parallax background

Dobrobiti od vježbanja Zhang Zhuang pozicija

27. studenoga 2017.
tjedni horoskop
Tjedni horoskop od 27. 11. do 3.12.
27. studenoga 2017.
samopoštovanje
Radionica zahvalnost- Relax kids
28. studenoga 2017.
 

Najjednostavniji način za početak vježbanja Zhan Zhuanga je koristeći Wu Ji Zhuang (neutralnu) poziciju o čemu smo već pisali.


 

Napredne Zhan Zhuang pozicije

Uvodnu Wu Ji poziciju potrebno je vježbati onoliko dugo koliko je potrebno da se osjećamo ugodno u njoj u trajanju od 20 minuta. Nakon toga može se preći na slijedeću Zhan Zhuang poziciju, Cheng Bao Zhuang – 'držati loptu' ili 'grliti stablo', jednu od najvažnijih Zhan Zhuang pozicija.

Da bi se postavili u ovu poziciju potrebno je iz Wu Ji pozicije podignuti ruke do razine grudi. Dlanovi su okrenuti prema unutra i gledaju prsa, a razmak između vrhova prstiju je 2-3 širine dlana. Laktovi i ramena su opušteni prema dolje. Može se zamisliti da između ruku i grudi držimo veliku loptu ili da grlimo stablo. Ta je vizualizacija dobra jer nam pomaže da opustimo ruke i zadržimo poziciju duže vremena. Ostalo je sve kao u prethodno opisanoj Wu Ji poziciji.

U početku ovu poziciju nije moguće zadržati na više od nekoliko minuta. U tom slučaju potrebno spustiti ruke (i dalje 'držeći loptu') u razinu struka (Tuo Bao Zhuang pozicija) i odmoriti ili se vratiti u neutralnu Wu Ji poziciju. Nakon nekog vremena vježbanja vrijeme stajanja u poziciji će se produžiti.

Nakon vježbanja ovih pozicija moguće je započeti s vježbanjem drugih Zhan Zhuang pozicija koje su zapravo razne varijante gore opisanih pozicija i koje obuhvaćaju razne položaje ruku u paralelnom stavu (Ping Bustav) ili u stavu s lijevim ili desnim stopalom naprijed i drugim stopalom pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na prednje stopalo (Ding Ba Bu stav).

 
 

Zhan Zhuang pozicija - Cheng Bao Zhuang – 'držati loptu' ili 'grliti stablo'; Foto: Instagram @escuela_laoshan

 

Dobrobiti od vježbanja Zhan Zhuanga

Vježbanje statičkih pozicija Zhan Zhuanga razvija mir u umu (oslobađa tijelo i um od stresa), pomaže u detoksikaciji i čišćenju tijela, aktivira životnu silu tijela, jača metabolizam i imunitet, aktivira prirodne obrambene sposobnosti ljudskog organizma. Ljudska bića imaju prirodni mehanizam održavanja unutarnje ravnoteže i zdravlja. Ako se taj mehanizam ošteti i ravnoteža poremeti dolazi do pojave bolesti. Vježbanje statičnih pozicija u Yiquanu može popraviti taj manjak ravnoteže i ponovo dovesti osobu u stanje harmonije.

Svakodnevno vježbanje ove pozicije može dovesti do harmonije u funkcijama obje polutke mozga, aktiviranja samoiscjeljenja tijela. Slaba ili nikakva komunikacija između lijeve i desne polutke mozga može izazvati čitav niz problema, a najvjerojatnije je uzrok većine mentalnih i fizičkih poremećaja kao što su poremećaji u radu unutarnjih organa i funkcija tijela, razne slabosti i umor, bezvoljnost, nesigurnost, depresija, problemi u ponašanju i komunikaciji prema drugim ljudima, poteškoće sa pamćenjem i učenjem (naročito kod djece), loša koordinacija pokreta, ograničena sposobnost upotrebe mišića i tetiva, povrede kod bavljenja sportom ili raznim drugim fizičkim aktivnostima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.