Dobra knjiga: Ljubav 2.0. – Novi pogled na najuzvišeniju emociju

14. svibnja 2020.
raffaelo
Kremaste Raffaelo overnight pahuljice
14. svibnja 2020.
regresija
Regresija: tehnika koja nam omogućuje mentalni povratak u prošlost
18. svibnja 2020.

 

Koja je vaša definicija ljubavi? Vaš odgovor bi vjerojatno zvučao kao i moj unazad nekog vremena i sadržavao mješavinu zajedničkih kulturalnih poruka i dubokih osobnih iskustava s intimnošću. Ljubav!

Još kad o njoj piše netko tko je doživio ljubavni brodolom, nekima će biti neshvatljivo, a ipak vjerujem da oni koji je žive svaki dan će jako dobro shvatiti moje pisanje.

Ljubav 2.0, Dr.Barbara L.Fredrickson

“Novi pogled na najuzvišeniju emociju te kako ona upravlja svime što činimo, mislimo i osjećamo.”

Dr. Barbara Fredrickson direktorica je Laboratorija za pozitivne emocije i psihofiziologiju pri Sveučilištu North Carolina u Chapple Hillu, profesorica i vodeće ime na području društvene i pozitivne psihologije. Za svoj rad je primila najviša priznanja američkih i međunarodnih udruženja za promicanje pozitivne psihologije.

ljubav 2.0.

Knjiga mi je stigla baš u vrijeme zatvaranja u naše domove, u trenutku kad svijet, vjerujem, doživljava transformaciju i to jako bitnu. Sve ono što sam pronašla u ovoj knjizi ili još bolje što je mene pronašlo. Koliko živimo ljubav, kako je definiramo i čije definicije u biti živimo? Novi pogled na ljubav je tu, a za shvatiti je ipak trebamo napraviti jedan mali odmak od svega onoga što znamo i što su nas učili. Filmska industrija, muzika, kultura, običaji, obitelj. Napustiti sve one stavove koji iziskuju da morate voljeti nekog rođaka jer je obitelj tako rekla, da morate biti u bračnim odnosima do kraja života jer tako nalaže kultura ili pak religija. A ako ljubav shvaćate kao obavezu i obećanje ovo je knjiga u kojoj ćete stvarno doživjeti preokret., radikalan, naravno ako želite. Ono što naše tijelo ima za definiciju ljubavi je drukčije od onoga što ova knjiga nudi.

Ljubav nije jedna od kategorija odnosa. Niti je nešto u što možeš “upasti” pa godina kasnije “ispasti”. Ljubav nije seksualna žudnja ili povezanost krvnih veza. Nije ni posebna veza ili obaveza. Daleko od toga da nije povezana sa svakim od ovih koncepata, a opet toliko je drukčija. Ljubav možete svakog dana pronaći nebrojeno puta.

Ono što je nekad bilo zasnovano na duhovnom i praktičnom, čiji korijeni sežu tisućljećima u prošlost kad pričamo o ljubavi, danas je dobilo i svoj pristup sa znanstvene strane. Znanost o emocijama. Podskup emocija koje su nam ugodne , onih ugodnih stanja – radosti, zabave, zahvalnosti, nade i sličnih, emocije koje istodobno prožimaju naš um i tijelo. U ta stanja vjerojatno ulazimo i izlazimo nekoliko desetaka puta na dan,katkad dok smo sami, a katkad dok smo s drugima. Iako pozitivna stanja doživljavamo kao iznimno suptilna i kratkotrajna, takvi trenutci mogu u našem životu jako djelovati na naš rast. Sve te pozitivne emocije otvaraju naš svjetonazor to jest širi ga, jer dolazimo pod utjecaj bilo koje od pozitivnih emocija.
A jednostavno rečeno, širenjem svoje vizije,vidimo više i širimo kontekst. I tako onda u tom privremeno proširenom obuhvatnijem svjetonazoru postajemo fleksibilniji i osjetljiviji na druge. Znanost potvrđuje da pozitivne emocije mogu pokrenuti uzlazne spirale u našem životu, samoodržavajuće putanje rasta koje nas uzdižu kako bi bili bolja inačica sebe.

ljubav

I to je u biti pogled na ljubav:

Da nas otvaraju i da nas mijenjaju te pozitivne emocije na bolje!

