Dobra knjiga: O samo-pouzdanju i kako ga steći

mindfulness
Mindfulness – Biti prisutan u sadašnjem trenutku
15. rujna 2020.
petra sever
Petra Sever: što zapravo znači pojam održiva ljepota?
16. rujna 2020.

 

Pouzdanje je djetinja sposobnost suočavanja s nepoznatim kao da nam je ono što nas tamo čeka već otprije poznato.

Što je zajedničko Madonni, Sereni Williams i djetetu koje prvi put sjeda na bicikl? Je li njihovo samopouzdanje posljedica karaktera ili pak rada na sebi? Iako mnogi ljudi smatraju da je samopouzdanje sposobnost kojom ovladaju tek rijetki, veliki mislioci kroz povijest dokazali su da nije riječ o povlastici odabranih.

samopouzdanje

O samo-pouzdanju, Charles Pepin

Iako je put do samopouzdanja dug i pun prepreka, knjiga O samo-pouzdanju poručuje da vjera u sebe nije nedostižna, ali zahtijeva i povjerenje u druge te u sam život.

Uz pomoć kanonskih djela filozofije, radova psihoanalitičara i psihologa, ali i primjera velikih umjetnika i sportaša, francuski filozof Charles Pépin rasvijetlit će misterij samopouzdanja.

Vremena nas na to prisiljavaju. U tradicionalnim društvima, svatko je imao svoje mjesto. Nije bilo potrebe za samopouzdanjem. Nasuprot tome, moderna vremena učinila su nas slobodnim bićima, odgovornima za vlastitu sudbinu. Danas je na nama da ostvarujemo svoje ciljeve, da dokažemo koliko vrijedimo te da gradimo vlastitu sreću: na nama je da osmislimo svoj život. A za to je potrebno samopouzdanje.

Autor nas kroz knjigu uči da samopouzdanje dolazi od povjerenja u druge i sam život. Da bismo izgradili samopouzdanje moramo izgraditi povjerenje i osjećaj sigurnosti. Tek tada, iz snažnog osjećaja sigurnosti možemo samopouzdano krenuti u nesigurno.

Samopouzdanje se stječe vježbom i ustrajnošću. Čovjek koji je samopouzdan u stanju je prihvatiti rizik, bez zavaravanja i uvjeravanja samog sebe da je život imalo predvidiv.

Imati povjerenja u sebe… znači obratiti se onom nesigurnom dijelu sebe – još neprobuđenom – i potom odlučiti da ga pozovemo i probudimo.

o samopouzdanju

Važno je znati da samopoštovanje i samopouzdanje nisu isto. Dok se samopoštovanje odnosi na naš sud o vlastitoj vrijednosti, samopouzdanje govori o našoj sposobnosti da činimo i djelujemo unatoč sumnjama i strahovima.
Na tom putu uvelike pomaže slušanje sebe, vjerovanje vlastitoj intuiciji, iznova i iznova se čuditi ljepoti svijeta koja nas okružuje, volja da se „zapraljaju ruke“ i da se bude proaktivan.

Što srčanije pristanemo na mogućnost pogreške, to sami sebi više dokazujemo da smo slobodni ljudi, sposobni da učinimo rez. Stjecanje samopouzdanja nas uči da zavolimo slobodu, umjesto da strahujemo od nje. A spoznaja da mi to možemo pružit će nam jedno posebno zadovoljstvo.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.