parallax background

Imbolc – Blagdan Svjetla

budi dobro
Awake Your Love Veljača na Budi Dobro
1 veljače, 2022
Mladi Mjesec u Vodenjaku – pozivnica za pokret
1 veljače, 2022
 

Imbolc je svetkovina koja se slavi na početku drugog mjeseca. Ima još nekoliko naziva, poput Imbolg, Oimele, Svijećnica, Errach, Lupercalia. To je vrijeme svjetlosti, kad se mladi bog Sunce budi i dobiva na snazi (odnosno izlazi iz hibernacije kao i neke životinje koje spavaju tijekom zime), a Božica ima lik Djeve.

 

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)

 

Ime "Imbolc" u prijevodu znači "u mlijeku", jer se u to doba kod trudnih ovci, počinje stvarati mlijeko za mladunčad, te na taj način seljaci uvijek znaju kada nadolazi proljeće. Ovo je doba dobro za promišljanje o našim budućim željama i planovima, koje ćemo ostvariti. Molimo Bogove da nam daju snage da to i učinimo.

Vrijeme je da zima bude protjerana. Ispod snijega javljaju se prvi znakovi života, sjeme počinje klijati, prvi začeci pupova se ukazuju. Život se bori i probija ispod smrznute zemlje. Osnovna boja koja se vezuje uz festival Imbolca je bijela, ali koristi se i crvena te ružičasta, žuta, zelena i smeđa. Na svetkovinama se štuju duhovno prosvjećenje i posvećenost. Tijelo se pročišćava solju koja predstavlja element zemlje, misli se pročišćavaju mirisom tamjana koji simbolizira element zraka, volja se čisti plamenom svijeće koji je element vatre, a emocije vodom koja predstavlja isti element. Tijekom ceremonije pale se mirisi bosiljka, lovora, cimeta, vanilije i mirte. Od kamenja se u ritualima često koriste ametist, oniks, rubin, heliotrop, granat i tirkiz.

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)

 

Osim što se na svetkovinama slavi i priziva Brigit, običaji uključuju sistemsko čišćenje kuće, pale se svijeće i traže se simbolička značenja u simbolima proljeća koji su se ukazali. Prave se lutkice od kukuruza koje simboliziraju Brigit. Djevojčice ih nose od vrata do vrata kuća, a domaćini im daju darove. Legenda kaže da Brigitina zmija, koja je prati, izlazi iz utrobe Zemlje i provjerava kakvo je vrijeme.

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)

Posvećuje se sjeme koje će biti sađeno i oruđe kojim se obrađuje zemlja. Tradicionalni je simbol ove svetkovine plug, jer prema nekim izvorima ovo je dan kad treba zaorati prvu brazdu i pripremiti zemlju za proljetnu sjetvu. Na ovaj dan se ni u kom slučaju ne smiju brati ni uništavati biljke. Zbog svega toga je običaj da se ukrašeni plug (u nekim krajevima ukrašeni plug se škropi rakijom) vuče od vrata do vrata, kao i Brigitina lutka, dok ga prate djeca odjevena u kostime te za to dobivaju darove u obliku hrane, pića ili novca, jedna od karakteristika ovog dana. Ukoliko domaćini odbiju dati darove posjetiteljima s plugom, ovi im za kaznu preoru dvorište.

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)

 

Na ovaj dan se slave sve djevičanske božice, te božice ljubavi i plodnosti, Brigit, Aradia, Atena, Inanna, Gia i Februa, te božanstva Aengus Og, Eros i Februus. Bilje koje simbolizira ovaj praznik je sve bijelo i žuto cvijeće, te bosiljak, lovor, anđelika, kupina, rosopas, vrijes, iris, mirha i ljubičice. Na ovaj dan se grickaju bundevine koštice ili sjemenke suncokreta, peku kolači od maka, sve vrste kolača od dizanog tijesta i kruhovi. U hrani se puno koriste ljuti začini, paprike, crveni i bijeli luk, grožđice, a piju se biljni čajevi ili vino sa začinima.

