parallax background

Biti svoja Svećenica

optimizam
Optimizam: Osam vježbi kojima ćete povećati životno zadovoljstvo
16. studenoga 2021.
strah
Osho: Kako se nositi sa strahom od pandemije
17. studenoga 2021.
 

Što znači biti svoja svećenica? Znači probuditi svoje znanje svijesti o nesvjesnom, podsvjesnom i tako dobiti pristup svojoj intuiciji, unutarnjoj viziji i glasu.

 

Tu našu višu svijest, Tarot oslikava likom Velike Svećenice. To je ona sila u nama na čije se znanje i energiju oslanjamo u tamnim i usamljenim vremenima, jedina zapravo kojoj možemo vjerovati i na koju se možemo osloniti nakon što smo primili kriv savjet ili pogrešno vodstvo od drugih, ili čak svog ega. Nakon što nekoliko puta završimo u slijepoj ulici ili počinimo jezive izbore, naučimo toj našoj sili vjerovati kao nikom drugom – jer nas ona poznaje iznutra i izvana kao nitko drugi.

 

Naša Svećenica je čuvarica ezoternog i okultnog znanja. No, ona nam ga ne otkriva tek tako – tek kada „zaslužimo povjerenje“ ta viša svijest nam se otkriva. Ili se budi malo po malo, našim interesom za duhovno, kada posvetimo vrijeme i trud da potpuno razumijemo sveto znanje i mudrost. Obraća nam se apstraktnim jezikom, punim metafora, simbola i arhetipova. Trud i strpljenje su potrebni da se razotkriju te tajne, a ona nas podsjeća da ponekad trebamo ići dublje da saznamo odgovore jer sve nije očito na neki prvi pogled. Da kopamo duboko.

Na Tarot slikama sjedi mirno, okružena bijelim i crnim stubom. Crni na sebi ima napisano slovo B, što simbolizira – baš kao i runa tog slova Berkana – ženski aspekt intuicije, maštovitosti, kreativnosti, receptivnosti, pasivnosti i suosjećanja, zapravo podsvjesno; Bijeli stub nosi slovo J što predstavlja muški aspekt fizičke snage, logike, praktičnosti, akcije i agresije, odnosno svjesno.

Slovo B i J predstavljaju Boaz i Jakin, što su bila imena dva stuba u mističnom hramu cara Solomona. Niti jedan nije funkcionalan sam za sebe, nego zajedno: zato bijeli predstavlja Svećeničinog partnera, Maga: dok je on majstor svjesne moći i svjetskog znanja, Svećenica je majstorica nesvjesnih tajni i moći, unutarnje svijesti i ezoterijskog znanja. Mag radi s egom, Svećenica s višim sebstvom, stabilizirajući tako Magovu mušku silu. Svećenica pomaže Magovoj savjesti, prije nego on odluči djelovati: upućuje ga da napravi refleksiju prije akcije i održava njegovu vezu s božanskim Izvorom. Prava kreacija počinje tek kada se Mag i Svećenica u nama ujedine.

 
 

Svećenica sjedi uspravno i ponosno ispred vela. Okružuje je šipak, koji simbolizira planove, ideje, mogućnosti i sve ostale forme kreacije koje sijaju u nama. Iza vela se nazire voda. Sam veo simbolizira tanku granicu koja leži između svjesnog i podsvjesnog. Svećenica sjedi okrenuta leđima velu i gledajući fizički svijet: oči su joj duboki oceani drevnog znanja: ne gleda svojim fizičkim očima, ta vrsta vida joj je čak nepotrebna, nego unutarnjom vizijom. Ušla je duboko u ocean nesvjesnog da dobije razumijevanje o njem. Taj ocean predstavlja podsvjesni svijet u kojem je svo ezoterijsko znanje, mudrost i sjećanja na prošle i buduće živote: taj ocean sadrži ključeve i istine o pravoj svrsi naše duše i predstavlja naša vrata u božansko. Svećenica je njime proplivala mnogo puta i poznaje svaki njegov i najmanji dio, uključujući i mračne dubine.

Ocean, također, predstavlja Univerzalno znanje i Akaša zapise: Svećenica nudi prolaz, ili most, svijetu duha – božanskom. Mediji, vidovnjaci... poznaju njezinu pravu prirodu jer im upravo ona pruža informacije iz duhovnog svijeta u fizički. Svećenica sjedi mirno i staložena. Može tako satima, jer treba biti mirna, iznutra i izvana. Ponekad djeluje da je u stalnoj meditaciji, što nas podsjeća da bismo – ako želimo čuti svoj unutarnji glas ili dosegnuti svoju intuiciju – trebali biti mirni i tihi.

 
 

Baš zahvaljujući njoj možemo razlikovati intuiciju od osjećaja kao programa uma: Intuicija je MIRNA. Kao i Svećenica, staloženo sjedi. Tiha je, ne dere se (osjećaj uglavnom nešto urla). Intuicija ne izaziva emociju, nego pruža Znanje. Osjećaj nije miran. Uvijek je nabijen, uvijek navija, ima boju. Intuicija nema boju, transparentna je, prozirna, naprosto jest. Nema navijanje u sebi, osjećaj je uvijek ili ushit ili očaj, u ekstremu, ili nešto između tj. na putu do toga. Intuicije ne; ona šuti i miruje. Ne izaziva niti mir niti nemir. Naprosto jest. Samo se trebamo dovoljno smirit i da je čujemo: zato nas Svećenica podržava da meditiramo, kako bismo njezin glas – poruke njezine tišine – jasno čuli.

Također, podsjeća nas da je potrebno strpljenje kada pokušavamo čuti taj unutarnji šapat. Svećenici je potrebno vrlo malo akcije ili djelovanja, ona jednostavno preferira samo – biti. Povezana je s Mjesecom: i njegovom svijetlom i tamnom stranom te njihovim tajnama. Mjesec simbolizira njezinu duboku imaginaciju, osjećaja, sjećanja, raspoloženja i nesvjesne težnje. Mjesec joj i pomaže kada putuje mračnim predjelima, jer osvjetljava tamna i skrivena područja. No, u svom mračnom aspektu, ona može čuvati tajnu dugo vremena. Mjesec također predstavlja vrijeme spavanja kada san dopušta podsvjesnom, Svećenici, da izroni sa svojim porukama i pozove nas. Zato nas ona traži i da obratimo pažnju na svoje snove – da ih zapisujemo, ili vodimo njihov dnevnik jer informacije iz njih sadržavaju važne upute i odgovore koje nam ona pruža.

Mjesec, kao i Svećenica, predstavlja žensku stranu stoga i plodnost, hormonske utjecaje, menstrualni ciklus i tajnovitu stranu ženske prirode te oscilacije raspoloženja. No, Svećenica zna raditi s magičnom mjesečevom energijom – nije pod njezinom kontrolom, nego ona kontrolira nju. Svećenice i čarobnice svih kovena upotrebljavaju njezino znanje baš kako bi u život unijele najviše od te energije.

Budimo je tišinom.... Sjednemo, opustimo se s onoliko udaha i izdaha od tjemena do tabana koliko je potrebno da osjetimo i fizički mir tijela i potom se sviješću spustimo u svoje srce. I iz njega promatramo svoj um – sve misli, ideje, smetnje što dolazi, samo gledamo. Puštamo da ide. Ne opiremo im se, ne borimo se s njima. Gledamo i ispraćamo u mjesec, ili zvjezdano nebo dok ne osjetimo siiiiiiiiiilnu unutarnju tišinu.

 

Dea Devidas

Čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam - vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki... ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju... život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima.

 

Za više posjeti

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.