parallax background

Preporuka za gledanje: Ghost in the shell

29. rujna 2017.
kliker festival
KLIKER FESTIVAL – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade
28. rujna 2017.
zhan zhuang
Meditacija u stavu, statični Qigong ili Zhan Zhuang
1. listopada 2017.
 

Ovo nije tekst o ovogodišnjem kino-hitu. Ovo je tekst o originalu.

Klasik japanske SF anime iz 1995. godine se, uz Akiru (1988.), smatra odgovornim za buđenje zanimanja zapadnog svijeta za taj žanr. Režirao ga je Mamoru Oshii prema istoimenoj mangi iz 1991. godine, a 2004. pod njegovom redateljskom palicom izašao je i nastavak: Ghost in the Shell 2: Innocence.

 

GHOST IN THE SHELL

U prvom nastavku radnja se vrti oko kiborg-agentice Motoko Kusanagi koja zajedno s ljudskim partnerom Batoom lovi tajnovitog hakera zvanog “gospodar lutaka”. Budući da su do 2029. godine mnogi ljudi postali kiborzi zamijenivši neke svoje dijelove tijela računalnim programima i umjetnim implantantima “gospodar lutaka” uspijeva probiti digitalnu barijeru 'oklopa' te direktno manipulirati duh nekih građana, natjeravši ih da čine zločine za njega. Radnja se nadalje odvija uz niz obrata koje bi bilo šteta sada opisivati, a na kraju priče agentica Kusanagi otkriva smisao svog života i nestaje.
 

GHOST IN THE SHELL: INNOCENCE

Drugi nastavak se događa nekoliko mjeseci nakon nestanka agentice Kusanagi. Ona napušta svoje fizičko sintetsko tijelo i spaja se sa svjetskim računalnim mrežama kao digitalna svijest. Njezin bivši kolega Batoo ovom prilikom se udružuje s blago nesretnim obiteljskim čovjekom inspektorom Togusom kako bi istražio niz slučajeva u kojima su ženski roboti, namijenjeni užitku, zvani 'Gynoidi' ubili svoje vlasnike. Prema prvim saznanjima netko im je usadio ilegalnu ljudsku svijest… U istrazi Batoo i njegov partner imaju pomoć i same agentice Kusanagi, koja se nalazi u tijelu jednog Gynoida.

 

POSTAPOKALIPTIČNO TEHNOLOŠKO DRUŠTVO I TEŽINA OTUĐENOSTI

Ne treba posebno napominjati da su oba nastavka zaista vizualno impresivna. Maštovite lokacije čine zaokružen i stilski ujednačen svijet. On je podijeljen između gradske vreve postapokaliptičnog tehnološkog društva te samotnih masivnih građevina s velikim dvoranama, koji naglašavaju svu težinu otuđenosti.

Drugi nastavak sniman je s gotovo desetljeće odmaka što je vidljivo i u kvaliteti digitalne animacije. Po mom mišljenju tu je svakako najimpresivniji dvominutni prikaz parade, za čiji je nastavak trebala gotovo godina dana. Kroz oba nastavka impresivnu sliku prati i vrlo upečatljiv soundtrack. Mišljenja kritičara su podijeljena.

Dok svi redom hvale izuzetnu animaciju i glazbu neki imaju prigovor na to da su likovi vrlo slični i otuđeni, baš poput lutaka u drugom nastavku. S druge strane, neki u tome vide osnovni smisao, jer se dodatno naglašava tanka granica svijesti.

 

KADA SE PRESTAJE BITI ČOVJEK, A POSTAJE STROJ

Oba nastavka čine svijet u kojem se miješaju filozofija i visoka tehnologija. Uz pitanja duše i vječnoga života, pitanja produkcije i reprodukcije tu se promišljaju i klasične cyberpunk teme kojima se suvremeno tehnološko društvo strelovito približava: kada se prestaje biti čovjek, a počinje biti stroj, može li kompjuterski program evoluirati do čiste svijesti i može li ljudski duh preseliti u stroj.


 
 
 

Foto: Screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.