parallax background

Sretan dan žena

zeleni sok
Trikovi za dobar zeleni kašasti sok
7. ožujka 2021.
indira juratek
Naša urednica Indira Juratek ima poruku za sve žene
8. ožujka 2021.

 

Štovanje Božice Majke predstavljeno je kroz tri aspekta njezina života: od mlade djevojke, potom majčinske figure, do ružne, ali mudre starice, a koji pak predstavljaju izmjenu godišnjih doba u prirodi i njene procese.

Stvaranje života rezultat je spajanja Boga i Božice, odnosno muškarca i žene, a štovatelji crpe svoju snagu i energiju od svojih božanstava.

Božica vlada od proljeća do jeseni, a Bog tijekom kasne jeseni i zime. Obožavanje majčinske figure, nositeljice života, postoji od pamtivjeka. U Babilonu su je štovali u liku Nebeske Kraljice, a štovanje Božice kao takve možemo pronaći i u religijama iz III. tisućljeća prije Krista. S tim vjerovanjem je u uskoj vezi i vjerovanje da sve što je živo ima dušu te da se nakon smrti vraća u život ponovnim rođenjem. Ovo učenje možemo pronaći među druidima, starim keltskim svećenicima koji su učili da duša umrlog ulazi u novorođenče, te da ništa ne nestaje već da se obnavlja ponovnim rađanjem.

Životni ciklus Božice odvija se paralelno s promjenama u prirodi, s mijenom godišnjih doba, krenuvši od njezina djevojaštva u proljeće i vjenčanja s Rogatim Bogom u ljeto. U vrijeme žetve ona je majčinska figura dok u kasnu jesen i za vrijeme zime poprima lik mudre starice, sve da bi se cijeli ciklus besmrtne Božice ponovio slijedeće godine.

dan žena

Trostruka Božica

Trostruka Božica prikazana je u tri stadija života žene: djevojka, majka i starica. Promjene žene kroz prirodne cikluse prikazane su i simboliziraju faze Mjeseca.

Djevojka je prikaz večernjega mjeseca, majka punog mjeseca, a starica jutarnjeg mjeseca. Djevojka predstavlja mladost, proljeće života u svom procvatu. Ipak, ona je i nimfa i smrt-unutar-života. Ona je istovremeno i nevina i zavodljiva za one koji prepoznaju snagu njene seksualnosti. Njeno godišnje doba je proljeće, a vrijeme zora, prošlost. Njena osoba povezuje se s cvijećem. Pobuđuju je seksualna magija, ljubavne čarolije, energija mladenašva, ljepota, počeci. Ona je predstavljena u likovima Nimue, Kore, Perzefone, Gerd, Caer, Blodeuwedd, Anathe, Brigid Bhoidheach.

dan žena

Majka je zrela žena na vrhuncu svoje moći. Rađa i hrani djecu. Ona predstavlja Život. Ona je majka koja se nježno brine o svome djetetu, ali istovremeno i lavica koja lovi da bi prehranila svoju mladunčad i sačuvala ju od smrti. Njen lik je u vezi sa žitaricama. Njeno godišnje doba je ljeto, a vrijeme podne i suton, sadašnjost. Pobuđuje ju plodnost, materinstvo, priroda, udobnost, veze, obiteljske stvari, podučavanje. Oslikana je u likovima Izide, Aa, Demetre, Ištar, Ceres, Ambike, Danu, Anahite, Asherah, Sheng-Mu, Coatlicue, Hathor, Lakshmi, Nintu, Luonnotar.

Starica je dobra baka kojoj se možete obratiti za savjet, ali ujedno je ona i Tamna Božica koja utjeruje strah. Ona je život-u-smrti i u mnogo pogleda jača je i moćnija od majke. Ona pozna sve tajne, iza nje su mudrost i iskustvo, saznjanje i smrt. Božicu u obliku starice često povezuju s grobljima i mlinovima. Njena godišnja doba su jesen i zima, a vrijeme ponoć i budućnost. Ovu božicu pobuđuju mudrost, iskustvo, protjerivanje, vezivanje, završeci, skrivena znanja. Oslikana je likovima: Annis, Oye, Skuld, baba Jage, Cailleach, Greine, Hel, Sedne, Toci, Maman Brigitte, Takotsi.

dan žena

Pobuđivanje Trostruke Božice ima veliku moć u čarolijama i ritualima, jer se time bude svi aspekti njezina postojanja.

Trostruku Božicu predstavljaju: Hore, Telhine, Harpije, Zorya, Graye, Furije, Sudbine, Gracije, Norne, Trostruka Muza, Erinnyije, Gorgone i Deae Matres, Nebeska Majka; Medea/Krug/Hekata – Konkordija/Zdravlje/Mir – Marija Magdalena/Marija/Ana – Allat/Manat/Al Uzza, Carmenta, Morrigan, Hekata, Brigid, Kali, Helice.

Predstavljena je brojem tri i svim brojevima djeljivim s tri. Njene boje su crvena, tamnoplava i bijela.

Biljke koje je predstavljaju su: jabuka, djetelina, piskavica, žućkasta djetelina, trolist, sporiš, crni dud, limunov sporiš, hrastovo stablo, vrijesak, iris.

Životinje koje ju predstavljaju su: ždral, južnoafrički pećinar i vuk.

Trostruka Božica slavi se 6. siječnja, 3. ožujka i 21. rujna.

 

Dea Devidas

-čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam – vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki… ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju… život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima.

 

Izvor: elementi.space

Foto: Unsplash

Comments are closed.