hrvatska glazba

Evo zašto biste ovih dana više nego ikada trebali slušati glazbu

 

Postoji li išta na ovome svijetu što nam toliko lako može promijeniti raspoloženje i učiniti nas sretnima, veselima, sjetnima, tužnima, uspavanima, zaljubljenima poput glazbe?

Nešto je toliko posebno i jako u zvuku i svi koji mnogo slušaju glazbu sigurno su se i sami uvjerili kako određena glazba može utjecati na cjelokupnu fiziologiju. Da to nije samo osobna sugestija dokazala su brojna istraživanja, koja čak idu u smjeru toga da je s pomoću određene glazbe moguće izazvati isti učinak koji izazivaju lijekovi koji se koriste kao sedativi!

Ovih dana mnogo čujemo o anksioznosti i tjeskobi koju je kod ljudi probudila situacija s pandemijom koronavirusa. Već smo pisali o načinima na koje glazbu možemo koristiti u svakodnevnoj rutini za smanjenje stresa i stvaranje više radosti u životu, a danas saznajte nekoliko stvari koje možda ne znate o snazi koju glazba ima i uvjerite se zašto biste baš glazbu ovih dana trebali slušati više nego ikada.

hrvatska glazba

Kao i uvijek popis je začinjen najboljom hrvatskom glazbom (po izboru uredništava Budi Dobro), s čime se pridružujemo Apelu hrvatskim radio stanicama: postoji glazba i izvan estradnih okvira portala Ravno do dna.

Stvari koje možda ne znate o snazi glazbe

1. Glazba podiže raspoloženje, motivira, pomaže kod nesanice, smanjuje tjeskobu, anksioznost i depresiju.

2. Ako ste pod stresom, pokušavate meditirati, ali se ne možete fokusirati, ne brinite, mir možete dosegnuti i uz pomoć glazbe za opuštanje, glazbe za smirenje ili glazbe za meditaciju. Meditativna glazba otpušta anksioznost i pomaže u suočavanju sa stresom.

3. Znanstveno je dokazano da glazba utječe na otkucaje srca, disanje i puls, čime uzrokuje opuštanje i osjećaj ugode.

4. Kad slušamo glazbu naš mozak otpušta dopamin, neurotransmiter kojeg često nazivaju nagradnom supstancom, jer u nama budi dobre osjećaje i emocionalnu sreću. Oslobađa se i prilikom sexa ili kad jedemo hranu koja nas veseli. To može, zar ne?

5. Vesele i poletne riječi pjesama pomažu nam misliti pozitivno. “Reci mi nešto lijepo, šapni mi nešto meko, da me zagrije kroz noć…” Samo se sjetite neke vama drage pjesme koju ne možete danima izbaciti iz glave.

6. Glazba može probuditi određena sjećanja i brzinom zvuka prenijeti nas u neko lijepo i srcu drago iskustvo ili mjesto.

7. Glazba zaista liječi i na fizičkom nivou. Fabien Maman, glazbenik i akupunkturist, Tama-Do Academy, je svojim istraživanjem ustanovio da ljudske krvne stanice reagiraju na zvuk mijenjanjem boje i oblika. Njegova istraživanja pokazuju da se oštećene stanice mogu iscijeliti i harmonizirati zvukoterapijom.

8. Glazba pomaže da se osjećamo vitalnije, snažnije, jače, energičnije. Razmislite samo o vježbanju. Ide li lakše i motiviranije uz glazbu?

9. Pjevanjem se smanjuje hormon stresa kortizol. Dok pjevamo duboko dišemo, što pojačava protok krvi u organizmu pa se pojačava i djelovanje endorfina.

Koji god bili razlozi za slušanje glazbe, budite dobro uz melodije koje volite.

 

Indira Juratek 

 

Foto: Unsplash

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.