Jesenski grounding – 5 načina na koje ćete uzemljiti svoje tijelo i um

 

Jesen je u punom jeku…šuma se prelijeva iz žute u narančastu, iz narančaste u crvenkastu, iz crvene u smeđu boju. Prvi kesteni odavno su pojedeni…imamo priliku uživati u blagodatima jeseni, hrani koju nam donosi, povlačenju u svoje tople domove, ali i u sebe, gdje radije biramo često ostati doma nego biti u svakodnevnom movingu.

Zrak postaje hladniji, vrijeme vlažnije, dani kraći i mračniji…priroda nam daje jasne znakove da dolazi razdoblje povlačenja k sebi te rad na dijelovima sebe za koje nismo imali vremena tijekom žive energije ljeta. Zašli smo u završnu fazu jeseni, koja nas neumorno priprema svakim danom sve više na zimu, kraljicu mirnoće, tišine, ali i oštrine.

Ovo razdoblje jesenskog povlačenja i pripreme za zimu idealno je za istražiti i proučiti načine i benefite Groundinga. Ako se pitate što je to Grounding, započnimo s time da je jedna od terapeutskih metoda koja je kroz brojna znanstvena istraživanja pokazala pozitivan i snažan učinak pri smanjenju upala u tijelu, kardiovaskularnih oboljenja, kronične boli, psihičkih stanja poput anksioznosti, depresije i poremećaja spavanja te učinka na generalno zdravlje i raspoloženje. Grounding se također pokazao uspješnim u očuvanju imunološkog sustava, gdje preuzima ulogu antioksidansa, pri čemu potiče obnovu prirodnih imunoloških stanica sudjelujući u prirodnoj obrani organizma.

GROUNDING je prvenstveno naziv za terapeutsku tehniku uzemljenja, odnosno rekonstrukcije električne energije vlastitoga tijela kroz povezivanje s tlom. Efekt groundinga možemo postići na različite načine, u prirodi ili unutar vlastitoga doma.

Najčešće objašnjena i primijenjena tehnika groundinga je EARTHING, odnosno direktna konekcija s tlom/zemljom. To možemo učiniti direktnim doticajem bosih nogu s tlom, hodanjem po travi, zemlji, pijesku…postavljanjem dlanova na tlo ili deblo drveća (ili jednim velikim zagrljajem debla) te lijeganjem cijelim tijelom na tlo. Također, grounding postižemo plivanjem u moru, rijekama te jezerima ili jednostavnim hodanjem kroz potok. Ovim radnjama spajamo naše tijelo direktno sa zemljom, ujedinjujemo se u jedno električno polje, a naše tijelo nam je i više nego zahvalno, umireno i prisutno.

Ono što vam želim ovdje prikazati su različite metode kojima ćete uzemljiti svoje tijelo i um unutar topline svoga doma, bez da morate u ovo doba godine hodati bosi, plivati ili činiti bilo što od groundinga na otvorenom (naravno, tko voli i otporan je na hladnoću poput Wim Hofa, slobodno, svakako donosi benefite, no ne i za nas osjetljive i za one koji tek otkrivaju što grounding jest).

JESENSKI GROUNDING – 5 načina na koje ćete uzemljiti svoje tijelo i um, uskladiti se s prirodom i trenutnim godišnjim dobom te se u konačnici osjećati bolje

1. HRANA
Hrana koju unosimo u svoj organizam jedna je od ključnih sastavnica našeg zdravlja te je pokazatelj usklađenosti s prirodom i godišnjim dobima. Kako je u prirodi sve ciklički i povezano, tako se i plodovi prirode kroz različita godišnja doba mijenjaju. Ono što je naš zadatak u današnje moderno doba (kada tijekom svih godišnjih doba možemo kupiti na primjer jagode ili rajčice) je da se informiramo i pratimo sezonsko, lokalno voće i povrće, kako bi vratili tijelo i um u ravnotežu s prirodom. Okusi koji dominiraju u jesen su slatko, slano i kiselo, pri čemu se trebamo usmjeriti na kuhano povrće, variva, juhe, kuhanu lako probavljivu toplu hranu, koja će njegovati naše tijelo i djelovati stabilizirajuće te utješno na naš organizam. Povrće koje je trenutno sezonsko i trebali bi ga najviše uvrstiti u prehranu su: bundeve, cikla, kelj, od voća: jabuke, kruške, grožđe, mandarine, a tu su i gljive i kesteni.

