knjige preporuka

HENA COM najavljuje novu uzbudljvu izdavačku godinu čijim novitetima se radujemo

 

Izdavačka kuća HENA COM najavila je bogati izdavački program i ove godine, a čine ga probrana djela nagrađivanih autora s domaće i svjetske književne scene, dok naglasak ostaje na raznovrsnoj literaturi koja zahvaća različita životna iskustva i mnoge kulturne prostore, kako one bliske čitatelju, tako i one daleke i nepoznate.

Kada je riječ o domaćoj književnoj produkciji, iz HENA COM kažu da su uzbuđeni zbog cijelog niza autora koje će objaviti u 2022. godini. Već u veljači izaći će nova drama naše nagrađivane dramatičarke Tene Štivičić, s naslovom 64, a riječ je o djelu koje je u listopadu prošle godine doživjelo i kazališnu premijeru u HNK-u u Zagrebu. Dramom autorica naglasak stavlja na intenzivne obiteljske odnose, na intimu jednoga bračnog para koji se, u četrdesetim godinama života, lomi pod stresnim teretom očekivanja – onih vlastitih, ali i onih koje im nameće društvo.

Za ljubitelje poezije u pripremi je pravi dragulj, a riječ je o novoj zbirci Gordane Benić, jedne od ponajboljih hrvatskih pjesnikinja, čiji će naslov Zemlja nulta oduševiti svakog ljubitelja promišljenih i zrelih pjesničkih knjiga.

Ove godine u pripremi je i romaneskni prvijenac redateljice, dramaturginje i prevoditeljice Hane Veček, koji besprijekornom, pomno osmišljenom fabulom kriminalističkog žanra odvodi u mnogim neočekivanim smjerovima. Roman Smrt, bjelokost tako nas uvlači u opsežnu istragu pod vodstvom britke inspektorice, a provodi nas i fascinantnim interijerom potresom pogođena Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, koji čuva mnoštvo svjetski poznatih umjetnina, ali i dobro skrivenih tajni.

hena com

Mnoštvo vrhunskih izdanja priprema se i u prijevodu, a čitatelji će već u veljači moći posegnuti za dvama romanima iz dalekih dijelova svijeta.

Bambusova stabljika, roman jednoga od najpoznatijih mladih glasova arapske književnosti, Kuvajćanina Sauda Al Sanusija. Al Sanusi hrabro progovara o kuvajtskoj stvarnosti i odnosu domaćina prema Filipincima, „građanima drugog reda“, diskriminaciji i potrazi za identitetom kroz priču mladića ponikla iz miješanog braka, koji vapi za vlastitim korijenima.

Ljubitelji psiholoških trilera, i općenito žanrovske književnosti, doći će na svoje kad pročitaju roman Dobri sin, korejske autorice You-jeong Jeong, uspoređivane s velikim Stephenom Kingom. U svome najpoznatijem djelu, Jeong donosi priču nabijenu tjeskobnom atmosferom i podmuklom napetošću, a u središtu je priče uzorni student prava nestabilna uma, koji se jednoga jutra, ne sjećajući se ničega od prethodne večeri, budi prekriven krvlju u svojoj sobi, da bi ubrzo potom u prizemlju pronašao beživotno majčino tijelo.

S ožujkom će čitatelji dočekati i treći roman jedne od najboljih ruskih književnica Guzel Jahine, nazvan Ešalon za Samarkand. U njezinu vjerojatno najboljem romanu dosad, Jahina ispisuje potresnu priču o evakuaciji djece iz Kazanja u Samarkand u doba velike gladi u Rusiji, a oblikuje ju prepoznatljivom stilskom osebujnošću, oštrinom i širinom književnog zahvata.

U kasno proljeće dočekat će nas objava fascinantnog, hvaljenog i dugoočekivanog međunarodnog bestselera Pachinko iz pera američko-korejske zvijezde Min Jin Lee. Pachinko je preveden na više od 30 svjetskih jezika i plijeni pozornost publike diljem svijeta. Nazvan prema popularnoj japanskoj arkadnoj igri, roman je burna, vrtoglava i potresna obiteljska saga koja se prostorno proteže od Koreje do Japana, a vremenski čak kroz nekoliko stoljeća.

Prvi dio godine donijet će nam i drugi dio hvaljene norveške trilogije Hekne Larsa Myttinga. Nakon Sestrinskih zvona Tapiserija Hekne vraća nas u mistično seoce Butangen, gdje drevna legenda, čak i nakon smrti Astrid Hekne, nastavlja silovito i neobjašnjivo utjecati na svakodnevne živote seljana i njihova pastora, suočenih sa sve intenzivnijim prodorom moderniteta i novih životnih prilika.

Uz to, HENA COM je najavila objavu i dvije, njihovim čitateljima dosad nepoznate, ali nagrađivane i hvaljene autorice, čiji romani predstavljaju oštre ženske glasove u suvremenosti. Elena Medel, jedna od najvažnijih španjolskih pjesnikinja nove generacije, u debitantskom se romanu Čudesa fokusira na klasno pitanje u Madridu, gledano iz očišta dviju radnica udaljenih nekoliko desetljeća, dok se Gertraud Klemm, zvjerka austrijske književne scene, u romanu Hipokampus obrušava na toksičnu rodnu nejednakost u kulturi, a prvenstveno u književnosti.

Kao i prijašnjih godina, i strani i domaći program zahvaćaju podjednako i naslove afirmiranih književnica i književnika i izvrsne debitantske ostvaraje koje vrijedi čitati, i to s guštom! Veselimo se dobroj knjizi koja stiže ove godine!

 

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.