parallax background

Izabrao je krojiti opanke, a ne zakone

eko škoj
Što je eko u EKO ŠKOJU?
11. rujna 2017.
5 savjeta kako piti više vode
19. rujna 2017.
 

Kada je bio dječak, Kruno je često sjedio kod djeda u radioni i sa zanimanjem promatrao kako nastaju opanci, čizme, sandale, papuče, kandžije...

Danas, godinama poslije, njegovi dječaci često projure kroz radionu dok on za djedovom Pfaffovom mašinom iz 1905. proizvodi gotovo isti asortiman. Osim talenta, od djeda je naslijedio i druge stare alate, a koji komad kože pretvaraju u zanimljivu, mahom folklornu obuću.

Krunoslav Paun iz Donjih Andrijevaca, diplomirani pravnik, odlučio je slijediti srce i umjesto rada u odvjetničkom uredu, izabrao je nastaviti obiteljsku tradiciju izrade opanaka. Danas su iza njega tisuće pari obuće i raznih torbi svih namjena. Sve izrađuje prema željama naručitelja, bili to radni ili svečani opanci, pletene misne sandale na peticu, papuče, papuče sa zlatovezom, čizme i slično. Ponekad su želje toliko osobne da nastaju unikatni parovi, ne u potpunosti po etnološkim pravilima, ali uvijek kreativni i zanimljivi.

Foto: Ivan Mijić

 
 

Za izradu jednog para opanaka potreban je otprilike jedan radni dan. Kruno najčešće radi tzv. skapčane slavonske opanke s tradicionalnom metalnom kopčom, koja se naziva baga ili buba, koje također sam izrađuje.

Kupci opanaka su uglavnom folkloraši ili ljudi koji ih žele za suvenir. Osim za slavonske KUD-ove, opanke izrađuje i za Moslavinu, Kordun, Baniju, Bilogoru. Nađe se pokoji kupac iz Njemačke, Austrije, Kanade ili čak Australije, uglavnom folkloraša koji njeguju hrvatsku tradiciju.

Kruno je jedan od posljednjih opančara u Hrvatskoj, ali zato je sigurno među predvodnicima onih koji svojim radom i životom pokazuju da se može drugačije, da se može van uvriježenog poretka. Uvijek se imaš pravo predomisliti i svaki dan u svakom trenutku biraš ideš li poznatom stazom ili ćeš zakoračiti novim putem koji te više veseli i ispunjava.

Za više informacija o Kruninom radu na: Opanci Slavonski Paun

www.facebook.com/krunoslav.paun

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.