2. RUTINA
Naše biće voli rutinu, rutina daje tijelu i umu smirenost, sigurnost i priliku za ispravan rad organizma. Sada je najbitnije razdoblje u godini za vratiti se ili postaviti novu rutinu u vašem životu. Na što mislim? Buđenje u relativno isto vrijeme svaki dan, glavna tri obroka u danu, također probajte imati u isto vrijeme svaki dan te ih jesti s namjerom (nikako uz instagram ili TV). Također probajte ukomponirati neki oblik kretanja svaki dan, pri čemu nas jesen usmjerava na laganije aktivnosti i vježbanje, bez prisutnosti maksimalnih napora i eksplozivnih, mukotrpnih vježbi. Probajte ići na počinak svakim danom također u isto vrijeme (ne nakon 22:30), time ćete tijelu dati priliku da se kroz noć pripremi za novi dan u potpunosti te ćete doprinijeti zdravlju srca, ali i ustabiliti cjelokupni dnevni ritam tijela (tjelesni 24-satni unutarnji sat), čime utječemo direktno na bolji fizički i mentalni rad našega bića.

rituali

3. DISANJE
Ako još niste uvrstili vježbe disanja u svoju svakodnevnicu, sada je pravo vrijeme da to učinite. Duboko disanje aktivira vagus živac (koji kontrolira parasimpatički živčani sustav), pri čemu utječe na smanjenje našeg pulsa te potiče smirenost i opuštenost, smanjuje povišeni tlak, donosi kisik u mozak te direktno utječe na središnji živčani sustav, čime pridonosi re-fokusiranju na vlastito tijelo i ono što trenutno osjećamo te usmjerava naš um sa stresnih i anksioznih misli na ovdje i sada.

• BAZIČNO DUBOKO DISANJE – sjednite u ugodan uspravan položaj, postavite jednu ruku na srce, a drugu na trbuh. Dišite kroz nos tako da vam se trbuh širi pri udisaju i spušta pri izdisaju. Udahnite duboko kroz nos brojeći do 5, zadržite dah brojeći do 5 te izdahnite kroz nos brojeći do 5, također. Ponavljajte navedenu sekvencu disanja sve dok ne osjetite promjenu u tijelu i umu te dok mir ne uđe u vaše biće.

4. RITUALI
Jesensko razdoblje povlačenja idealno je za uspostavu rituala koji će vas svaki put iznova umiriti. Grounding rituali razlikovat će se od osobe do osobe, ovisno o njenim preferencijama. Netko će prije spavanja imati ritual čitanja i paljenja mirisne svijeće, netko će svako jutro imati ritual vježbi disanja uz mirisni štapić, netko si pustiti najdražu playlistu pjesama koje ga vidno smiruju i gase anksiozne misli…sve ovisi o pojedincu i onome što TEBE smiruje, uzemljuje i vraća u ovdje i sada!

• Jedan od mojih najdražih rituala uzemljenja tijela u toplini vlastitog doma je ayurvedski ritual Abhyanga. Radi se o obliku ayurvedske terapije koja uključuje samomasažu cijelog tijela od glave do pete toplim uljem. Ulje koje se najčešće koristi je čisto sezamovo ulje (ne crno prehrambeno, već namijenjeno za masažu), koje ulijete u manju čašicu koju postavite u vrelu vodu, kako bi se ulje zagrijalo. Ovaj ritual najbolje je primijeniti navečer prije spavanja te netom prije tuširanja. Kada se ulje zagrije, nježnim pokretima krenite masirati ruke (od šaka prema ramenima te prsima), zatim noge (od stopala, sve do zdjelice). Na kraju izmasirajte kružnim pokretima abdomen u smjeru kazaljke na satu te područje srca i pluća, uključujući grudi (jednaka je praksa i za žene i za muškarce). Osigurajte si mirnu ne ometanu atmosferu pri izvođenju ove posebne, iscjeljujuće samomasaže te se nakon nje istuširajte i utoplite. Brz i kvalitetniji san nakon, garantiram!