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)

 

Koncept Trojedne Boginje

Objedinjuje trojnu prirodu Ženskog principa/polariteta (od njene nevine, mladenačke faze, preko zrele, do starosnomudre) na Istoku poznat kroz Tridevi prikaz Parvati, Lakshmi i Durge (ili u Tantri sveujedinujuće Kali), na Zapadu je objedinjen u keltskoj tradiciji kroz Brigit.

Za Kelte, 1. 2. je bio početak proljeća. Tada je na zemlju došla Sveta Brigita, čije ime na keltskom znači UZVIŠENA. Rođena je u praskozorje s vatrenim zrakama sunca kao svojom krunom. Legenda kaže da ih je bilo 19, kao i svećenica koje su, devetnaest dana za redom, čuvale vatru upaljenu u hramu posvećenom Boginji. U Tarotu Crowleya&Fride Harris, vatrenu krunu od sunca nosi Majka Vatre (Kraljica Štapova), koja simbolizira energiju Ovna: rađanja novog života i proljeća. Upravo kao Brigit – vibracija Svijesti koja donosi poruku buđenja, stvaranja strašću i svjetla.

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)

 

Blagdan njoj u čast slavi se svake godine 1. ili 2. veljače, ovisno o fazi Mjeseca s kojim se, by the way, slave sve boginjine svetkovine diljem svijeta. Čime se, ujedno, slavi i prirodni ciklus razvoja kojeg Mjesec odražava: svojim rastom kreaciju, svojom puninom – afirmaciju, a padom – rastvaranje ili destrukciju onoga čemu je došlo vrijeme odlaska, puštanja. Da, Magija potječe od Boginje – Boginja je stvara. Na Zapadu je to Brigit, keltska boginja pjesništva, divinacije, i umijeća stvaranja – materijaliziranja ideja u djelo i samoostvarenja. Osim ovog, njen drugi aspekt (u legendama nazvan njenom sestrom) štitio je i vodio iscjelitelje, a treći (simbolički prikazan kao druga sestra) – kovače.

Boginja je, govori priča, rođena na granici svjetova – između vidljivog i nevidljivog: u keltskoj tradiciji, mjesta ili trenuci koji nisu ni „ovo ni ono“ (kao kad zora nije još niti dan, a više nije ni noć) se smatraju portalima, otvorenim prolazima i vratima u druge svjetove.

Zbog toga su vrata simbol Brigit i na njen blagdan – u prirodnom tradicijskom kalendaru poznat kao Imbolc se ukrašavaju njezinim biljkama: maslačkom, šafranom, žirom i hrastom, kukuruzom, sjemenkama bundeve, kamilicom i djetelinom. Sve to jer, legenda kaže, Brigit obilato daruje sve koji je svojom pažnjom, u svojoj svijesti Ožive. Stoga je njen poziv dane uoči Blagdana, osvještavanjem afirmirati njena obilja.


 

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)


 

DAROVI BRIGITINOG OBILJA

Dar Iscjeljivanja

Plašt od vatre je jedno od boginjinih čarobnih darova. Kada se netko zaogrne njime, bljesne: vatra pročisti iz njegove aure svaki karmički ili drugi energetski priljepak te, kada je osoba sa svim svojim razinama čista, na glavi joj bljesne kruna, od vatrenih zraka sunca, nalik onoj koju nosi Boginja. I, kao takva, Osoba je sigurna da je ona razina njezine svijesti koja je izazvala prvotno neravnotežu iz bilo kojeg razloga – konačno uravnotežena.

