Hod kroz godinu: Ljeto – otvoreno srce

crumble sa smokvama
Crumble torta sa smokvama
kolovoz 1, 2021
magic box
Magic Box je čarobna kutija koja će vam obasjati dušu
kolovoz 2, 2021

Sunce sja, dani su dugi i sve nas poziva van da se krećemo, družimo, trošimo novac, vrijeme i sebe bez ograničenja te da u potpunosti iskoristimo kratke, tople i vedre noći. Ljeto je vrijeme obilja energije koja pršti iz svega što nas okružuje pa tako i iz nas samih.

To je vrijeme kad možemo više, dalje, jače i kad upravo jest trenutak da damo sve od sebe kako bismo najesen sakupili slatke plodove svog rada. Za mene osobno ljeto je službeno ovdje kad mogu provesti čitav dan bosih nogu, ugodno hladeći stopala na travi ili pločicama.

 

Vladavina elementa vatre

Ovo je doba vladavine elementa vatre, koja nas potiče da cvatemo i izgaramo.

Vatra je element emocije ljubavi i privlačenja. Simbolizira našu sposobnost da pružimo ljubav i budemo emocionalno topli prema ljudima oko sebe: partnerima, ali i prijateljima, kolegama, članovima obitelji, susjedima i ostalim bićima koja nas okružuju. Odnosi se i na ljubav prema poslu, našem životnom pozivu – ono što nas gura da postignemo zadane ciljeve i da svaki dan svoj posao obavljamo najbolje što možemo.

Vatra vlada dugim vrućim ljetom, kad sve u prirodi izgleda kao da će se rasprsnuti, raspršiti, eksplodirati u svojoj potenciji. Priroda oko nas buja i cvate, a vizije i planovi, začeti u proljeće, ostvaruju se kroz konkretne projekte.

Ako nas strah spriječi da “otvorena srca” uložimo sav svoj elan i energiju u ostvarenje željenog, jesen nam može donijeti razočaranje. Bez cvijeta nema ploda i važno je dopustiti si otvaranje, raspršivanje i trošenje, kako bismo početkom jeseni sakupili slatke plodove, a dolaskom hladnih dana bili spremni ostaviti prošlost za sobom.

Na emotivnoj razini element vatre osjećamo kao čisti užitak i potrebu da volimo, smijemo se i zanosimo svijetom oko sebe. Vatra širom otvara naš najranjiviji dio – naše srce i omogućava nam da se prepustimo svijetu i povežemo s njim. Kao što nas jesen i zima potiču da se povučemo u sebe i samoću, tako nas ljeto gura van, u svijet, među ljude, pod zvijezde.

ljeto

Ljetni entuzijazam i strast

Ljeto obilježava specifičan entuzijazam i strast, ali i miran um, koji u potpunosti prihvaća vlastite emocije i nagone te može bez straha, krivnje ili zadrške primati i davati ljubav, toplinu, dragost, užitak i tjelesni dodir. Energija vatre je zaigrana i poput djeteta treba uživanje sada i ovdje, bez razmišljanja o posljedicama. Obilježava ju bezgranični optimizam.

Ljetne ljubavi tjeraju nas da naprosto “izgaramo” od želje, ali dolaskom jeseni možemo se osjećati kao da nas je netko “polio hladnom vodom” i “ugasio vatru”. Svaka ljubav nosi u sebi rizik da ćemo biti povrijeđeni. Kad istinski volimo otvaramo se objektu svoje ljubavi i kroz tu vezu smo iznimno ranjivi.

Svaki cvijet neće stvoriti plod, no to je nužan rizik jer ljubav sa zadrškom samo je sjena prave stvari. Ne radi se samo o romantičnoj ljubavi i strahu da ćemo biti ostavljeni – majčinska ljubav, ljubav prema poslu i bilo koja druga kojoj se potpuno predamo mogu nas razočarati i povrijediti na mnoge načine. No ljepota jest upravo u prepuštanju osjećajima, strahu usprkos.