• Zašto uvrstiti Abhyangu u svoju rutinu? Njeguje cijelo tijelo, potiče cirkulaciju, pomiče limfu i potiče njezin bolji protok tijelom, smiruje živčani sustav, njeguje zglobove, kožu čini mekšom i njegovanijom, osigurava bolji san… te još mnogo toga!

5. GROUNDING VJEŽBE
Neke od vježbi i praksi koje postižu efekt uzemljenja tijela i uma prije svega su Yin i Hatha yoga, Tai Chi, TRE vježbe (izazivanja prirodnog tremora pri čemu otpuštamo stres i traume kroz tremor), EFT tapping te improvizacija kroz pokret i ples (dah+pokret+glas).

!Za vježbe i prakse s kojima niste upoznati, savjetujem da se posavjetujete sa stručnjacima iz navedenih područja, bookirate sat ili session te odradite nešto od navedenog uz stručnu pratnju, radi vlastite dobrobiti i dobivanja maksimuma iz svake vježbe.

• GROUNDING KROZ POKRET I PLES
Ovu jednostavnu praksu možete primijeniti kad god osjetite potrebu za osjećajem stabilnosti i groundinga vlastitog bića. Krenite s dahom, osjetite vlastito prirodno disanje te otkucaje srca, možete i primijeniti netom navedenu vježbu disanja za početak. Zatim se fokusirajte na površinu na kojoj sjedite/ležite/stojite, osjetite podršku tla ispod vas, teksturu materijala na kojem je vaše tijelo. Kada osjetite da ste napravili tranziciju iz svakodnevnih briga i misli u ovdje i sada, možete krenuti na sljedeći korak. Počnite lagano razgibavati svoje tijelo, krugovi glavom, ramena, ruke, šake, kukovi, kralježnica, koljena, stopala…dajte si vremena i krećite se intuitivno, kako vam odgovara. Promatrajte što vam paše, a što ne, a kada osjetite da ste se ugrijali, nastavite raditi one kretnje koje su vam najviše godile kroz zagrijavanje, uz dodatak vlastitog glasa. Na koji način? Prije svega, nemojte se bojati vlastitoga glasa, pustite ga, polako, ali svjesno, možete započeti pjevušeći neku pjesmu ili samo puštajući MMMMMMM vibracije kroz zatvorena usta. Ono što je bitno je da se pokret i vibracije zvuka u tijelu sretnu i stvore vokalne valove kroz cijelo tijelo…igrajte se s dinamikom, glasnoćom, intenzitetom pokreta… te si uzmite vremena koliko vam je potrebno. Kada osjetite da ste se umorili, polako udahnite i na izdah rolajte kralježnicu prema podu, kleknite na koljena u pozu djeteta (child pose u yogi), dišite ovdje neko vrijeme zatvorenih očiju, potpuno posvećeni zaronu u sebe i svoje biće, dah, osjet svoga tijela na podu. Kada ste umirili dah i vratili se prirodnom disanju, odrolajte kralježnicu do sjedećeg položaja i polako otvorite oči! Promatrajte razliku, kako se osjećate?

Ovih 5 načina na koje možete uzemljiti svoje biće i um pomoći će vam u ovoj jesenskoj tranziciji, u nošenju sa sve hladnijim i mračnijim danima te u življenju u skladu s onim najdragocjenijim što nas okružuje, prirodom! Ne zaboravi, ti jesi dio prirode i ona je dio tebe, uživaj u njoj, a ona će ti vratiti uvijek duplo, boljim zdravljem, boljim raspoloženjem, budnosti, prisutnosti i mnogim drugim…Prepusti se i uroni u rad na sebi, čeka te, samo moraš krenuti!

„Winter is an etching, spring a watercolor, summer an oil painting and autumn a mosaic of them all.” Stanley Horowitz

 

Rebeka Kardoš

– Studentica zadnje godine plesne psihoterapije, plesna voditeljica i diplomirana politologinja. Zaljubljenica u prirodu, holistički život i yoga učenica. Moj cilj je pomoći što više ljudi vratiti se k sebi, a s time i k prirodi, te probuditi u njima strast i ljubav prema sebi, svome tijelu, duši i životu.

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.