gus sha masaža

Što je gua sha masaža i vodič kako se izvodi

 

Sigurno ste čuli za gua sha masažu i ako niste znali što ona podrazumijeva, vjerojatno ste se zapitali kakva je to masaža i kako se izvodi. Gua sha (čita se gva ša) je drevna kineska tehnika masaže uz pomoć masažnog alata – plosnatog kamena, koja se koristi za masažu cijelog tijela energičnim pokretima.

Na kineskom gua sha znači struganje (gua) i pijesak ili crvenilo kože (sha). Masaža tijela izvodi se enegičnim pokretima povlačenja masažnog alata koji ostavljaju crvene tragove na koži (otuda sha u nazivu masaže).

U današnjem članku govorit ćemo o dobrobiti i načinu izvođenja gua sha masaže za lice i vrat. Za razliku od gua sha masaže tijela, masaža lica i vrata izvodi se nježnijim pokretima, bez jakog pritiskanja kože. Mogli bismo reći da je to metoda u kojoj se koža „struže“ plosnatim kamenom koji je najčešće izrađen od kristala – ružičastog kvarca ili žada. Pokreti moraju biti nježni i kamen se ne smije povlačiti po suhoj koži lica.

gua sha

Dobrobiti gua sha masaže

Dobrobiti gua sha masaže su:

– poticanje limfne drenaže – nježnim pritiskom se nakupljena tekućina pomiče prema limfnim čvorovima te se potiče prirodni proces detoksikacije i smanjuje natečenost lica

– oslobađanje napetosti mišića lica – masažom se ublažava napetost mišića. Površina gua sha kamena je vrlo glatka te svojim oblikom omogućava pristup mišićima i tkivima

– zatezanje kože lica i vrata – svakodnevnom masažom sprječava se opuštanje kože i poboljšava elastičnost kože. Ne samo da će masaža učiniti vašu kožu zategnutijom i čvršćom nego će dugoročno umanjiti fine bore. Također, konture lica će biti naglašenije.

– bolja cirkulacija te mladenački, blistav izgled kože – blagi pritisak kamena potiče protok krvi i cirkulaciju, što je glavni doprinos mladolikom izgledu. Bolja cirkulacija krvi pomaže u proizvodnji kolagena što dugoročno može smanjiti pojavu finih bora.

Za najbolji učinak, gua sha masažu bi trebalo raditi svaki dan, barem jednom dnevno.

gua sha

Kako izvesti gua sha masažu?

A kako se izvodi gua sha masaža? Za početak, lice nam mora biti čisto, bez make upa. Na očišćeno lice i vrat nanosi se ulje, serum ili krema, ovisno što volite, ali nikako se ne započinje masaža na suhoj koži. Kad smo nanijeli masnu fazu, možemo započeti s masažom. Bitno je da se kamen nikad ne drži okomito na lice, nego da se položi što bliže licu. Također, pokreti su uvijek od dolje prema gore, te od sredine lica prema kraju (prema spoju lica s kosom). Pokreti trebaju biti nježni, nikako ne pritiskati kamen na lice. Ako vas masaža boli, znači da prejako povlačite kamen po licu i da trebate smanjiti pritisak.

Masažu započinjemo od vrata. Zatim prelazimo na područje brade/čeljusti, obraza, područje ispod očiju, obrve a zavržavamo masažom čela. Prvo se masira jedna polovica lica a zatim druga.

Vrat: Dužu stranu gua sha kamena stavimo na spoj ramena i vrata. Nježno povlačimo kamen prema čeljusti i završavamo laganim kružnim vibriranjem što potiče limfnu drenažu. Ponovimo 5 puta.

Čeljust: Udubljeni dio gua sha kamena stavimo na bradu, položen što bliže licu (ne okomito na čeljust). Nježno povlačimo kamen od brade prema kraju čeljusti i završimo laganim kružnim vibriranjem. Ponovimo 5 puta.

Obrazi: Manji izbočeni dio gua sha kamena nježno povlačimo od korijena nosa do sredine ušiju i završimo laganim kružnim vibriranjem. Ponovimo 5 puta. Veći izbočeni dio gua sha kamena položimo na kut usana i masiramo prema jagodičnim kostima, te završavamo laganim kružnim vibriranjem kod gornjeg dijela uha. Ponovimo 5 puta.

Područje ispod očiju: Najužim dijelom gua sha kamena nježno povlačimo područje ispod očiju te završavamo laganim kružnim vibriranjem kod sljepoočnice. Ponovimo 5 puta. Ovdje treba biti posebno oprezan i stvarno lagano potezati kamen jer je koža na okoloočnom području vrlo nježna i lako se ošteti.

Obrve: Nakon toga, udubljeni dio gua sha kamena položimo na unutarnju stranu obrve i lagano povlačimo kamen prateći liniju obrve prema sljepoočnici. Ponovimo 5 puta.

Čelo: položimo dužu stranu gua sha kamena na čelo i nježno povlačimo kamen prema korijenu kose gdje završavamo kružnim vibriranjem. Ponovimo 5 puta.

gua sha masaža

Nakon što smo izmasirali jednu stranu lica, isto ponovimo i na drugoj strani lica. Nemojte zaboraviti da je bitno izvoditi masažu što nježnije te da kamen treba položiti što bliže licu.

 

Iva Vukančić

 

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.