parallax background

Dobra knjiga – Grupa: Kako su jedan terapeut i grupa neznanaca spasili moj život

slavlje
ZEN tarot – Slavlje
4. kolovoza 2023.
5 mentalnih obrazaca koji će vam oduzeti energiju
5. kolovoza 2023.

 

Christie Tate američka je spisateljica i esejistica čiji su tekstovi objavljivani u “New York Timesu”, “Washington postu”, “Chicago Tribuneu” i drugim časopisima.

No, pozornost šire javnosti privukla je svojim prvim romanom, točnije, memoarima “Grupa: Kako su jedan terapeut i grupa neznanaca spasili moj život” (Znanje, 2022.; prijevod Mirjane Čanić Kukilo) koji su ubrzo nakon izlaska iz tiska dobili status bestselera.

Grupa – Kako su jedan terapeut i grupa neznanaca spasili moj život, Christie Tate

Priča počinje u trenutku kada je spisateljica i, ujedno, glavna junakinja romana Christie Tate kao studentica prava proglašena najboljom na svojoj godini. Unatoč tome, psihički je u poprilično lošem stanju i bori se s bulimijom i depresijom koje su posljedica njene nezadovoljene potrebe za pripadanjem, ljubavlju i intimnošću. Sve češće razmišlja i o tome kako bi bilo da je više nema i da si na taj način skrati muke. Tada do Christie dođe informacija o doktoru Rosenu i njegovoj grupnoj psihoterapiji. Rosen je vrlo osebujan u svom pristupu klijentima, no izgleda da je vrlo uspješan. Jedna od stvari na kojima inzistira je bezuvjetna iskrenost, potpuno razotkrivanje pred ostalim članovima grupe. Iako joj to teško pada, Christie se uključuje u grupu i započinje vrlo intenzivno putovanje do iscjeljenja.

Doktor Rosen je obećao da ovo neće potrajati dovijeka – plakanje, sranje. Povjerovala sam mu u jednoj sekundi, ali u idućoj nisam. Izjedao me je sram. Sram što sam se raspadala zbog prekida petomjesečne veze. Sram što sam doslovce posrala samu sebe zbog prelijepog muškarca s kojim sam spavala dvadeset sedam puta. Sram što je nakon gotovo 380 terapeutskih seansi – više od 34.000 minuta terapije s terapeutom školovanim na najboljem fakultetu – moje srce i dalje bilo oštećeno i nije se moglo vezati.

S jedne strane, Christiena priča nas podsjeća na neugodnu činjenicu da svi kročimo kroz život s određenim teretom ograničavajućih uvjerenja, emocionalnih povreda i duboko potisnutih trauma koje nas vjerno prate i opstruiraju ostvarenje naših ciljeva i zadovoljenje potreba. Unedogled nam se ponavljaju neke neželjene situacije i odnosi i čini nam se kao da se vrtimo u začaranom krugu. I dobro nam se čini. Međutim, s druge strane ovi memoari nam ulijevaju nadu da postoji način i da nam je dostupna pomoć u oslobađanju od obrazaca ponašanja koji nam ne služe, štoviše, štete. Da bismo ih napustili i zamijenili nekim konstruktivnijima i učinkovitijima, ne preostaje nam ništa doli zaorati duboko u sebe. Moramo čvrsto odlučiti da se želimo promijeniti i proći kroz taj neugodan proces transformacije na kojem ćemo se suočiti s mnogim neugodnim sjećanjima i emocijama. No, to je jedini način da se nanovo izgradimo i da nam život krene u željenom smjeru. U ovoj knjizi, Christie Tate svjedoči upravo o tome uz napomenu da osobni razvoj nikada ne prestaje jer će pred nas dolaziti uvijek novi izazovi.

 

Možda vas zanimaju slične teme:

20 knjiga koje ovog ljeta nosimo na ljetovanje 

Ako vas zanimaju teme književnosti i recenzije knjiga posjetite našu rubriku DOBRA KNJIGA, a ako želite više saznati o psihologiji, emocijama i osobnom rastu možete pročitati u našoj rubrici LIFE COACH & HEALING. 

 

 

Tihana Malenica Bilandžija

– Kao psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog razvoja svoj profesionalni interes pronalazim u otkrivanju načina i puteva kako osvještavanjem te promjenom obrazaca doživljavanja i ponašanja na svim razinama našeg ljudskog postojanja (tjelesna, emocionalna, misaona, ponašajna i duhovna) možemo štititi i očuvati svoje zdravlje i unutarnji mir. Više o mom radu saznajte na web stranici Inspiracija.net te društvenim mrežama fB @inspiracija.net i IG @inspiracija.tmb

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.