Ljubav je onaj mikrotrenutak topline i povezanosti koji dijelimo s drugim bićima.

Smiješak gospođi koja radi u trgovini, pozdrav nekom usputnom prolazniku, jedno kako si?, sve su to mikrotrenutci pozitivnosti to jest ljubavi.

Svi oni kratkoročni učinci pozitivnih emocija kao što su glazba, isječci iz filmova, crtići, neočekivani slatki darovi su u biti metode s ponavljanjem koje slabe i gube naboj. To je zato što se mi ljudi prilagođavamo: čak i najjači poticaj koji izaziva emocije ponavljanja blijedi i nestaje u pozadinu.

Sa znanstvenog stajališta to je složeni lanac bioloških reakcija koje se odvijaju u tijelu te mijenjaju naše ponašanje na načine koji utječu na ljude oko nas. I sad čak ta znanost otkriva misterij ljubavi, tu emociju koja je dugo bila vezana samo za duhovne i religijske sfere i ono što smo dobili kao definicije za života. Sposobnost ljubavi da hrani, iscjeljuje i čini dobro duboko je umrežena u našu biologiju i načine na koji se odnosimo prema drugima. Koliko pridajemo važnost vlastitim pozitivnim emocionalnim iskustvima? Vjerujemo li im, okrećemo se prema njima? Težimo li pozitivnim mikrotrenutcima i cijenimo li ih? Trenutak kad naučimo prioritetizirati ljubav i druge pozitivne emocije iz njih dobijemo zapravo još više, živimo zahvalnost, a zahvalnost donosi još više obilja.

ŠTO JE LJUBAV?

“Ljubav je kratkotrajna, ali učestala.” FRANCOIS DE LA ROCHEFOUCAULD

“Eskimi su imali pedeset i dvije riječi za snijeg, jer im je bio važan: toliko bismo ih trebali imati za ljubav.”
MARGARET ATWOOD

Ljubav je emocija, trenutačno stanje koje se događa kako bi proželo naš um i tijelo. Ljubav se, kao i sve emocije, pojavljuje kao izrazit i brz obrazac, suptilna i vječno promjenjiva sila. Kao i sve pozitivne emocije, dubok osjećaj koji nam ljubav donosi, inherentno je i iznimno ugodan, pruža nam veliku ugodu. Pa ipak osim osjećaja ugode , mikrotrenutak ljubavi, kao i druge pozitivne emocije mijenja naš um. Širi našu svijest o okruženju pa čak i svijest o sebi. Dok smo prožeti ljubavlju opažamo manje razlike između sebe i drugih, u biti naša sposobnost da vidimo druge – DA IH ZAISTA VIDIMO, cijelim srcem, naglo se otvara.

Ljubav nam pruža osjećaj jedinstva i povezanosti zbog čega se osjećamo dijelom nečeg većeg od sebe. I nije ljubav samo onaj osjećaj koji nas veže i koji čuvamo za naše supružnike ili partnere. Proteže se čak na naše bližnje roditelje, prijatelje.
Ljubav može u biti dosegnuti ono više nego što joj dopuštamo.

Zapravo, nitko, mlad, star, strastven ili suzdržan, bez partnera ili u braku ne bi trebao biti isključen od ljubavi.
Jer ljubav daje energiju, kao na primjer dok sjedite u avionu i pokraj vas osoba kojoj ste se otvorili ili koju ste vi pozorno saslušali, to je uvažavanje i istinsko poštovanje. To je ta energija ljubavi. Kako je Louis Armstrong opjevao u pjesmi: ” What a wonderful world” Vidim prijatelje kako se rukuju…govore….Kako si, a zapravo govore, volim te.

Vijesti koje slušamo svakodnevno koje dolaze iz svijeta mogu nas ispuniti osjećajem uplašenosti, agresije, pohlepe. Kao globalno društvo osjećamo više stresa i dijagnoza sve više bolesti. Koliko u biti tih dijagnoza proizlazi iz našeg kolektivnog poricanja tko smo i kako smo dospjeli ovdje?

