Hormoni sreće: serotonin i dopamin – Povezanost s nutricionizmom i zdravljem crijeva

 

Hormoni sreće, serotonin i dopamin, igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, motivacije i općeg emocionalnog blagostanja.

Razumijevanje njihove funkcije i povezanosti s nutricionizmom te zdravljem crijeva otvara fascinantan prozor u svijet mentalnog zdravlja i fiziologije. U ovom članku istražit ćemo dublje ove neurotransmitere, analizirati znanstvene aspekte njihove uloge te istražiti kako hrana i crijeva igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže ovih važnih tvari.

Serotonin: “Hormon sreće” i regulator raspoloženja

Serotonin, poznat kao “hormon sreće”, je neurotransmiter koji se sintetizira u mozgu, ali se također nalazi u crijevima. On regulira mnoge funkcije tijela, uključujući san, apetit i raspoloženje. Ovaj neurotransmiter često se povezuje s osjećajem zadovoljstva i smanjenjem stresa. Znanstveno je dokazano da visoke razine serotonina poboljšavaju opće emocionalno blagostanje.

Prehrambene navike imaju izravan utjecaj na razinu serotonina. Ključna komponenta u sintezi serotonina je aminokiselina triptofan, koja se nalazi u mnogim namirnicama poput piletine, puretine, ribe, mlijeka, orašastih plodova i sjemenki. Unos ovih namirnica može pridonijeti povećanju razine triptofana, što može rezultirati povećanjem sinteze serotonina.

Zanimljivo je napomenuti da crijeva također igraju ključnu ulogu u proizvodnji serotonina. Crijevna mikroflora, mikroorganizmi koji nastanjuju naše crijeva, sudjeluju u procesu proizvodnje ovog neurotransmitera. Održavanje zdrave ravnoteže crijevne mikroflore, putem probiotika i prebiotika, može pozitivno utjecati na proizvodnju serotonina, što direktno pomaže u očuvanju mentalnog zdravlja.

Dopamin: Motivacija i nagrada

Dopamin je neurotransmiter koji igra ključnu ulogu u motivaciji, nagradi i regulaciji pokreta. Visoke razine dopamina povezane su s osjećajem užitka i zadovoljstva. Ovaj neurotransmiter također ima utjecaj na pažnju, koncentraciju i sposobnost donošenja odluka.

Dopamin se proizvodi iz aminokiseline tirozin, koja se može pronaći u prehrambenim izvorima poput jaja, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i orašastih plodova. Unos ovih namirnica može potaknuti proizvodnju tirozina, što zauzvrat podržava proizvodnju dopamina.

Povezanost između dopamina i crijeva manje je istražena u usporedbi sa serotoninom, ali postoje naznake da crijevna mikroflora može utjecati na proizvodnju dopamina. Održavanje zdravlja crijevne mikroflore i poticanje raznolikosti bakterija u crijevima može imati pozitivan utjecaj na ravnotežu ovog neurotransmitera.

Povezanost između hormona sreće, prehrane i crijeva

Istraživanja sugeriraju snažnu povezanost između prehrambenih navika, ravnoteže crijevne mikroflore i proizvodnje hormona sreće. Pravilna prehrana osigurava esencijalne nutrijente potrebne za sintezu neurotransmitera, dok crijeva igraju ključnu ulogu u apsorpciji tih hranjivih tvari i proizvodnji određenih neurotransmitera.

Optimalno mentalno zdravlje zahtijeva integrirani pristup koji uključuje ravnotežu neurotransmitera poput serotonina i dopamina. Nutricionizam ima ključnu ulogu u podržavanju ovih procesa, pružajući tijelu potrebne gradivne blokove za proizvodnju hormona sreće. Osim toga, očuvanje zdravlja crijeva kroz pravilnu prehranu i potporu crijevnoj mikroflori postaje sve važnije, ne samo za probavu već i za optimalno emocionalno blagostanje. Razumijevanje ove povezanosti otvara nova vrata u promicanju holističkog pristupa zdravom životu.

Dora Ivić

Želim vas ohrabriti da postanete svjesni moći hrane koju unosite i njezinog potencijala da podrži vaša crijeva, ključnog igrača u vašem zdravlju. Neka vaš tanjur postane paleta raznolikosti, obogaćena voćem, povrćem, integralnim žitaricama te probioticima poput jogurta i kiselog kupusa. Ovom promjenom prehrambenih navika ne samo da pridonosite očuvanju ravnoteže crijevne mikroflore, već i potičete proizvodnju hormona sreće poput serotonina i dopamina.

Sjetite se, hrana koja hrani vaša crijeva ne samo da jača vaš imunološki sustav već i podupire vaše emocionalno stanje. Raznolikost prehrane znači raznolikost crijevne mikroflore, stvarajući zdravo okruženje u kojem mikroorganizmi podržavaju vaše tijelo na mnoge načine. Počnite malim koracima, uvodeći jedan novi sastojak u svoj obrok svaki dan, gradite svoj put prema zdravlju i sreći iznutra prema van. Vaša crijeva će vam biti zahvalna, a vaše tijelo će odgovoriti s više energije, boljim raspoloženjem i snažnijim imunološkim sustavom.

Uz svaki zalogaj, imate priliku ulagati u svoje dobrobiti. Neka hrana postane vaš saveznik u očuvanju vitalnosti, podržavajući vas na putu prema optimalnom zdravlju. Vaša crijeva su temelj, a hrana je ključ. Počnite danas, jer svaki obrok je prilika za poticanje sreće, motivacije i ukupnog blagostanja.

 

Možda vas zanima još tema o nutricionizmu:

Dora Ivić: O sebi i hrani osobno 

Mini trening osvještavanja prehrane 

Uvjerenja o hrani 

Protuupalna prehrana i mentalno zdravlje

Tražite li inspiraciju za recepte posjetite našu rubriku DOBRA HRANA. 

 

Dora Ivić

– magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom. Vodi svoj instagram profil @nutrimanijak

 

Foto: Pexels

Magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.