Zato, pokrenite proces sviješću: opustite cijeli sistem s onoliko udaha i IZDAHA, koliko je potrebno da tijelo osjetite lakim i prozračnim. A potom obratite pažnju na vatre svemira – jedna je iznad nas, vidimo je svaki dan u obliku Sunca, a druga je pod našim nogama, vatrena zemljina utroba ... I udahnemo ih obje, istovremeno – jednu kroz tabane, drugu kroz tjeme (fizički, naravno, kroz nos, no sviješću kroz navedene energetske ulaze). Udahnemo, sjetimo se plašta i izdahom ga krenemo stvarati (od vatre koju provodimo kroz udah). I, kada je pred našim unutarnjim okom od vatre jasno stvoren plašt, zaogrnemo se njime i pratimo reakcije tijela – gdje se događa neka akcija, peckanje, osjećaj... pratimo to i znamo da se s vatrom neko oslobođenje događa. Kada osjetimo da je proces čišćenja gotov, udahnemo zrake Sunca do tjemena i pratimo kako se oko naše prirodne Krune (krunska čakra), formira kruna sa sunčevim zrakama. Tokom dana je osvijestimo – jednostavno obratimo pažnju na svoju Krunu i udahnemo Sunce (koje postoji i zrači i kad je skriveno oblacima, dakle kiša nije prepreka) u nju, čekajući da nam bljesne naša svjetlosna kruna.

• Ovime dobivamo svoj čarobni plašt (za čišćenje aure) i čarobnu krunu (za bistrenje misli i cijelog gornjeg spektra te jačanje energije/povezanosti s Izvorom). TroJedna Boginjo hvala!


 

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)


 

Dar Divinacije

Dar Divinacije je blagoslov koji se odnosi na uviđanje osobnih poruka iz univerzalnih znakova (kolektivnog nesvjesnog). Divinacija je, naime, naziv za svaki kontakt s Božanskim (bilo putem nekog medija, primjerice Tarota ili Runa... bilo putem izravne unutrašnje spoznaje, uslijed yogijskih meditacija...).

No, u suštini je riječ o Gledanju iza vidljivog svijeta, u nevidljivi, i/ili prepoznavanju znakova nevidljivog svijeta u vidljivom. Dakle, zurenje kroz vrata – rekla bi duhovita druidska tradicija. Da, zato je Brigit po legendi nastala iz portala, s granice svjetova i inspirira pjesnike na uvide drugih svjetova. Želite li je probuditi u sebi, jednostavno obratite pažnju na vrata. Doslovno. Svaka vrata koja prođete ovih dana. Ova je vježba trening uma, zato je ne podcjenjujte „jer je jednostavna“. .

Elem, vježbajte svijest tako što ćete obratiti pažnju na energiju prije vrata i poslije. Svejedno je idete li u neku dosadnu sivu ustanovu, neki funky plejs ili svoju sobu – osvijestite druge energije/druge svjetove ispred i iza vrata i osluhnite, kada napravite korak: slušajte tišinu i njen ritam, prateći poruke iza njega.


 

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)


 

Dar Stvaranja

Dar Stvaranja govori o moći našeg samoostvarenja, življenja naše svrhe i stvaranja onoga zbog čega smo stigli ovdje i sad (u trenutnu inkarnaciju). Taj dar se aktivira tek kada se Biće poveže sa sobom u svim svjetovima – biljnom, životinjskom, zvjezdanom...

O moći stvaranja govore životinje posebno drage Brigit, a to su pčele i sove. Pčele rade med kojim je Boginja hranila Umjetnike i Kovače, majstore sa čekićem i drugim oružjem praktične izvedbe. Da, Boginja je praktična. Zato će je obradovati, uz navedene vježbe, vaša akcija: nacrtajte pčele i sovu, te na komad papira napišite što je namjera vašeg ostvarenja. A potom blagoslovite cijeli ritual svijećama: crvena, žuta, bijela i crna su svijeće posebno drage ovim silama. Uz pisanje svojih afirmacija, neka vam gori ona koja vam se najviše sviđa.


 

Objavu dijeli Ellen Tyn (@liskin_dol)


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.