sirova blitva 1 šaka

Cvijeće pelargonije (po želji)

špagete od leće

Postupak

Leću kuham na sljedeći način: nakon što voda zakuha, smanjim temperaturu, dodajem špagete i nastavim ih kuhati još 5,6 min. Procijedim ih i spremne su za konzumiranje. Obojane su Unicorn spirulina bojom.

Ako sama ne pripremam slanutak, obično ga kupujem u DM-u i to onaj u staklenci. On je već skuhan i spreman za upotrebu.

Quinou sam skuhala par dana ranije i samo sam ju iskombinirala s ostalim sastojcima. Kako ne volim izgovore tipa “nemam vremena za pripremanje zdravog obroka”, uvijek na početku radnog tjedna pripremim određenu količinu kuhanih sjemenki, koje su mi zatim baza za razne salate, shakeove, sendviče..Tako se i ovaj put quinoa idealno uklopila u ovaj meni.

Buču sam posolila i lagano popržila na kokosovom ulju, svega 2,3 minute.

Sirova blitva je bogata klorofilom, koji je snažan antioksidans važan za našu probavu i crijevnu floru. Održavanje dobrih bakterija u crijevima je od iznimne važnosti, kako bismo apsorbirali sve vitamine i minerale iz hrane. Blitvu sam oprala, posolila i prelila s malo bučinog ulja.

Cvijeće pelargonije je jestivo i također vrlo zdravo. Priprema se na način da se opere pod laganim mlazom vode i začini. Svakako moramo pripaziti da imamo organsku pelargoniju, koja se tretira samo prirodnim preparatima.

Količine sastojaka su po želji, ovisno o tome što više volimo od navedenih namirnica.

 

 

Helena Malogorski,

– svakodnevnim unosom sirovog voća i povrća nahraniti ćeš svoje tijelo, ali i učiniti ga zdravim i punim energije. Kako sam i sama do prije nekoliko godina osjećala razne zdravstvene tegobe, odlučila sam pokušati promijeniti svoju prehranu i otkrila raw food lifestyle. Danas svijet gledam potpuno drugim očima, s novom energijom i potpuno novim životnim stilom.

Druge fine i zdrave recepte potraži na: blendologia.eu ili gen.hr

Foto: @helenarawandlifestyle

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.