dan žena

Sretan dan žena

 

Štovanje Božice Majke predstavljeno je kroz tri aspekta njezina života: od mlade djevojke, potom majčinske figure, do ružne, ali mudre starice, a koji pak predstavljaju izmjenu godišnjih doba u prirodi i njene procese.

Stvaranje života rezultat je spajanja Boga i Božice, odnosno muškarca i žene, a štovatelji crpe svoju snagu i energiju od svojih božanstava.

Božica vlada od proljeća do jeseni, a Bog tijekom kasne jeseni i zime. Obožavanje majčinske figure, nositeljice života, postoji od pamtivjeka. U Babilonu su je štovali u liku Nebeske Kraljice, a štovanje Božice kao takve možemo pronaći i u religijama iz III. tisućljeća prije Krista. S tim vjerovanjem je u uskoj vezi i vjerovanje da sve što je živo ima dušu te da se nakon smrti vraća u život ponovnim rođenjem. Ovo učenje možemo pronaći među druidima, starim keltskim svećenicima koji su učili da duša umrlog ulazi u novorođenče, te da ništa ne nestaje već da se obnavlja ponovnim rađanjem.

Životni ciklus Božice odvija se paralelno s promjenama u prirodi, s mijenom godišnjih doba, krenuvši od njezina djevojaštva u proljeće i vjenčanja s Rogatim Bogom u ljeto. U vrijeme žetve ona je majčinska figura dok u kasnu jesen i za vrijeme zime poprima lik mudre starice, sve da bi se cijeli ciklus besmrtne Božice ponovio slijedeće godine.

dan žena

Trostruka Božica

Trostruka Božica prikazana je u tri stadija života žene: djevojka, majka i starica. Promjene žene kroz prirodne cikluse prikazane su i simboliziraju faze Mjeseca.

Djevojka je prikaz večernjega mjeseca, majka punog mjeseca, a starica jutarnjeg mjeseca. Djevojka predstavlja mladost, proljeće života u svom procvatu. Ipak, ona je i nimfa i smrt-unutar-života. Ona je istovremeno i nevina i zavodljiva za one koji prepoznaju snagu njene seksualnosti. Njeno godišnje doba je proljeće, a vrijeme zora, prošlost. Njena osoba povezuje se s cvijećem. Pobuđuju je seksualna magija, ljubavne čarolije, energija mladenašva, ljepota, počeci. Ona je predstavljena u likovima Nimue, Kore, Perzefone, Gerd, Caer, Blodeuwedd, Anathe, Brigid Bhoidheach.

dan žena

Majka je zrela žena na vrhuncu svoje moći. Rađa i hrani djecu. Ona predstavlja Život. Ona je majka koja se nježno brine o svome djetetu, ali istovremeno i lavica koja lovi da bi prehranila svoju mladunčad i sačuvala ju od smrti. Njen lik je u vezi sa žitaricama. Njeno godišnje doba je ljeto, a vrijeme podne i suton, sadašnjost. Pobuđuje ju plodnost, materinstvo, priroda, udobnost, veze, obiteljske stvari, podučavanje. Oslikana je u likovima Izide, Aa, Demetre, Ištar, Ceres, Ambike, Danu, Anahite, Asherah, Sheng-Mu, Coatlicue, Hathor, Lakshmi, Nintu, Luonnotar.

Starica je dobra baka kojoj se možete obratiti za savjet, ali ujedno je ona i Tamna Božica koja utjeruje strah. Ona je život-u-smrti i u mnogo pogleda jača je i moćnija od majke. Ona pozna sve tajne, iza nje su mudrost i iskustvo, saznjanje i smrt. Božicu u obliku starice često povezuju s grobljima i mlinovima. Njena godišnja doba su jesen i zima, a vrijeme ponoć i budućnost. Ovu božicu pobuđuju mudrost, iskustvo, protjerivanje, vezivanje, završeci, skrivena znanja. Oslikana je likovima: Annis, Oye, Skuld, baba Jage, Cailleach, Greine, Hel, Sedne, Toci, Maman Brigitte, Takotsi.

dan žena

Pobuđivanje Trostruke Božice ima veliku moć u čarolijama i ritualima, jer se time bude svi aspekti njezina postojanja.

Trostruku Božicu predstavljaju: Hore, Telhine, Harpije, Zorya, Graye, Furije, Sudbine, Gracije, Norne, Trostruka Muza, Erinnyije, Gorgone i Deae Matres, Nebeska Majka; Medea/Krug/Hekata – Konkordija/Zdravlje/Mir – Marija Magdalena/Marija/Ana – Allat/Manat/Al Uzza, Carmenta, Morrigan, Hekata, Brigid, Kali, Helice.

Predstavljena je brojem tri i svim brojevima djeljivim s tri. Njene boje su crvena, tamnoplava i bijela.

Biljke koje je predstavljaju su: jabuka, djetelina, piskavica, žućkasta djetelina, trolist, sporiš, crni dud, limunov sporiš, hrastovo stablo, vrijesak, iris.

Životinje koje ju predstavljaju su: ždral, južnoafrički pećinar i vuk.

Trostruka Božica slavi se 6. siječnja, 3. ožujka i 21. rujna.

 

Dea Devidas

-čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam – vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki… ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju… život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima.

 

Izvor: elementi.space

Foto: Unsplash