Mi smo LJUBAV! Ne zaboravite. Jer svijet kojim se svakodnevno suočavamo uvijek će nam nudity mješavinu dobrih i loših vijesti. Mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo i hoćemo li se obraniti i stvoriti mikrotrenutke ljubavi, ne samo s partnerima i članovima obitelji već i s onima izvan kruga naše obitelji. Naposljetku naš genetski opstanak više negoli ikada u ljudskoj povijesti može ovisiti o ljubavi koju dijelimo i o vezama koje uspostavljamo. Stoga, dok unaprjeđujemo svoje viđenje ljubavi učimo njegovati više njezinih mikrotrenutaka ne samo što primamo dobrobiti nego ih i dajemo. Opetovano dijeljenje, koliko god maleno i suptilno pomaže uspostaviti i ojačati zdrave zajednice i kulture.

namjerno zanemarivanje

LJUBEĆA DOBROTA

Ljubeća dobrota je stara praksa koja se u budističkim učenjima smatra i jednom od četiri najplemenitija stanja svijesti.
Sama meditacija ljubeće dobrote u kojoj utišavamo svoj um i razvijamo sposobnosti za ljubav i dobrotu donosi nam, više doživljaja ljubavi, više angažiranosti , više spokojstva, radosti, zabave više svake pozitivne emocije. Dobrota koju potičemo ovom meditacijom poboljšava odnose s drugim ljudima, a isto tako utječe na naše tijelo čineći ga zdravijim. Redovita prehrana ljubavlju utječe na to kako se razvijamo i mijenjamo iz dana u dan te nas čini zdravijima i otpornijima.

Jedan od primjera prakse mikrotrenutka: Uspostavite tri veze prožete ljubavlju!

“Prisjetite se koliko vam istinsko povezivanje s nekim može donijeti energije i dobrobiti, dok s lakoćom dijelite struju misli i osjećaja.

Tijekom dana potražite najmanje tri mogućnosti za takvo povezivanje s drugima, u srdačnosti, poštovanju i dobroj volji.
Mogućnosti se mogu pojaviti kod kuće, na radnome mjestu, u susjedstvu ili u vašoj zajednici. Gdje god se nalazili, otvorite se prema drugima otvoreno nudeći pozornost i stvarajući osjećaj sigurnosti pogledom u oči, razgovorom ili kad je primjereno dodirom.

Iznesite svoje bezbrižne misli i osjećaje te ostanite prisutni dok druga osoba iznosi svoje.

Naknadno lagano razmislite o tome je li vas ta komunikacija navela da osjećate jedinstvo rezonancije pozitivnosti, barem malo.

Uspostavljanje namjere traženja i stvaranja mikrotrenutaka povezivanja u ljubavi može biti drugo oruđe za poboljšanje vašeg zdravlja i dobrobiti.

planetopija

Meditacija ljubeće dobrote

Meditacija ljubeće dobrote, kao i sve druge meditacijske prakse, obuhvaća tihu kontemplaciju u sjedećem položaju, često zatvorenih očiju te početnom usredotočenošću na disanje i područje srca.

Možete namjestiti budilicu da tiho zazvoni nakon desetak minuta, kako biste mogli eksperimentirati ne razmišljajući o vremenu.

Nakon toga možete produživati ovo vrijeme na dvadeset minuta i dalje.

Meditacija ljubeće dobrote nalik je vođenoj meditaciji, iako je praksa više usredotočena na osjećaje ljubavi, nego na vizualne predodžbe.

Usredotočite se na osjete vlastitog srca. Dišite u srce iz njega. Opazite kako svaki dah donosi vašem srcu novu energiju.

JEDINO JE LJUBAV TA, KOJA KAD SE DIJELI, SE NE UMANJUJE, VEĆ POVEĆAVA i ŠIRI!

“Izražavati ljubav umjesto ostavljati dojam izražavanja ljubavi jest težnja doista vrijedna našeg vremena i energije.”

Živiš li ti ljubav?

Probaj!

 

Ivona Grbešić

 

Foto: Pexels, Planetopija

1 Comment

  1. […] Recenzija knjige na holističkom lifestyle portalu Budi dobro. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.