parallax background

Dehidriranost ozbiljno utječe na mentalne sposobnosti

Tjedni horoskop od 9.7.- 15.7.
9. srpnja 2018.
nesvjesno
Zašto ne razumijemo nutrinu ili nesvjesno?
13. srpnja 2018.
 

Studija je pokazala da gubitak tekućine od otprilike 2 % težine sportaša dovodi do poremećaja kognitivnih funkcija. Čak takva (blaga do umjerena) dehidriranost- uzrokuje poremećaje pažnje i otežanu sposobnost donošenja odluka, stoji u radu objavljenom u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

 

Utvrđeno je da dehidriranost stvara probleme u zadaćama koje traže pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje, na primjer, snalaženje na zemljovidima, pravopis, računanje ili korigiranje tekstova.

”Već smo znali da fizička spremnost pati kada se prijeđe prag od 2 % tjelesne mase, naročito poslije vježbanja u toplom okružju”, tvrdi voditeljica studije Mindy Millard-Stafford. ”Zato se postavlja pitanje što se onda događa u mozgu uz isti gubitak tekućine, što je često kod ljudi kada budu aktivni ili kad rade vani. Kao što stanica mišića zahtijeva vodu, tako je treba i stanica mozga.”

Učinci takve dehidracije nisu dramatični, ali su narasli s rastom dehidriranosti.

 
 

Ova studija nije prva takva koja istražuje učinak dehidriranosti na kognitivne funkcije, no sve ranije su imale proturječne rezultate zbog malo ispitanika. Zato su ovaj put obuhvaćena i ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih ljudi.

Ispitanici su nakon tjelesnih aktivnosti na toplom vremenu i uz uskratu tekućine izgubili 1-6 % težine.

Dr. Ronald Roth, koji nije surađivao na studiji, ocjenjuje kako je pravi tren za takva istraživanja zbog globalnog zatopljenja i da se podsjeti vikend-sportaše koliko je bitno konzumirati dovoljno tekućine.

 
 

”Mislim kako ovo osnažuje ono što smo i inače smatrali točnim”, tvrdi on. Poruka je – što je veća dehidriranost, to manje oštro radi um pa vaše sposobnosti donošenja odluka stradaju. Roth podsjeća kako su simptomi dehidriranosti slabost mišića, opća nemoć, smanjeno lučenje urina te zbunjenost.

Za toplije dane se preporučuje unaprijed napraviti plan vježbanja. Roth upozorava i kako ne bi trebalo konzumirati prevelike količine vode jer to dovodi do opasnog stanja zvanog hiponatrijemija.

”Bitno je dobro uravnotežiti unos i gubitak tekućine”, tvrdi Roth i upućuje na jednostavan način – kontroliranje boje urina koja bude vrlo svijetla ako se unese previše vode, a tamnije žute boje ako je urin koncentriran, tj. ako je osoba dehidrirana.

 

Izvor: geek.hr

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.