parallax background

Buđenje ljubavi prema vrtlarenju

Uroni u sebe petkom
veljača 18, 2022
zvonimir šestak
Slušaj kako je ovo dobro: Zvonimir Šestak Groove Assembly
veljača 18, 2022

 

Veljača je mjesec ljubavi i buđenja prirode, a spojite li to dvoje u jedno, dobit ćete savršen trenutak da se zaljubite u vrtlarenje!

Kao i svaka ljubav, vrtlarenje na početku donosi puno nepoznanica i slatkog iščekivanja, a ako se potpuno zanesete možda i poneku besanu noći. U ovom tekstu donosim vam savjete što u ovom trenutku trebate napraviti i nabaviti ako je u vama zaiskrila želja da zaprljate ruke s malo zemlje, uložite puno ljubavi te uzgojite nešto svoje pa makar na raspolaganju imali samo mali gradski balkon.

Planiranje

Ako želite izvući maksimum iz malog prostora, dobro planiranje je ključno! Proučite vrijeme sjetve pojedinih vrsta koje vas zanimaju te koje su vrste dobri, a koje loši susjedi. Bitno je da uzmete u obzir i specifične okolnosti – na koju je stranu svijeta okrenut vaš balkon i koliko direktnog sunca dobiva, koliko prostora i vremena imate, postoji li netko tko vam može zalijevati „vrt“ ako vas nema duže od par dana… Sve to utjecat će na konačni odabir što ćete i kada sijati ili saditi.

vrtlarenje

Sjeme

Iako je moguće nabaviti već spremne presadnice raznog povrća i začinskog bilja, ja u većini slučajeva preferiram uzgoj iz sjemena. Konačna satisfakcija puno je veća kada pratite biljku od tog malenog zrnca sjemena sve do berbe nekog ploda ili lišća. Osim toga, možete bolje kontrolirati uvjete u kojima biljka raste od samog početka i davati joj samo ono za što mislite da je ispravno – u mom slučaju su to supstrati i gnojiva prikladni za organski uzgoj. Kvalitetno, permakulturno sjeme možete naručiti ovdje, a ako planirate krenuti s uzgojem proljetnica, sada je zadnji čas za nabavku sjemena!

Posude, supstrati, gnojiva

Baš sve što vam treba možete nabaviti u vrtnim centrima, ali nekim stvarima možete doskočiti i na povoljnije i ekološki prihvatljivije načine. Primjerice, male presadnice možete uzgajati i u kartonima od jaja, u restoranima možete nabaviti velike limenke pa u njima uzgajati začinsko bilje, razne kante vam mogu poslužiti kao veće posude – samo svakako napravite rupice za drenažu… Zatim, ako poznajete nekoga tko već vrtlari „na veliko“ vjerojatno vam može dati malo svog komposta. Ako ste nabavili kvalitetan supstrat za početak uzgoja, u ovoj fazi vam neka posebna gnojiva neće trebati, ali svakako istražite što i kako, praktički besplatno, možete dobiti pomoću koprive, ljuski jaja, sode bikarbone…

vrtlarenje

Sitni vrtlarski pribor

U okvirima balkonskog vrta ruke su vam najpraktičniji alat. Ali u nekim situacijama dobro će vam doći i rukavice, kao i vrtne škare te neka mala lopatica – ili jednostavno žlica koju već imate kod kuće. Osim toga, ja pri ruci uvijek imam i štapove od bambusa koji služe kao potporanj biljkama koje rastu u visinu te nešto čime ih mogu pričvrstiti. Naravno, trebat će vam i neka kantica za zalijevanje – to također ne morate kupovati. U tu svrhu, dok su biljke malene, možete iskoristiti bocu s izbušenim plastičnim čepom kako bi nježno zalili mladice, a kasnije, kada biljke postanu veće i žednije, razne posude ili kantice veće zapremnine koje već imate kod kuće.

Planiranje i razvoj mog balkonskog vrta, kao i više korisnih savjeta možete vidjeti na mom Instagram profilu!

 

 

Anđela Ivčević

 

Foto: @lil__kitchen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.