DIY: Prirodni stolnjak bojan metodom Bundle dyeing

 

Drage čitateljice i čitatelji, pozdravljam vas iz svog doma u Gorskom kotaru uzbuđena što upravo čitate moj prvi tekst za ovaj divan portal. Pišem vam dok pijuckam čaj od koprive, vani je snijeg, a u loncu se krčkaju tkanine i biljke.

Blagdanski ugođaj se već ušuljao u svaki kutak, a i mene pomalo obuzima te razmišljam zašto ne bismo ovih blagdana stol ukrasili s jedinstvenim komadom koji smo sami napravili i pri tome se odlično zabavili? Pripremila sam vam stoga jedan zanimljivi upcycled projekt s kojim se možete zabavljati i eksperimentirati na razne načine.

Sve što vam treba imate u kuhinji, a uz malo dobre volje možete napraviti čaroliju!

DIY: Prirodni stolnjak bojan metodom Bundle dyeing

Imala sam jedan poduži komad od izrezane starinske plahte koji sam odlučila pretvoriti u predivan stolnjak. Naravno, ako nemate ovako veliki komad eksperimentirajte s manjima, oduševit ćete se, vjerujte mi. Ako ste bojali jaja ljuskama luka, onda će vam ovo biti jako zanimljivo.

Metoda koju vam sada predstavljam se u svijetu prirodnog bojadisanja zove „Bundle dyeing“, a funkcionira ovako: uzme se tkanina na koju se pozicionira biljni materijal, zamota, zaveže i stavi u lonac s vodom da se kuha nekih pola sata pa sve do sat i pol, ovisi kakav efekt želite dobiti.

Najčarobniji je trenutak odmatanja jer nikada ne možemo znati kakav ćemo rezultat dobiti, a ujedno nas priroda uči da smanjimo očekivanja i da se prepustimo znatiželji i neočekivanim situacijama.

Od materijala za bojanje tkanine metodom Bundle dyeing vam je potrebno:

– Lonac s poklopcem
– Ljuske luka
– 100 % prirodna tkanina koja je prethodno oprana, najbolje pamučna za početak, stara jastučnica, krpa, bilo što će dobro doći.
– Škare
– Prirodna vezica, ako nemate kao na fotografiji, izrežite trake od tkanine
– Kuhača i hvataljke
– Voda
– Štednjak, izvor topline

@andreaanicdokmanovic

Postupak za bojanje tkanine metodom Bundle dyeing

1. Tkanina koju koristite mora biti prethodno oprana kako bi se boja bolje primila za vlakno. Možete iskoristiti i neku zamrljanu tkaninu, bitno da je čista, mrlje će ionako prekriti luk. Čistu tkaninu namočite s vodom i istisnite višak vode. Raširite ju lijepo na stol i stavite ljuske na jednu stranu tkanine. Ja sam stavila na sredinu pošto ovako još nisam radila, a vi možete na polovicu jedne strane, posve je svejedno.

@andreaanicdokmanovic

2. Sada je potrebno „zatvoriti“ ljuske tako da presavijemo slobodnu stranu tkanine na dio s ljuskama i onda još jednom kako ljuske ne bi ispale i kako bismo lakše zarolali sve u jedan svežanj.

@andreaanicdokmanovic

3. Zarolajte tkaninu stežući smotuljak kako bi ljuske ostale na svom mjestu. Nakon što ste napravili smotuljak, čvrsto ga omotajte trakama i zavežite.

@andreaanicdokmanovic

4. Sljedeći korak je stavljanje svežnja u lonac s vodom. Koliko vode je dovoljno? Ovisi kakav efekt želite dobiti. Ukoliko želite jasnije otiske, stavite manje vode, a ukoliko želite razliveni efekt, stavite više. Kada stavite manje vode, potrebno je paziti da voda ne ispari pa po potrebi dodati još. Sve kuhate cca pola sata u poklopljenom loncu uz povremeno okretanje svežnja.

@andreaanicdokmanovic

5. Nakon pola sata izvadite vaš svežanj da se ohladi i onda razmotajte. Promatrajte čaroliju otiska i divite se snazi prirode!

@andreaanicdokmanovic

6. Odstranite ljuske u kompost ili ih opet iskoristite, dobit ćete malo slabiji otisak. Vodu također možete opet iskoristiti na način da s njom bojadišete neku tkaninu. Mogućnosti je bezbroj i dajte mašti na volju.

@andreaanicdokmanovic

7. Nakon što se tkanina osuši, možete ju izglačati i staviti na stol. Ja nisam glačala što mi je dalo dodatnu čar. Ukrasite stol po želji i uživajte u tome što su stvorile vaše ruke!

@andreaanicdokmanovic

Kako održavati stolnjak?

Ovo što ste upravo napravili je prirodna boja i otisak na tkanini koja nije prethodno fiksirana sredstvom za prihvat boje. Najprije je potrebno prihvatiti da će se boja s vremenom promijeniti i izblijediti. No, to je logično, jer se priroda mijenja pa čak i mi ljudi.

Tkaninu možete oprati blagim deterdžentom najranije dva tjedna od kada ste ju bojadisali i to ručno te osušiti u sjeni. Ako vam se stolnjak zamrlja pa to je super jer luka ćete sigurno opet imati i možete postupak ponoviti pozicionirajući luk na drugo mjesto i na taj način nadograđivati svoju kreaciju.

Promatrajte, eksperimentirajte, ne bojte se ispiranja, izbljeđivanja, to je sve normalno kao što je nekada bilo posve normalno ponovo bojadisati izblijedjelU odjeću. Oslobodite svoju maštu, pogledajte što još imate u svom okruženju i igrajte se, a priroda će vam vratiti predivnim i jedinstvenim uzorcima i bojama.

Cijeli postupak sam i snimila, video pregledajte u nastavku.

 

Do sljedećeg čitanja, želim vam što više prirode!

 

Možda želite pročitati i intervju:

Upoznajte Andreu Anić Dokmanović – novu Budi Dobro autoricu 

 

Andrea Anić Dokmanović

– Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače.

 

Instagram:

@andreaanicdokmanovic

@ljekostudio

 

Foto: Andrea Anić Dokmanović

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.