eisenhowerova matrica

Eisenhowerova matrica: Matrica s kojom ćete vrlo lako odrediti prioritete

 

Bivši američki predsjednik Dwight D. Eisenhower osmislio je matricu koja nas uči kako da prioritiziramo naše odluke i vrijeme te da u našoj to do listi odlučimo čemu dajemo prednost, a što ćemo odraditi kasnije.

Tijekom dana svi imamo određene obaveze koje moramo ispuniti. Neke od njih će biti važne, a neke hitne za odraditi. Primjerice, na vrata vam kuca dobronamjerni gospodin iz HRT-a i pruža vam kovertu s već trećom opomenom u kojoj glasi da hitno podmirite zadnjih pola godine neplaćenih pristojbi, to će biti hitna obaveza koju morate odraditi i potrudit ćete se riješiti to što prije.

Razlika između važnih i hitnih zadataka jest da su hitne obaveze najčešće vezane uz druge ljude i uz nedostatak vremena. To su obaveze koje ćete rijetko sami sebi postaviti. S druge strane, važne obaveze su one koje postavljate sami sebi i vezane su uz vas i vama najbliže ljude.

Eisenhowerova matrica: Matrica s kojom ćete vrlo lako odrediti prioritete

eisnehowerova matrica

Zamislite popis od desetak dnevnih obaveza. Uzmite ga u ruke i počnite ga prioritizirati. Za svaki zadatak morate odlučiti između ovih četiri stvari.

1. Zadatak je važan, ali ne i hitan.
Ovaj zadatak ti je važan i moraš ga odraditi, ali ne odmah. Odluči točno vrijeme kada ćeš za njega odvojiti vrijeme.

2. Zadatak je važan i hitan.
Ovaj zadatak je prvi na redu za odrađivanje, sve ostalo može čekati. Odradi ga odmah!

3. Zadatak nije važan, niti je hitan.
Ovaj zadatak odgodi, odradit ćeš ga kada ćeš imati više slobodnog vremena ili kada postane važan ili hitan.

4. Zadatak je hitan, ali ne i važan.
Ukoliko postoji mogućnost, neka ovaj zadatak odradi netko drugi. Ako je riječ o poslu, proslijedi kolegi. Ako je priprema večere za prijatelje, zamoli partnera neka on to odradi. Sve dok drugi odrađuju zadatke koji vam nisu važni, preostaje vam više vremena da odradite ono što je veći prioritet.

eisenhowerova matrica

Postoji zanimljiva knjiga Briana Tracyja Eat that frog! Spominjem ju, jer ju se može povezati s Eisenhowerovom matricom. U knjizi objašnjava kako bismo one stvari iz naše to do liste koje nam se najmanje sviđaju i za koje nemamo motivacije, trebali riješiti prve. Samim time, ostaje nam ostatak dana za stvari koje želimo raditi i za koje ćemo biti kreativni i motivirani. Naslov je naravno metaforičan te nam daje na mogućnost, hoćemo li pojesti tu žabu, tj. odraditi taj zadatak što prije ili će žaba pojesti nas i izazvati nam emocije niskih vibracija.

Zapamtite da kako ćete organizirati svoje zadatke prema ovoj matrici, tim ćete ih redoslijedom odrađivati. Vrijeme je da izvadite svoju staru to do listu i odredite prioritete.

 

Rafael Jaić

– Komunikolog i novinar. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.