Element vatre pomaže našem funkcioniranju samo kad je u ravnoteži, slično ljetnoj logorskoj vatri. Ako je odgovarajuće jačine i ravnomjerno gori – ugodna je i nakon zalaska sunca zove da joj se približimo. Oko nje se u ljetnim noćima šire razgovori, pjesma i smijeh. Uz nju se dijele priče, stvaraju se nova poznanstva i ljubavi.

To je vrlo dobar prikaz glavnih kvaliteta elementa vatre: uživanje u životu, karizma, sposobnost povezivanja s drugima i samim sobom (npr. kad sami gledamo u vatru i prepuštamo se svojim mislima), otvoreno dijeljenje svojih osjećaja, slobodno prepuštanje zabavi i igri, ostvarivanje duboke komunikacije i kvalitetnih odnosa, ljubavi.

emocije

Vatra u balansu

Kad je naša vatra u balansu znamo razaznati s kim možemo biti otvoreni i ostvariti bliskost, a s kim moramo biti na distanci, štiteći srce od povrede. Ta vještina proizlazi djelomično iz sposobnosti da osluškujemo intuiciju, a djelomično iz iskustva i podrazumijeva određenu zrelost.

Ako ju ne kontroliramo, ugodna vatrica može se pretvoriti u oganj koji bez kontrole guta sve pred sobom poput ljetnog požara.

Slično je i s osobama koje dopuste da se njihova vatra rasplamsa izvan kontrole. Tada nas umjesto privlačenja tjeraju u bijeg, a njihove kvalitete se iskrivljuju: razgovor postaje nerazumljivo brbljanje i cerekanje, velikodušnost zamijeni sebičnost, prijateljstvo predaje mjesto (nepozvanom) flertu, a entuzijazam se razvija u ideje grandioznosti.

Kad nam vatra izmakne kontroli zahtijevamo stalnu pažnju, ponekad i lošim, iracionalnim ili nepromišljenim ponašanjem, riskirajući sukobe i ozljede. No, u takvom stanju nikakva količina pažnje ne može nas zadovoljiti i naše ponašanje često će imati upravo suprotni učinak od željenog, odbijajući ljude.

Kad element vatre ode u krajnost može izazvati anksioznost, nesanicu, mentalnu raspršenost, napadaje panike. Možemo pokušati pretjerano kontrolirati sebe ili druge gradeći debele mentalne zidove ili obrnuto – uopće nemati granica u socijalnom ili materijalnom aspektu života miješajući se u stvari koje nas se ne tiču, trošeći iznad svojih mogućnosti.

Nakon tople noći obasjane žarkim sjajem vatre slijedi bljedunjavo i prohladno ljetno jutro, kad uglavnom shvatimo da smo prelagano obučeni. Čarolija noći nestaje i novonastali prijatelji i ljubavnici razilaze se kućama. Ta je scena dobar prikaz što se s nama događa ako dopustimo vatri da se nekontrolirano istroši. Postajemo iscrpljeni, beživotni, emocionalno hladni, nesposobni ostvariti kvalitetnu vezu s ljudima oko nas, ali i sa samim sobom, što se iskazuje kao manjak jasnoće – tko smo, što želimo… Mogu se javiti i osjećaji apatije, usamljenosti, tuge… Na poslu je krajnja posljedica izgaranja – burnout ili sindrom sagorijevanja na radnom mjestu.

Ako nam je unutarnja vatra slaba, nemamo snage “procvjetati”, sazrijeti – iznutra smo prazni i nemamo resursa niti snage dijeliti s drugima: bio to užitak, znanje ili npr. suosjećanje. Možemo se štititi od povrede tako da postanemo emocionalno hladni ili postanemo pretjerano stidljivi, zazirući od kontakta ili ulaska u nove projekte. Time doduše štitimo svoje srce od loma razočaranja, ali si uskraćujemo neka lijepa životna iskustva, osuđujući svoje srce na stagnaciju i životarenje.

 

aplikacije sunce

Vatra kao element transformacije

Vatra je i element transformacije. Sjeme se pretvara u biljku koja cvate, vizija se razvija u konkretni projekt, dijete odrasta u čovjeka, pojedinci se sakupljaju u grupe i parove. Element vatre predstavlja određenu zrelost, odnosilo se to na životne faze ili razvoj nekog projekta, ljubavnog odnosa ili vještine.

