parallax background
10-dnevni izazov Danijele Medaković – kreni tapkati
lipanj 26, 2018
10-dnevni izazov tapkanja Danijele Medaković – 2. dan
lipanj 27, 2018
 

Emocije iziskuju vježbanje, a to traži praksu. Ne možemo reći: ne mogu si pomoći, jer ja tako osjećam.


 

Meditirati na uznemiravajuće emocije, jedan je način kako da se približimo svojim emocijama. Dakle, emocije treba promatrati kroz duboko disanje pogotovo kada se radi o strahu ili ljutnji. To ne znači promatrati ih očima, već treba spoznati način na koji funkcioniraju.

Emocije dolaze iz naše vlastite projekcije i nepoznavanja onoga što je priroda uma. Mi imamo snažnu vezanost usmjerenu prema ispunjenju želja i za taj cilj teško radimo kroz čitav svoj život, proživljavajući mnoge teškoće i probleme. Kada naše želje nisu ispunjene proživljavamo nesretnost i depresiju, što u nama često uzrokuje ljutnju, stvarajući još više problema i sebi i drugima.

Meditiranje na uznemiravajuće emocije je bitno ukoliko želimo razumjeti svoje emocije. No, to nije dovoljno. Nakon prakse meditacije, odnos s ljudima će pokazati pravu sliku jer ljudi su odraz onoga što mislimo i podsvjesno utjelovljuju ono što ustvari želimo.

Odnos s drugim ljudima izaziva razne vrste emocija i od našeg ponašanja prema njima zavisi koliko smo uspješni bili u praksi meditacije.

“Emocije nisu odvojene od uma. Val nije odvojen od oceana. Ali kada znamo da se radi o valu, onda se više ne plašimo i nema problema”, kaže Lama Mönlamgyatso.


 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net


 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.