Hapa-zome metoda: prenošenje boje s biljke u tkaninu

 

Ljudi su se nekada povezivali s prirodom bojeći tkanine prirodnim bojama te su tako vjerovali da na sebi nose zaštitu prirode.

Smatrali su da bojanjem pomoću biljaka uzimaju samu esenciju i srce biljke koje prenose u tkaninu. Od takve tkanine su izrađivali predmete za koje se smatralo da donose sreću i zaštitu osobi koja ih nosi.

To je ono što i ja želim prenijeti kroz svoje (Lj)eko predmete, radionice i tutorijale pa sam ovaj puta pripremila nešto jednostavniju metodu eko printa koja je super i kao zabava i kao terapija.

Metoda o kojoj pišem se zove hapa-zome što s japanskog prijevoda doslovno znači „boja lista”. Radi se o direktnom prenošenju boje s biljke u tkaninu i to udaranjem pomoću čekića. Ne mora se boja nužno prenositi samo s lista, može i s cvjetova i latica.

Hapa-zome metoda: prenošenje boje s biljke u tkaninu

Što je sve potrebno za hapa-zome metodu?

Čekić – po mogućnosti gumeni, ali može i onaj „pravi.”
Prirodna tkanina – oprana i osušena, dva komada ili jedna koji se može presavinuti na pola. Tkanina mora biti 100 % prirodna. Nikakve mješavine ne dolaze u obzir. Prirodna boja će se najdulje zadržati na prirodnoj tkanini.
Drvena daska – kao podloga za tkaninu.
Glačalo – za dodatno fiksiranje boje.

Postupak prenošanja otiska biljke na tkaninu pomoću hapa-zome metode

Na suhu prirodnu tkaninu željenih dimenzija pozicionirati list ili cvijet i prekriti ga drugim komadom tkanine kao na fotografiji. Za primjer sam uzela list maslačka.

Uzeti čekić i lupati po gornjoj tkanini na mjestu gdje je list. Držati tkaninu tako da što manje klizi kako bi otisak bio ljepši. Kada se otisak biljke pojavi na gornjoj površini, možemo stati s lupanjem. To znači da je unutar tkanine biljka ostavila svoj jedinstveni otisak.

Nakon lupanja odvojiti gornju tkaninu od donje i oduševiti se! Otisak je tu i sada trebamo odstraniti list koji je dao boju. Odstranimo ga prstima, a ako ne ide odmah onda pričekati da se osuši, jer se vlažan otisak lako razmrlja. Dobili smo otisak na obje strane tkanine. Međutim, neće svaki list ostaviti otisak jednakog intenziteta na obje strane tkanine pošto se najčešće gornja i donja strana lista razlikuje.

Uz list maslačka, na ovoj tkanini se nalazi i list trputca, cvijet cikorije te latice raznih cvjetića iz dvorišta.

Nakon što smo odstranili list, tkaninu ostaviti da se osuši i onda pritisnuti glačalom mjesto otiska kako bi se boja bolje fiksirala u tkanini. Naravno, postoje druge metode fiksiranja kako bi boja bila trajna, to je malo duži proces koji uvijek radim kada pripremam svoje (Lj)eko predmete za prodaju, a podučavam ga i na svojim radionicama.

Evo nekoliko mojih primjera koje sam radila ovom tehnikom:

List kadulje na (Lj)eko vrećicama

List koprive na mini (Lj)eko vrećicama

List jaglaca i moj dvorišni eko mix koji je postao poster

Razne tkanine od kojih su nastale (Lj)eko haljine i torbe

No, za igru i eksperimentiranje, ovaj postupak je sasvim dovoljan. Najbitnije je da je tkanina prirodna, čista i suha.

Osim tkanine, savjetujem još i sljedeće:

• Ne brati ni koristiti otrovne biljke!
• Biljke brati sa zahvalnošću i pažljivo, ne čupajući ih mahnito.
• Biljke brati iz grma ili grane na kojoj ih ima više, ali nikada ne obrstiti cijeli grm.
• Nakon sušenja često cvjetovi promjene boju. To je normalno tako da treba smanjiti očekivanja i radovati se svakom rezultatu.
• Intenzitet otiska i boja ovise o mnogo faktora: od mjesta gdje biljka raste, koliko je imala sunca pa sve do vrste tkanine na koju se otisak izvodi, imati razumijevanja i prihvatiti svaki rezultat.
• Uživati u radu s prirodom.

Na mom YouTube kanalu ima nekoliko videa ove tehnike, izdvajam jedan:

Do idućeg čitanja uživaj u prirodi!

 

MOŽDA TE ZANIMAJU I SLJEDEĆI TEKSTOVI:

Intervju: Upoznajte Andreu Anić Dokmanović

 

 

Andrea Anić Dokmanović

– Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače.

web: andreaanicdokmanovic.com

Instagram:

@andreaanicdokmanovic

FB Ljeko Studio

 

Foto: Andrea Anić Dokmanović

Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače. web: andreaanicdokmanovic.com

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.