parallax background

Promocija jedinstvenog glazbenog projekta Femme Nouvelle u Laubi

nulta točka
Nulta točka – najsuptilnija razina stvaranja
22. svibnja 2019.
roditeljstvo
Neslane šale s djecom narušavaju dječju sigurnost i povjerenje
23. svibnja 2019.
 

Knjiga za na more je novi Laubin koncept na kojem će ponajbolji hrvatski izdavači pisane riječi predstaviti svoja štiva u opuštenom, kreativnom ozračju. Osim pisane riječi, imat ćemo priliku čuti i pregršt dobre glazbe.

Naime, od petka 31. svibnja pa do nedjelje 2. lipnja 2019., glazbenice iz projekta Femme Nouvelle imat će promociju svoje prve kompilacije posvećene ženskom glazbenom kantautorskom djelu. Tim povodom porazgovarali smo s Lanom Čulig iz Aquarius Recordsa, ženom koja je osmislila i lansirala ovaj hvalevrijedan projekt dočekan s oduševljenjem.


 

- Vjerujem da su svi primijetili da je na sceni od brojnih novih glazbenika jako velik dio i moment ženskih glazbenica i to kantautorica. Žene koje uzmu gitaru ili neki sampler i to što imaju u svojoj glavi prenesu van, uspješne su u tome, nastupaju, tu su, prisutne su, ali uvijek onako malo u nekoj sjeni nekih većih imena… Kada sam došla u Aquarius prije godinu dana izlazili su novi albumi Nine Romić i Maje Posavec te ploča Sare Renar, a Željka Veverec je završavala album za Mangroove i pričala o svom novom projektu Je Veux. Predložila sam direktoru Borisu Horvatu da ih skupimo sve u kompilaciju. U razgovoru s glazbenicama, koje su sve od reda s veseljem i bez imalo razmišljanja prihvatile projekt, odlučili smo da to budu nove pjesme. – objasnila nam je Lana Čulig.

 

 

Femme Nouvelle - značajan ženski pokret na glazbenoj sceni

Femme Nouvelle nije samo glazbena kompilacija, to je značajan ženski pokret na našoj glazbenoj sceni. Projekt je svojevrsna platforma za promociju ženskog stvaralaštva, potpora glazbenicama da ih se više vidi i čuje, to je isticanje ženske autorske snage i kreativnosti.

- Na kompilaciji će se naći 10 ženskih glazbenih imena. Kriterij je bio da su to glazbenice koje su upravo sada aktualne. Počeli smo s Majom Posavec, Ninom Romić, Sarom Renar i Željkom Veverec, jer su one iz Aquariusa, ali smo priču proširili i dalje. Na albumu su još Mary May, Natali Dizdar, Remi, Ana Opalić, Aklea Neon te SUN U. Poanta ovog albuma nije da se objavi i smatra gotovom pričom, već konstantno želimo promovirati tu žensku kantautorsku scenu. Poanta je da to ne bude taj jedan moment već da to traje i traje i da one budu medijski sve prisutnije, jer one su nešto što stvarno treba vidjeti i čuti. – govori Lana Čulig.

 

 

Što se tiče samog naziva projekta Lana objašnjava „Htjela sam nešto što će biti prepoznatljivo. Femme Nouvelle je francuski pokret iz 19. stoljeća kada su žene umjetnice, znanstvenice… napokon dobile priznanje, a mislim da je upravo to potrebno i današnjim ženama pa i ovim glazbenicama. Pogledajmo samo Ninu Romić i njen projekt Začarana močvara ili koncerte Maje Posavec koji su mala predstava. Ove umjetnice zaslužuju da se o njima govori.“

 

 

„Ženska ekipa je proširena i s bliskim suradnicama – fotografkinjom Vladimirom Spindler koja je zaslužna za cijeli vizualni identitet projekta te Selmom Davidović, zaduženom za dizajn albuma. Tu je i Andrea Kovač, moja desna ruka te jedan jako bitan muškarac Boris Horvat, koji nam je dao odriješene ruke za ovaj projekt. „ - govori Lana Čulig.

 

 

Album Femme Nouvelle izlazi 31. svibnja uz prigodnu koncertnu promociju u Laubi – kući za ljude i umjetnost.

Tako u petak 31. svibnja možete čuti Mary May, Ninu Romić, Natali Dizdar i Maju Posavec. U subotu, 1. lipnja plešemo uz Saru Renar i SUN U, dok umjetnica Ana Opalić priprema i svojevrsni performans. Zadnji dan, u nedjelju, 2. lipnja, uživat ćemo u prekrasnim vokalima Željke Veverec te Aklee Neon. Remi zbog putovanja neće biti u prilici prisustvovati promociji, ali najavljeno je malo iznenađenje s njene strane.

Ulaz na događaj je besplatan.


 

Foto: Vladimira Spindler

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.