Tek ljeti proljetni pupovi postaju cvjetovi otvoreni suncu koji dijele svoj polen i miris sa svijetom bez zadrške. Tako i mi tek u punini zrelosti imamo u sebi dovoljno iskustva, znanja, suosjećanja, vremena, ljubavi za nesebično dati drugima. Tek kad smo zadovoljni sami sobom možemo se samouvjereno posvetiti svojoj okolini, tek kad je naša vještina dosegla zadovoljavajuću razinu možemo ju dijeliti podučavajući druge.

Prije toga ovisni smo o drugima – u proljeće svog života ovisimo o roditeljima i njihovoj brizi, a u mladosti još uvijek ovisimo o okolini za formiranje vlastitog identiteta. Mišljenje o sebi tada oblikujemo od informacija koje dobivamo izvana – gledamo se kroz tuđe oči.

Jedna od stvari koje nam donosi zrelost jest istinska slika sebe koja dolazi iz naše nutrine i nije projicirana izvana. To nam omogućuje otpuštanje potrebe za vanjskom potvrdom vlastite vrijednosti i ostvarivanje neuvjetovane ljubavi. Da bismo to postigli važan je zimski period poniranja u sebe kako bismo osvijestili tko smo i što uistinu želimo.

Dopuštajući svojim sposobnostima, planovima i željama da se u potpunosti razviju manifestiramo svoje najdublje želje. Ako smo u tom aspektu zakočeni: ne usudimo se slobodno otvoriti svijetu i umjesto toga djelujemo proračunato, stalno se držeći na distanci, u obrambenoj poziciji – svijetu prikazujemo neistinitu sliku sebe. Ona je najčešće lijepa jer je umjetna, uljepšana, idealizirana, ali sa sobom nosi stalnu anksioznost i strah da će netko otkriti našu varku – nikad se ne možemo sasvim opustiti.

ljeto

Kako njegovati svoju unutarnju vatru

• Dopusti si zabavu! U današnjem prezaposlenom svijetu, ponekad zaboravimo odvojiti vrijeme za bezbrižnu zabavu, no bez nje je život bezukusan i dosadan. Ako teško nalaziš vrijeme za opuštanje i druženje – treniraj tu sposobnost. Svjesno odvoji vrijeme za zabavu i upiši ga u kalendar ako je potrebno. Nužna je za naše zdravlje poput kvalitetnog sna ili tjelovježbe.

• Daj se drugima! Posegnimo duboko u sebe i otkrijmo ono najvrjednije što imamo za ponuditi svijetu – bio to talent za slikanje, suosjećanje ili dobru organizaciju – i onda podijeli to s ljudima oko sebe, bez straha ili zadrške, dopuštajući im da na taj način uđu u naš intimni unutarnji svijet.

• Slijedi svoje snove! Živi svoju strast! Ne moraš ostaviti posao koji ti ne ispunjava i otići na put oko svijeta, ali nađi mrvicu vremena za stvari koje te uistinu ispunjavaju i vesele. Primijeti razliku između stvari koje moraš/trebaš i stvari koje želiš pa prerasporedi prioritete. Ako ne znaš što uistinu želiš, vrijeme je za druženje sa samim sobom.

• Osvijesti kako je za funkcioniranje našeg organizma emotivno zdravlje jednako važno kao i zdravlje pojedinih organa. Okruži se ljudima s kojima se možeš zajedno veseliti i dopusti si prepuštanje ljubavi bez straha (ili strahu unatoč).

• Prejaka vatra raspršuje naše misli i može unijeti nemir u naš um. Ako osjećaš da ti je u glavi “đumbus” i ne možeš se skoncentrirati – ugasi vatru vodom – rashladi se u moru, rijeci ili pod tušem. Stani na loptu i još jednom se podsjeti što uistinu želiš.

 

 

Ivana Lovrić

Ivanu možeš pronaći i na:

www.tiliastudio.hr

www.facebook.com/tiliashiatsu/

 

Foto: Unsplash

1 Comment

  1. […] Više o utjecaju ljeta pročitajte pročitajte na budidobro.com. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.