parallax background

Glazba za spavanje: Uz ovu glazbu ćete najlakše zaspati

6. veljače 2019.
Yoga pomiče granice
5. veljače 2019.
animus
Najava Gong meditacije – Put ljubavi i obiteljskih odnosa
7. veljače 2019.
 

One osobe koje se uspavljuju pomoću glazbe najčešće slušaju djela Johanna Sebastiana Bacha. Rezultati su to koje je pokazala online anketa provedena od strane dva britanska sveučilišta.

U anketi je sudjelovalo ukupno 651 osoba, a proveli su je znanstvenici koji dolaze sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu i Sveučilišta Sheffield.

 

Brojčani rezultati

62 % ispitanika je odgovorilo kako prije spavanja sluša glazbu koja im pomogne da lakše zaspu. U pitanju je bilo 14 glazbenih žanrova i 545 glazbenika.

Kao najpopularniji uspavljivač se pokazala klasična glazba s 31,965 % zastupljenosti. Zatim je slijedila rock glazba koju je slušalo 10,82 % ispitanika. Na treće mjesto je zasjela pop glazba kojom se uspavljivalo 7,47 % sudionika studije.

Najnepopularniji glazbeni odabir za uspavljivanje, sa samo 3,355 % zastupljenosti, ispao je heavy metal.

Anketa je otkrila i najzastupljenijeg glazbenog umjetnika. To je klasičar Johann Sebastian Bach. Drugo mjesto su podijelili živući Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart. Brian Eno se našao na trećem mjestu, a četvrto mjesto su dijelili Coldplay i Frederic Chopin.

 
 

Glazba kao dobar uspavljivač

“Ispitanici su glazbu najčešće vidjeli kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli”, poručili su autori studije. “Glazba je opcija onima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice. Cjenovno nije preskupa, a nema ni neke posebne nuspojave”, stoji u studiji britanskih znanstvenika.

Popularnost glazbe u borbi protiv nesanice ne iznenađuje ni ravnatelja njemačkoga Centra za san i spavanje, Hansa-Guentere Weessa. On poručuje kako glazba poput Mozartove ili Bachove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje.

To je glazba koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, čemu najčešće odgovaraju klasična glazba ili lagani jazz. Jednako učinkovito opuštaju indijanski instrumenti, keltska glazba ili rock balade u instrumentalnoj verziji.

 
 

Riječ je o glazbi sličnoj meditaciji koja ima određene učinke. Usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni tlak, kao i lučenje hormona stresa (kortizola).

“Sve što nekoga uspije relaksirati, pomaže mu i da brže zaspi”, tvrdi Weess. Kad uživamo u najdražem obroku mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je vezan uz osjećaj zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa i kada slušamo glazbu koju volimo”, podsjetio je Weess.

 

Izvor: geek.hr

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.